Foto: Shutterstock
Jau kopš bērna kājas mēs tiekam mācīti, ka no veikala vai tirgus pārnesti augļi, dārzeņi un gaļa pirms gatavošanas ir rūpīgi jānomazgā. Reti kurš aizdomājas, ka ir vēl vesela virkne produktu, kuru noskalošana zem ūdens strūklas mums šķiet lieka, tomēr tas ir kļūdains pieņēmums, un šo produktu nemazgāšana var radīt nopietnas sekas mūsu veselībai.

Lasi tālāk un uzzini "Adme" speciālistu ieteikumus par to, kuri deviņi produkti pirms lietošanas noteikti būtu jāmazgā.

Saldēti dārzeņi un augļi

Foto: Shutterstock

Saldēti augļi un dārzeņi, kas notīrīti, sagriezti gabaliņos un rūpīgi iepakoti, krietni vien atvieglo maltīšu gatavošanu un saīsina šim procesam atvēlamo laiku. Tomēr ir kāds "bet". Ja dārzeņus plānots iebērt verdošā ūdenī vai buljonā un kādu laiku vārīt vai cept cepeškrāsnī, tad tos tiešām var neskalot, bet tad, ja atlaidinātus dārzeņus vai augļus esi iecerējis pievienot salātiem vai kā citādi izmantot gatavošanai svaigā veidā, tad, drošības pēc, labāk tos pirms izmantošanas noskalot tekošā ūdenī, jo īpaši tas attiecas uz sveramo produkciju.

Rīsi

Lai iecerētais ēdiens nepārvērstos lipīgā klīsterveida ķopsī, rīsus pirms gatavošanas vajadzētu rūpīgi noskalot 3-4 ūdeņos. Šis ieteikums īpaši attiecas uz dažādiem gargraudu rīsu veidiem. Noskalojot rīsus, tu atbrīvosi graudiņus no cietes kārtiņas, kas rodas berzes procesā, pārklājot katru graudiņu. Iespējams, tieši šī kļūda ir par iemeslu tam, ka tev līdz šīm tā arī ne reizi nav izdevies pagatavot irdenu plovu.

Pirms gatavošanas būtu ieteicams noskalot arī miežu putraimus, kukurūzas putraimus, grūbas un citus ar cieti bagātus graudaugus.

Mīdijas un austeres

Foto: Shutterstock

Šīs jūras veltes, kas šķiet droši ieslēgtas čaulā, pirms baudīšanas rūpīgi jānomazgā un, ja nepieciešams, pat jānoberž ar asu birstīti, ja uz čaulām redzamas aļģu paliekas vai smilšaini nosēdumi. Ja vārīsi nemazgātas mīdijas, netīrumi, izšķīstot ūdenī, piešķirs gatavajam produktam duļķainu, nepatīkamu piegaršu, un cerētais baudījums būs palaists vējā.

Rūpīgi jānoskalo ir arī sveramās garneles un citas saldētās jūras veltes.

Fasēti piena produkti

Piens, jogurts, kefīrs un citi piena produkti veikalos visbiežāk nopērkami kartona vai plastmasas iepakojumos. Reti kurš aizdomājas, ka, produktus transportējot no fasēšanas vietas un veikalā pētot derīguma termiņu, tiem pieskaras daudzas rokas. Arī iepirkumu groziņš un slīdošā lente pie kases nebūt nav tās higiēniskākas vietas, tādēļ būtu tikai loģiski un saprātīgi veltīt pāris minūtes, lai noskalotu un nomazgātu iepakojumos safasētos produktus pirms tos ievieto savā ledusskapī.

Zivis

Foto: Shutterstock

Ja zivis iecerēts vārīt, cept vai kā citādi termiski apstrādāt, tad tās var vien norīvēt ar papīra dvieli no iekšpuses un ārpuses, lai atbrīvotu no gļotu slāņa, bet, ja vēlies pagatavot sālītu foreli vai laša tartaru bez termiskas apstrādes, tad gan prātīgāk būtu noskalot zivi zem tekoša ūdens strūklas.

Kāposti

Mazgājot sarkanos vai baltos galviņkāpostus, kā arī Ķīnas kāpostus vai Savojas kāpostus, jāatloka 2-3 virsējās lapas, lai izskalotu putekļus un smilšu graudiņus, kas starp tām var būt sakrājušies. Lai nomazgātu ziedkāpostus vai brokoļus, vispirms atdali rozetes un tikai tad sāc mazgāšanu, jo starp cieši sakļautajām rozetēm var būt noslēpušies ne vien netīrumi, bet arī kāpuri un dažādi kukaiņi. Ja ziedkāpostu iecerēts gatavot nesagrieztā veidā, tad, lai atbrīvotos no kaitēkļiem, uz kādu laiciņu iegremdē galviņu ūdenī, kam pievienotas pāris ēdamkarotes etiķa.

Dzērieni bundžās

Daudzi ir iecienījuši atveldzēties, baudot dzērienus, kas safasēti viegli attaisāmās metāla bundžiņās. Tomēr, pirms cel pie lūpām nule kā atvērto bundžiņu, to labāk noskalo zem tekoša ūdens strūklas vai salej saturu glāzē, jo atspirdzinājums līdz veikalam var būt mērojis tālu ceļu pieputējušā kravas mašīnā, bet veikala plauktā to, iespējams, ir cilājušas un pārcilājušas daudzas rokas.

Lapu salāti

Ja vien tu nepērc salātlapas vai slātu maisījumu, kas sasmalcināts un safasēts hermētiskā polietilēna iepakojumā, tad podiņos nopērkamos salātus vai salātu galviņas pēc pārnešanas mājās labāk rūpīgi noskalo, lai atbrīvotos no augsnes daļiņām un putekļiem, un nosusini salātu žāvētājā vai, izmantojot papīra dvieļus.

Foto: Shutterstock

Āboli

Vislabākā izvēle būs vietējās izcelsmes produkts – pašmāju sulīgie āboli, ko pietiks vien noskalot zem tekoša ūdens strūklas un nosusināt, notrinot gar bikšu staru. Bet, ja augļi vesti no kādas tālākas valsts, tad pastāv liela iespēja, ka tie, ērtākai transportēšanai, pārklāti ar vaskveida vielu. Lai nomazgātu ābolus, paturi tos 10 minūtes siltā ūdenī, kam pievienota dzeramā soda, tad kārtīgi noskalo zem silta ūdens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!