Foto: Shutterstock

Vīns, protams, ir burvīgs dzēriens, ko baudīt labi atdzesētu tāpat vai pievienot kādai sildošākai zupai, biezai sarkanvīna mērcei vai pat sutināt tajā vistu. Tomēr ir reizes, kad mājas bāriņa krājumi iztukšoti un gatavošana jau puslīdz pabeigta, kad atceramies, ka vajag pieliet šļuku vīna.

Un, protams, ir arī tie, kuri alkoholisko dzērienu, pat ja tas ir tik "nevainīgais" sarkanvīns vai baltvīns, pievienošanu ēdieniem nemīl. Kā atrisināt situāciju, kad receptē paredzēto dievu dzērienu jāaizstāj ar ko citu? Atbildi uz šo jautājumu sagatavojis Thekitchn.com.

Ar ko aizstāt sarkanvīnu?

Foto: Shutterstock

Ja paredzēts gatavot sarkanvīna mērci turpat pannā, kur apcepti dārzeņi vai gaļa, to var aizstāt ar sarkanvīna etiķi. Tā kā tas ir pietiekami skābs, rezultāts būs tikpat gards, kā izmantojot sarkanvīnu.

Vīnu ēdienos var aizstāt arī ar vīnogu, granātābolu un dzērveņu sulām. Tās var izmantot kā pannās gatavoto mērču taisīšanai, tā pievienot zupām un marinādēm. Taču, lai panāktu vīna skābuma efektu, uz vienu glāzi sulas vēlams pievienot arī ēdamkaroti etiķa.

Lai aizvietotu vīnu maltītē, bet reizē arī panāktu izteiktu garšas buķeti, vēl viens lielisks aizstājējs ir buljons. Maltītēm vislabāk izmantot vistas, liellopa un dārzeņu buljonus, kas gan garšas ziņā ir krietni maigāki par sarkanvīnu, taču savu funkciju pildīs. Tāpat kā, aizstājot vīnu ar sulām, arī buljonam pievieno aptuveni ēdamkaroti etiķa uz glāzi buljona labākam rezultātam.

Ar ko aizstāt baltvīnu?

Foto: Shutterstock

Sauso baltvīnu mērču pagatavošanai vislabāk receptēs var aizstāt ar baltvīna etiķi. Tā kā baltvīna etiķis no tā paša vīna vien ir pagatavots, tam ir visas nepieciešamās īpašības, izņemot alkoholu.

Mērču pagatavošanā vēl viens labs aizstājējs būs citronu sula. Tomēr, pirms pieliet, piemēram, glāzi tīras citronu sulas, labāk atšķaidīt to ar ūdeni, lai maltīte nesanāktu pārāk skāba. Bez citronu sulas baltvīna vietā var izmantot arī ābolu sulu, kas būs krietni vien mazāk skāba par citronu, reizē piešķirot ēdienam viegli saldu garšu.

Gaišo vīnogu sula – atšķirībā no baltvīna, izmantojot, piemēram, risoto pagatavošana, piešķirs ēdienam vieglu saldumu. Lai iegūtu vajadzīgo garšas "dunku", kas raksturīga baltvīnam, sajauc gaišo vīnogu sulu ar ēdamkaroti etiķa vai citronu sulas.

Līdzīgi kā ar sarkanvīnu, arī baltvīna vietā maltītēs var izmantot vistas un dārzeņu buljonus. Buljons noderēs gan mērcēm, gan risoto, gan zupām. Pirms to pievienot, samaisi buljonu ar ēdamkaroti citronu sulas vai etiķa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!