Foto: Shutterstock
Iedomājies, esi atradis supergardu cepumu vai vafeļu recepti, domās jau našķojies ar to, dungodams velc ārā bļodu un sāc gatavot. Recepte atvērta, pieliekamais un ledusskapis vaļā: milti – ir, cukurs – ir , šokolāde – maz, bet ir, olas...? Olu nav! Veikals ciet! Vieni kaimiņi nav mājās, bet otri ir vegāni. Panikai nav pamata, jo olas iespējams aizstāt. Laiks izmēģināt, ko jaunu!

Visbiežāk olu klātbūtne nepieciešama dažādos konditorejas izstrādājumos – pankūkās, mafinos, vafelēs un dažādos cepumos. Ola ir tā, kas palīdz mīklai turēties kopā, tā palīdz gardumiem neizjukt uz pannas un galarezultātā iegūt apetelīgu formu. Olu pievienošana garantē arī gardā našķa mīksto pufīgumu.

Čempioni olu aizstāšanā ir vegāni. Ir vērts nošpikot un izmēģināt kādu no variantiem. Zemāk uzskaitītie veidi vislabāk derēs tieši konditorejas izstrādājumu pagatavošanā.

Vienu olu aizstāt var ar :

  • pusbanānu
  • 3 ēdamkarotēm ābolu biezeņa
  • 3 ēdamkarotēm riekstu sviesta
  • ceturtdaļglāzi saspaidīta avokado
  • 50 ml sojas jogurta
  • 50 g tofu
  • 1 ēdamkaroti želatīna un 3 ēdamkarotēm ūdens
  • 1 ēdamkaroti čia vai linsēklu + 3 ēdamkarotēm ūdens (visu sablendē un 20 minūtes uzbriedina).
  • 3 ēdamkarotēm kukurūzas, kartupeļu vai kukurūzas miltiem.


Gatavo mīklu var bagātināt ar etiķi (1 tējkarote uz 250 ml mīklas), tas piešķirs mīklai trūkstošo gaisīgumu. Te gan jāpiebilst, ka etiķis strādās tikai tad, ja receptē būs izmantos arī cepamais pulveris.

Vegānu kārumnieki ir iecienījuši aquafaba – turku zirņu konserva šķidrumu. To var iegūt arī mājās, pākšaugus novārot, bet ūdeni, kurā tie vārījušies, izkāšot un atdzesējot.

Un ko pasākt, ja gribas piesiet dūšu, neiesaistot olas? Visticamāk, ka tā būs apzināta izvēle un būs vien jācilpo uz veikalu, lai atrastu aizstājējus. Līderi ir tofu un turku zirņi.

Piemēram, saspaidīti turku zirņi ar tofu radīs olu salātu garšu. Lielākam efektam var pārbērt ar melno sāli (veikalos var atrast zem nosaukuma kala namak), kas dod olu garšu. Savukārt, pievienojot nedaudz kurkumas, var iegūt olai raksturīgo dzelteno krāsu.

Nu, ko – eksperimentiem gatavi? Lai izdodas atklāt jaunas receptes un garšas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!