Foto: Shutterstock
Tas, vai salāti būs izdevušies un gardi, lielā mērā tomēr atkarīgs no tā, kāda izdevusies mērce. Tieši tā veido kopējo garšu buķeti un, vai nu padara maltīti izcilu, vai pat sabojā to. Lai nesalaistu dēlī labos nodomus, ‘’Tasty’’ nāk talkā ar trīs izcili vienkārši pagatavojamām mērču receptēm, kas neliks vilties.

Lai arī veikalu plauktos netrūkst jau gatavu salātu mērču, nekas nespēj aizstāt pašu gatavotās, turklāt tad skaidri zinām to sastāvu un varam pievienot vairāk vai mazāk kādu piedevu. Ja iemācīsies pagatavot šo trīssavienību, salāti būs izdevušies vienmēr un arī garšu ziņā varēsi dažādot svaigās maltītes.

Medus un sinepju mērce

Šī saldi pikantā mērce ļoti labi derēs lapu salātiem ar vistas gaļu, jūras veltēm vai grilētu sieru. Sinepes ar medu veido pasakainu savienību, turklāt mērces pagatavošanai vajadzēs vien bļodiņu un putojamo slotiņu.

  • 1 apelsīns
  • Ēdamkarote medus
  • Tējkarote sinepes (pēc izvēles)
  • Šķipsna sāls
  • 60 ml olīveļļa

Traukā lej sulu no viena apelsīna (tas nekas, ja trāpās kāds augļa biezums), pievieno šķidru medu (sacukurojušos medu ieteicams iepriekš pakausēt), sinepes (ļoti labi garšos Angļu sinepes ar graudiņiem vai Dižonas). Pieber šķipsnu sāli un lēnā strūklā lej klāt olīveļļu, nepārtraukti putojot visu ar slotiņu.

Maisīšanas laikā sinepēm un medum vajadzētu izšķīst. Ja tas tik ātri nenotiek, ļauj salātu mērcei kādu brīdi nostāvēties un tad atkal samaisīt pirms pasniegšanas. Kad salātu mērce izšķīdusi, pagaršo un līdzsvaro garšas – varbūt vajag vēl sāli, pikantumam sinepes vai skābumam pievienot nedaudz citronu sulu.

Jogurta mērce ar zaļumiem

Ja gribas ko sātīgāku, jogurta mērce tādās reizēs būs kā radīta. Šāds papildinājums derēs salātiem ar vārītiem kartupeļiem, gaļu, makaroniem, pupiņām, grilētiem dārzeņiem, bet tikpat labi arī svaigos salātu var pārliet ar šādu mērci.

  • 200 g grieķu vai bezpiedevu jogurts (grieķu būs skābāks)
  • Bunte svaigi zaļumi (dilles, pētersīļi, piparmētra, kinza u.c.)
  • 1 tējkarote ķiploku pulveris vai smalki sakapāta ķiploka daiva
  • 1 tējkarote sinepes
  • Šļuka citronu sulas
  • Sāls un pipari pēc garšas

Šo salātu mērci var sajaukt blenderī – tad iepriekš svaigie zaļumi nav jāgriež. Tikai tad jārēķinās ar to, ka blenderējot mērce būs šķidrāka. Ja maisīsi visas sastāvdaļas ar karoti, tā iegūs biezāku konsistenci.

Visas sastāvdaļas liek bļodā un rūpīgi sajauc. Tad bļodu liek ledusskapī uz vismaz 10 minūtēm, lai garšas savelkas un tikai tad pasniedz to, lejot uz salātiem.

Saldā čili mērce

Eksotiskāku garšu cienītāji var pagatavot šo salātu mērci, kura pamatā ir pikantais čili un saldais mango, veidojot harmonisku garšu salikumu. Šai mērcei gan vajadzēs jaudīgu blenderi, kas tiks galā ar sastāvdaļu sasmalcināšanu. Saldā čili mērce ļoti labi piestāvēs salātiem ar grilētu gaļu, jūras veltēm, eksotiskiem augļiem, piemēram, ananāsiem un pat grilētu sieru.

  • 1 neliels mango
  • Pus čili pāksts
  • Šļuka apelsīnu vai citronu sula
  • 5-6 ēdamkarotes neitrāla eļļa (piemēram, vīnogu kauliņu)
  • Šķipsna sāls

Nomizotu mango, bez kauliņa, liek blenderī, pievieno iztīrītu čili (bez sēkliņām), pievieno atlikušās sastāvdaļas un ļauj darbu paveikt blenderim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!