Foto: Shutterstock
Ja tu esi īsts pankūkmīlis, tad tev noteikti ir zināmas vismaz dažas nelielas viltībiņas, kā izcept tiešām garšīgas un pufīgas pankūkas. Tomēr jāatzīst, ka pankūkas ir visai “cimperlīgas” un, pat vārds vārdā sekojot receptei, ne visiem un ne vienmēr tās izdodas tādas, kā bija iecerēts.

Šoreiz aplūkosim septiņas visizplatītākās kļūdas, kuras var izbojāt pankūku cepšanas galarezultātu, un noskaidrosim, kā no tām izvairīties.

1. kļūda: nekvalitatīvu produktu izmantošana


Tā kā pankūku cepšanas procesā tiek izmantoti tikai uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmi produkti, to kvalitātei ir īpaša nozīme. Pirmkārt un galvenokārt, visiem produktiem ir jābūt svaigiem un kvalitatīviem, jo tieši tas arī noteiks pankūku garšu un tekstūru.

Kā izvairīties no kļūmes: Vienkārši jāizvēlas patiešām svaigas un augstvērtīgas sastāvdaļas. Lai arī uz veikalu varbūt nāksies iet kaut vai pēc vienas olas, sviesta (jo ledusskapī atrodams tikai margarīns) vai svaiga piena pakas, neuztver to kā lieku laika tērēšanu, jo garšīgas pankūkas ir tā vērtas.

Tāpat svarīgi ir ievērot pareizu sastāvdaļu temperatūru. Tikko no ledusskapja izņemtas olas un piens vis nederēs tam, lai izceptu biezās pankūkas. Aukstas sastāvdaļas liek mīklai saplakt, norāda izdevums "Martha Stewart". Tāpēc biezo pankūku gatavošanai labāk izmantot istabas temperatūrā noturētas olas un piena produktus.

Te atradīsi norādes, kā izcept dievīgi gardas biezās amerikāņu pankūkas.

2. kļūda: produktu daudzuma noteikšana "uz aci"

Foto: Shutterstock


Gatavojot desertus, produktu daudzuma precizitātei ir īpaša nozīme. Bieži vien ļaušanās improvizācijai un produktu daudzuma patvaļīga sabalansēšana var novest pie katastrofāla iznākuma.

Kā no tā izvairīties: Nepažēlo dažas minūtes sava dārgā laika, lai paņemtu no plaukta mērkrūzi un/vai svarus, precīzi nomēri un nosver nepieciešamo produktu daudzumu, un rezultāts būs lielisks.

Lasi tālāk un uzzini, kas vēl jāņem vērā, lai pankūkas vienmēr izdotos nevainojamas.

3. kļūda: pārāk centīga mīklas maisīšana


Foto: Shutterstock

Iespējams, ka tev tas būs atklājums, bet pankūku mīklai ir jābūt ar nelieliem kunkulīšiem, nevis ideāli viendabīgai. Jaucot miltus ar ūdeni vai pienu un pārāk sirsnīgi kuļot mīklu, tajā veidojas daudz glutēna saišu, kas padara gala produktu – pankūkas – elastīgākas un sīkstākas. Nākošreiz, gatavojot pankūku mīklu, noteikti pievērs tam uzmanību!

Kā novērst kļūdu: Parasti mīklu pankūkām jāmaisa ir tikai tik ilgi, kamēr visi komponenti ir savienojušies viendabīgā masā. Labāk, lai mīklā ir kunkulīši, kuri cepšanas procesā pazudīs, nekā gumijotas un sīkstas pankūkas.

4. kļūda: pārāk daudz taukvielu uz pannas

Foto: Shutterstock

Uzkarsējot eļļu, tā parasti izplūst gar pannas malām un veidojas nevienmērīgs tās sadalījums uz pannas virsmas. Līdz ar to daļa pankūku būs labi izcepušās, bet daļa – pusjēlas.

Kā no tā izvairīties: Jo plānāka būs eļļas kārtiņa uz pannas, jo pankūkas labāk cepsies. Nekad nelej eļļu tieši uz pannas, tikai pasmērē tās virsmu ar otiņu, lieko eļļu noslaukot ar papīra dvieli.

Gatavojot plānās pankūkas, eļļu vai, vēl labāk, kausētu sviestu vai gī sviestu pievieno tieši mīklai un iemaisi tajā, tad varēsi cept pankūkas, neiesmērējot pannu ar taukvielām. Tiesa gan, šim mērķim labāk izvēlēties pannu ar pretpiedeguma pārklājumu.

5. kļūda: šokolādes, ogu un citu piedevu iemaisīšanas mīklā

Foto: Shutterstock

Pankūkas ar ogām vai šokolādes gabaliņiem – izklausās bezgala apetītlīgi! Bet kā tad ir patiesībā? Prakse pierāda, ka pankūku mīkla ar šādiem piemaisījumiem viennozīmīgi uz pannas piedeg.

Kā rīkoties: Iesakām ogas, šokolādi, riekstus un citus gardumus nevis pievienot mīklai, bet gan baudīt kopā ar jau izceptām pankūkām. Šādi ne ogas, ne pankūkas, nezaudēs savu izskatu un lielisko garšu.

Ar dažādām piedevām papildinātas pankūkas var baudīt teju visās trīs ēdienreizēs – saldas, ar gardu ievārījumu brokastīs, ar sieru, malto gaļu vai biezpienu pildītas pankūkas pusdienās. Te atradīsi lērumu ideju daudz un dažādām pankūku piedevām un pildījumiem.

6. kļūda: nepareiza pannas un cepšanas temperatūras izvēle

Foto: DELFI

Pankūkas ir diezgan “cimperlīgs” ēdiens, kas pieprasa gan īpašu pannu, gan pareizu temperatūru. Ja tu pankūkas cepsi uz pārāk plānas pannas, tās var piedegt. Lai arī pankūkas cep augstā temperatūrā, jāpārliecinās, vai panna nav pārāk dziļa.

Kā novērst šo kļūdu: Tev ir vajadzīga liela, smaga panna, piemēram, čuguna, kas pankūkām ļaus cepties vienmērīgā temperatūrā. Lai atrastu optimālo cepšanas temperatūru, ir nedaudz jāpaeksperimentē. Pamēģini izmantot apmēram 80–85% no plīts maksimālās temperatūras jaudas, un rezultātam vajadzētu būt labam.

7. kļūda: pārāk ātra un bieža pankūku apgriešana


Foto: Shutterstock

Ja tu pārāk ātri vai vairākkārt apgriezīsi pankūkas, tad noteikti riskē vai nu ar pārcepšanu vai, tieši otrādi, ar neizcepšanu.


Kā no tā izvairīties: Neaiztiec pankūkas līdz brīdim, kad uz pankūku virsējās kārtas sāk veidoties nelieli gaisa burbulīši. Tiklīdz burbulīši sāk plīst, pankūkas drīkst griezt uz otru pusi. Pacietīgi nogaidi, uzticies procesam un pankūkas pašas pateiks tev priekšā visu, kas tev jāzina!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!