Foto: Shutterstock
Visi zinām, ka garastāvoklis ietekmē maltītes izvēli - ja esam sliktā noskaņojumā, vairāk izvēlamies saldumus; ja noskumuši - roka sniedzas pēc sāli saturošiem produktiem vai vīna glāzes. Ja esam par ko satraukušies, turklāt pastāv iespēja, ka apēdīsim vairāk nekā parasti.

Tomēr interesanti, ka darbojas arī pretējā virziena sakarība: ne tikai oma ietekmē mūsu maltītes izvēli, bet izrādās - arī ēdiens ietekmē mūsu garastāvokli. Kā izvēlēties īstos produktus, kuri ir ne vien veselīgi, vitamīniem un minerālvielām bagāti, bet arī liks mums vairāk smaidīt un pozitīvāk skatīties uz dzīvi?

1. Tumšā šokolāde (tāda, kurā kakao saturs ir vismaz 70 procenti) - tās sastāvā ir viela ar nosaukumu "anandamīds" - neiromediators, kuru smadzenes parasti ražo, ja nepieciešams nomākt sāpes vai depresiju. Nav brīnums, ka nosaukums radies no sanskrita vārda "svētība", un anandamīds turklāt tumšajā šokolādē atrodams kopā ar ar citiem ķīmiskajiem elementiem, kas paildzina šīs vielas iedarbību. Šokolāde ir laba alternatīva citiem ne tik veselīgiem garastāvokļa uzlabotājiem bez negatīvām blakus parādībām.

2. Grieķu jogurts - tā sastāvā ir vairāk olbaltumvielu un kalcija nekā pienā un parastajā jogurtā. Arī pietiekams kalcija līmenis mūsu organismā dod komandu neiromediatoriem sākt darboties normālā režīmā. Ja kalcija nebūs pietiekamā daudzumā, tu jutīsies iztukšots, fiziski saguris un viegli aizkaitināms. Tāpat tas atstāj ietekmi un atmiņu un domāšanas ātrumu. Turklāt grieķu jogurtā atrodamie probiotiķi palīdz uzlabot gremošanas procesus un imunitāti.

3. Sparģeļi - pavasaris un vasaras sākums ir īstais laiks ēdienkartē iekļaut šos ļoti veselīgos un vitamīniem bagātos augus. Neatkarīgi no krāsas - baltas vai zaļas - sparģeļos ir paaugstināts folskābes līmenis, un tieši šī elementa trūkums mūsu organismā, kā pierādījuši pētījumi, saistīts ar depresīvu garastāvokli. Tikai 200 grami sparģeļu nodrošina 66 procentus no dienas folskābes devas - pievieno šo augu rīta omletei un vari būt drošs, ka esi parūpējies par savu veselību pavisam vienkāršā veidā. Tiem, kas uzskata, ka sparģeļi ir moderns jaunievedums, derētu ielūkoties Latvijas pirmskara pavārgrāmatās, kur atradīsiet daudz un dažādas sparģeļu izmantošanas piemērus!

4. Apelsīni un citi citrusaugļi - ja zini, ka tevi sagaida stresa pilna darba diena vai nedēļa, sāc savu rītu ar glāzi svaigi spiestas apelsīnu sulas vai apēd greipfrūtu. Citrusaugļos atrodamais C vitamīns ne tikai stiprina imunitāti, bet arī palīdz stresa hormoniem atgriezties normas robežās pēc tam, kad tie kādu laiku atradušies paaugstinātā līmenī. Papildus bonuss - citrusaugļi ir savu svaigo garšu pamodina mūsu garšas kārpiņas un palīdz labāk sajust un izbaudīt citus ēdienus.

5. Medus - reti kuru nepieciešams pārliecināt par to, cik veselīgs ir medus un kāpēc to būtu nepieciešams iekļaut mūsu ēdienkartē ik dienas. Tas, ko mēs varbūt nezinām, ir fakts, ka medus sastāvā ir atrodami arī tādi elementi kā kvercetīns un kampferols, kuri organismam palīdz cīnīties ar brīvajiem radikāļiem un ievērojami samazina iekaisuma risku. Tieši iekaisums, kā novērojuši ārsti, bieži viens ir iemesls traucētai organisma t.sk. smadzeņu funkcionēšanai, kas atstāj sekas ne vien uz mūsu veselību kopumā, bet arī uz pašsajūtu un garastāvokli.

6. Lasis un citas treknās zivis - noteikti esi dzirdējis, ka vismaz reizi nedēļā ēdienkartē būtu nepieciešams iekļaut treknās zivis, jo tieši tās satur polinepiesātinātās tauskābes, kas tik ļoti ir nepieciešamas optimālai smadzeņu darbībai un sirds un asinsvadu slimību profilaksei. Zinātnieki jau sen ir pierādījuši saikni starp pazeminātiem omega-3 taukskābju līmeņiem organismā un depresiju, bet vai šī saikne darbojas arī pretējā virzienā - tam vēl konkrētu pierādījumu trūkst. Daži pētījumi ir apstiprinājuši saikni starp omega-3 līmeņiem un antidepresantu garastāvokli uzlabojošo iedarbību, citi - omega-3 preparāti uzlaboja pacientu omu gadījumos, kad tie cieta no depresijas, bet ne no panikas lēkmēm.

7. Banāni - šie populārie un viegli pieejamie augļi satur dopamīnu, ķīmisko vielu, kas izstrādājas mūsu organismā dabīga apmierinājuma rezultātā. Tāpat banāni satur daudz B grupas vitamīnu, t.sk. B6 vitamīnu, kurš palīdz stabilizēt nervu sistēmu, un magniju, kurš arī tiek saistīts ar laba garastāvokļa nodrošināšanu.

8. Tomāti - vieni no populārākajiem dārzeņiem vai precīzāk - oga, ko, īpaši vasaras sezonā, savā ēdienkartē iekļauj ikviens. Tomātu sastāvā atrodams lipokēns - taukos šķīstošs elements, kas palīdz aizsargāt vitāli nozīmīgās smadzeņu tauku šūnas un apturēt iekaisumu veicinošu vielu vairošanos, kuru pārlieka aktivitāte tiek saistīta arī ar depresiju un nomāktību. Tā kā lipokēns vislielākajā daudzumā ir atrodams tomātu mizā, tad ieteicams uzturā lietot tieši ķirštomātiņus. Lai palielinātu organisma spēju izmantot šo elementu, pārlej tomātus ar dažiem pilieniem olīveļļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!