Foto: Shutterstock
"Siļķe kažokā" ir neatņemams svētku atribūts, ko ceļam galdā teju katros lielākos godos. Salātu sastāvdaļas ir pavisam vienkāršas un visiem pieejamas: mazsālīta siļķe, vārītas bietes, burkāni un kartupeļi, sīpoli un, protams, majonēze. Šķiet, nekā vienkāršāka nevar būt, tomēr, nez kā tas nākas, ka reizēm salāti negaršo tik labi, kā cerēts. Šoreiz atklāsim tev piecus vienkāršus noslēpumus, kas tev palīdzēs kļūt par "Siļķes kažokā" gatavošanas lietpratēju.

"Siļķe kažokā" jeb vienkārši "šuba"*, kā to dēvē šo salātu dzimtenē Krievijā, laika gaitā ir iemantojusi tādu popularitāti, ka pavārgrāmatās un internetā ir atrodamas neskaitāmi daudzas "šubas" versijas.

Lūk, pāris vienkārši padomi, kā uzlabot šo daudzu iecienīto salātu garšu!

Ievēro secību


Klasiskā “Siļķe kažokā” tiek gatavota, kārtām liekot: siļķi, sīpolus, majonēzi, kartupeļus, majonēzi, burkānus, bietes un visu atkal noslēdzot ar dāsnu majonēzes kārtu. Vēl viena tradicionālo salātu kārtošanas shēma ir šāda: kartupeļi, siļķe, sīpoli, burkāni, majonēze, bietes, majonēze.

Dažas saimnieces liek lietā vēl kādu pārbaudītu knifu, kas piešķir salātiem pikantumu - “Krievu” sinepes iepriekš sajauc ar karoti eļļas un pārziež ar šo maisījumu trauku, kurā tiks kārtoti salāti, tikai tad liekot pirmo kārtu.

Lai salāti nebūtu pliekani, ja siļķei trūkst sāļuma un pikantuma, salātu kārtas noteikti jāpārkaisa ar sāli un pipariem, piesargoties nepāršaut pār strīpu, jo īpaši, ja tiek izmantota pikanta majonēze.

Interesanti, ka mūsdienās šo salātu dekoram teju vienmēr tiek izmantotas rīvētas vārītās olas, bet klasiskās receptes olu pievienošanu neparedz.

Improvizē ar sastāvdaļām

Foto: Shutterstock

Pamēģini iekļaut kādā no kārtām saldskābu “Antonovkas” tipa ābolu, ko iepriekš sarīvē uz rupjās rīves un sajauc ar šļuciņu citronu sulas, lai ābolu skaidiņas neoksidētos un nekļūtu tumšas. Šajos salātos lieliski iederas arī marinēti gurķi, konservēti zaļie zirnīši, smalcināti valrieksti un rīvēts siers. Oriģinālu garšu “Siļķei kažokā” piešķirsi, tradicionālos vārītos burkānus aizstājot ar sasmalcinātiem Korejas burkāniem. Savukārt sālīto siļķi šajos salātos vari aizstāt ar kūpinātu siļķi, mazsālītu skumbriju vai mazsālītu lasi.

“Siļķi kažokā” iespējams pagatavot arī veģetārajā un pat vegānajā versijā, aizstājot siļķi ar jūras kāpostiem vai jūras zālēm, bet majonēzi – ar veģetāru tās analogu (recepti atradīsi, lūk, te).

Iepriekš apstrādā sīpolus


Sīpolus, ko parasti liekam klāt svaigā veidā, vari iepriekš zeltaini apcept kausētā sviestā, šādi piešķirot salātiem jaunas garšas nianses.

Ja tomēr esi svaigo sīpolu piekritējs, tad izmēģini citu knifu – sīpolus pirms pievienošanas salātiem iepriekš iemarinē. Šādi tie zaudēs sīvumu un kļūs patīkami saldskābi, un tava “Siļķe kažokā” būs īpaši izsmalcināta.

Lai sīpolus iemarinētu, tos sasmalcini, liec aizvākojamā burciņā, pārlej ar 2-3 ĒK etiķa, pievieno 1 ĒK cukura un tik daudz auksta ūdens, lai sīpoli būtu pārklāti ar šķidrumu. Tad saskalini burciņas saturu un atstāj uz 15 minūtēm. Tad nokās šķidrumu un izmanto sīpolus. Marinādi nelej vis ārā, bet salej burciņa un uzglabā ledusskapī, lai izmantotu kā gaļas marinādi vai bāzi svaigo lapu salātu mērcei, samaisot ar olīveļļu.

Vārīšanu aizstāj ar cepšanu


Parasti, gatavojot “Siļķi kažokā”, bietes, burkānus un kartupeļus novāra ar visām mizām, bet īpaši aromātiskam rezultātam dārzeņus izcep cepeškrāsnī. Kā to darīt, skaidrojām šajā rakstā.

Maini smalcināšanas paradumus


Ja līdz šim visas salātu sastāvdaļas rīvēji uz rupjās dārzeņu rīves, tad izmēģini ko jaunu - sasmalcini tās kubiņos. Šādi tradicionālā “Siļķe kažokā” iegūs daudz interesantāku tekstūru.

Nepārspīlē ar majonēzi'

Foto: Shutterstock

Daudzi, gatavojot “Siļķi kažokā”, pārcenšas ar majonēzes daudzumu. Majonēzi 1:1 sajaucot ar skābo krējumu, ieekonomēsi gan liekās kalorijas, gan padarīsi salātu garšu maigāku. Vēl liesākam rezultātam majonēzi samaisi ar grieķu jogurtu vai kādu citu bezpiedevu jogurtu. Ja vēlies, lai salātu aizdars ir pikantāks, neviens neliedz tev būt radošam, iemaisot mērcē karotīti sinepju vai mārrutku.

Sarīvētās vai kubiņos sagrieztās sastāvdaļas (burkānus, kartupeļus, bietes, siļķi, ābolus) izmēģini likt katru savā traukā un jau iepriekš samaisīt ar sagatavoto mērci. Tā kā produktu sulīgums ir stipri vien atšķirīgs, šādi rīkojoties, varēsi pievienot tieši tik daudz mērces, cik nepieciešams.

Variē ar pasniegšanas veidiem


Izmēģini ko jaunu, kārtojot salātus stikla burciņās vai citos piemērotos trauciņos, kas paredzēti katram ēdājam. Šos salātus var pagatavot arī ruletes formā. Kā tas darāms, stāstījām šajā rakstā.
“Siļķes kažokā” sastāvdaļas vari izmantot arī sāļo groziņu vai lavašu pildīšanai, ziest uz maizītēm vai kā pildījumu bagetei, pankūkām un pat kruasāniem. Jo, kāpēc gan ne?!

Zemāk atradīsi 12 recepšu variācijas par šo tautā iecienīto salātu tēmu, starp kurām ir arī tādas pērles kā "kažoks" bez siļķes un "liellops kažokā".

Garšīgus svētkus!

'Siļķe kažokā' ar āboliem

"Siļķe kažokā" ir klasika, kas nekad neapnīk. Šajā variācijā patīkamu svaigumu piešķir āboli, bet neiztrūkstošas, protams, ir bietes un kartupeļi.

Lasīt vairāk

'Silķe kažokā' svētku galdam

'Siļķe kažokā' ir iecienīti svētku galda salāti. Greznam galda klājumam salātus sakārto sarkana vainaga veidā, rotājot ar granātāboliem.

Lasīt vairāk

Vinegrets ar āboliem un siļķi

Svētku galda iecienītais vinegrets ar āboliem un siļķi.

Lasīt vairāk

Ātrā 'Siļķe kažokā'

Klasisko salātu "Siļķe kažokā" ātrā versija. Tiesa, ātra tā būs tikai tad, ja pa rokai jau ir vārīti kartupeļi, bietes un olas.

Lasīt vairāk

'Siļķe kažokā' ar burkāniem

Ātri pagatavojama "Siļķe kažokā" ar burkāniem.

Lasīt vairāk

Kārtainie salāti 'Liellops kažokā'

Šajā svētku salātu variācijā ierasto siļķi aizstāj vārīta gaļa, patīkamu svaigumu piešķir āboli, bet neiztrūkstošas, protams, ir bietes un kartupeļi.

Lasīt vairāk

'Siļķe kažokā' Trīnes gaumē

Visu iecienītā "Siļķe kažokā" mūsu lasītājas Trīnes gaumē.

Lasīt vairāk

'Siļķe kažokā'

Iecienītie salāti - "Siļķe kažokā".

Lasīt vairāk

'Kažoks' bez siļķes – neparasta salātu rulete svētku galdam

Interesanta alternatīva – siļķe kažokā bez siļķes, turklāt satīta ruletes formā. Šie gardie salāti būs īsta svētku galda rota. Ja nepievienosi sinepes un sīpolus, salātu garša būs maigāka, un tos varēs baudīt arī bērni.

Lasīt vairāk

Siļķes un mazsālīta laša kārtojums ar bietēm un kausēto sieru

Kad "siļķe kažokā" apnikusi, laiks izmēģināt ko jaunu – gardo mazsālītā laša un siļķes kārtojumu ar bietēm un kausēto sieru. Recepti svētku galdam iesaka mūsu lasītāja Diana Lapinska.

Lasīt vairāk

Īstā 'Siļķe kažokā'

Katram sava īstā recepte klasiskajiem salātiem "Siļķe kažokā". Šī ir portāla "Cālis" lietotājas Ilviksas īstā "Siļķe kažokā" - īstam svētku baudījumam.

Lasīt vairāk

Kārtainie salāti 'Kažoks bez siļķes'

"Man tik ļoti sakārojās nobaudīt šos kārtainos salātiņus, ka tie pat īsti savilkties nepaspēja, kad jau ķēros pie dakšiņas. Īsts gardums gan svētkiem, gan ikdienai!" tā pārbaudītu recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!