Foto: Shutterstock

Redzi bezpiedevu jogurtu veikala plauktā? Liec iekšā grozā! Jogurts ir satriecoši labs pamats ne vienai vien mērcei – kā saldai, tā sāļai. Jogurta mērces par labu atzītas ne vienā vien pasaules virtuvē. Daudzas pat ieguvušas starptautisku slavu un sen pārkāpušas savas valsts virtuves robežas.

Vispirms bija jogurts un tad tapa mērces! Kā neapjukt pie bezpiedevu jogurta plaukta? Kuru ņemt? Lieso vai trekno? Grieķu vai turku? Ņem vērā, ka liesie jogurti būs šķidrāki un garšā skābenāki, bet treknie – biezāki (konsistences ziņā līdzinās skābajam krējumam) un garšā maigāki. Treknie jogurti daudz labāk uzņems citu garšu pievienošanu un izcels tās.

Visdrošāk ir izvēlēties grieķu vai turku jogurtus, lai arī nedaudz dārgāki par parastajiem bezpiedevu jogurtiem, tie tomēr garantē krēmīgu mērces konsistenci (galu galā – grieķu un turku jogurti mēdz būt pat trīs reizes treknāki par parastiem jogurtiem) vairāk par bezvārda līdziniekiem.

Tālāk jau viss pašu rokās, atliek vien izvēlēties mērces veidu un gatavot. Lūk dažas idejas jogurta pārvērtībām !

Grieķu tzaziki

Ja jogurtam pievieno ķiploku, gurķi, citrona sulu un nedaudz piparmētru, tad ir tapusi slavenā grieķu mērce tzaziki – atspirdzinoša un pikanta, piemērota kā aukstām, tā karstām uzkodām. Galvenais, ko iesaka paši grieķi, nepievienot sāli, tas sabojās unikālo garšu!

Turku haidari

Turku jogurta mērce ir ļoti līdzīga kaimiņu grieķu receptei, bet tai netiek pievienoti gurķi un tā bagātināta ar smalki sakapātām dillēm un fetas tipa sieru.

Indiešu raita

Savukārt indieši ļoti dāsni pievieno jogurtam dažādas garšvielas. Raita ir jogurta mērce, kur netrūkst nedz čili un koriandra, nedz ķiploka un piparu, papildus vēl tiek pievienotas grauzdētas sezama sēkliņas.

Karija mērces

Šīs mērces labi sader kopā ar vistu un kariju. Līdztekus karijam un kurkumai (tā tiek pievienota galvenokārt krāsas iegūšanai) mērce tiek papildināta ar saberztu kumīnu un citām garšvielām.

Jogurta un siera mērces

Jogurts ļoti labprāt veido garšas kombinācijas kopā ar dažādiem sieriem. Viens no izcilākiem pāriniekiem šajā jomā ir zilā pelējuma siers, ar jogurtu izcili mijiedarbojoties, īpaši, ja tiek papildināts, piemēram, ar valriekstiem, citronu sulu un saule kaltētiem tomātiem.

Biezais grieķu jogurts kombinācijā ar labi kūstošu sieru tiek atzīts arī kā nevainojama siltā mērce. Tā tiek slavēta par savu krēmīgumu un ieteikta kā izcils papildinājums pastas ēdieniem.

Saldās deserta mērces

Ņemot vērā jogurta struktūru un neitrālo garšu, atliek to bagātināt ar vēlamo saldumu – medu, augļiem, ogu biezeņiem vai karameļu mērci, baudīt pilnām karotēm tāpat vai pievienot augļu kārtojumam. Taču, ja sablendēsi kopā ar mango un garšvielām iegūsi lassie – indiešu dzeramo jogurtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!