Foto: Shutterstock

Zaļa galviņa, cietas lapiņas un mazliet jocīgs izskats – tādas varētu būt pirmās domas, kas iešaujas pircēja prātā, kad veikalā pirmo reizi jāsastopas ar artišoku. Ja arī tu vairākas reizes esi minstinājies pie dārzeņu stendiem, prātojot, kā tad īsti šo Vidusjūrā "dzimušo" dārzeni pagatavot – ir īstais laiks pamēģināt!

Par oficiālo artišoka audzēšanas vietu ASV ir atzīta Kalifornija, bet visvairāk pasaulē to audzē Itālijā, Ēģiptē un Spānijā. Interesanti, ka no artišoku ziediem Vjetnamā tiek taisīta arī tēja, kurai ir viegli rūgta, kokaina garša. Svaigus artišokus parasti vāra karstā ūdenī kopā ar garšvielām, ķiplokiem un citroniem aptuveni 25 līdz 40 minūtes. Pirms gatavošanas to vēl var ierīvēt ar citronu sulu, lai artišoks tik ātri neapbrūnētu.

Kas attiecas uz artišoku sezonu, tad nevar noteikt vienu konkrētu mēnesi, kad tie ir vislabākie, jo artišoku audzētāji ir pielāgojušies kā pavasarim, tā rudenim. Ņemot vērā, ka artišokus audzē ne vien itāļi un amerikāņi, bet arī spāņi, ēģiptieši un audzētāji citās pasaules malās, pa kādam dārzenim veikalu plauktos var atrast pastāvīgi. Taču ziemā artišoku baudīšana Vidusjūrā sākas jau janvārī un februārī.

Mūsu veikalos daudz pieejamāki ir nevis svaigie artišoki, bet gan konservētie – dažādās marinādēs vai eļļā. Konservētās artišoku "sirdis" viegli var pievienot dažādiem salātiem, sacepumiem, picām un cept tāpat cepeškrāsnī. Arī cenas ziņā šādi sagatavoti artišoki ir krietni vien izdevīgāki nekā svaigie. Retu reizi lielveikalu saldētavās iespējams "nomedīt" arī saldētus artišokus.

Ko iesākt ar interesantā izskata dārzeni?

Artišokus var pagatavot gluži tāpat kā jebkuru citu dārzeni. Pirms gatavošanas gan labāk nogriezt artišoka lapiņu asos galiņus, kā arī aptuveni centimetru līdz divus no galviņas, lai to kārtīgi pagatavotu.

Visizplatītākais un vienkāršākais veids būs vārīšana – katliņā ielej ūdeni, ieliek artišoku ar kātu uz augšu un pievieno vēlamās garšvielas un citronu, kas nomāks dārzeņa viegli rūgteno garšu. Tā kā artišoka lapiņas ir diezgan cietas, tas būs jāvāra pat 40 minūtes, ja artišoka galviņa ir liela.

Steidzīgākie artišokus var pat pagatavot mikroviļņu krāsnī, norāda Lifecurrents.net. Notīrītu artišoku liek stikla bļodiņā, pievieno nepilnu krūzi ūdens, uzliek vāku un karstā temperatūrā gatavo aptuveni piecas minūtes. Tāpat kā vārot, arī gatavojot mikroviļņu krāsnī, pievieno dārzenim garšvielas.

Svaigus artišokus var pagatavot arī cepeškrāsnī, iepriekš nogriežot cietās ārējās lapiņas, kātu un pārgriežot uz pusēm vai vēl sīkākās daļās. Cepot vairāk nekā 200 grādu temperatūrā būs nepieciešama aptuveni stunda lielo artišoku pagatavošanai. Pavisam vienkārši ir pagatavot konservētas vai saldētas artišoku "sirdis" – tas aizņems vien 15 minūtes, un dārzeņu gabaliņi būs gatavi.

Kā ēst artišokus?

Termiski apstrādātās veselās galviņas (vai arī sagrieztus artišokus) vislabāk var izbaudīt, pa vienai vien noplēšot lapiņas un iemērcot tās karstā sviesta mērcē, vēsta Pipandebby.com. Izkausētajam sviestam mērcē pievieno zaļumus un garšvielas pēc vēlēšanās. Šādā veidā artišoks kalpos kā interesanta un eksotiska uzkoda.

Kad visas artišoka lapiņas noplēstas, pāri paliks mīksta un prāva serde, kas ir artišoka teju visgardākā daļa. To tad arī nobauda gluži tāpat kā lapiņas, sagriežot sīkākos gabaliņos un apēdot ar mērci. Artišoka serdīti var pievienot arī salātiem, picām, sacepumiem un daudziem citiem ēdieniem.

Ja esi apņēmies pamēģināt artišokus – izvēlies kādu no Tasty.lv gardajām receptēm!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!