Foto: Shutterstock
Lai mājas apstākļos ieskābētu kraukšķīgos kāpostus, nevajadzēs daudz sastāvdaļu un speciālu rīku. Ja vien ir kāda kāpostgalva, sāls, ķimenes un liela burka, kur tos salikt, lielākā tiesa darba jau paveikta. Turklāt šādi ieskābēt var kādu pēdējo kāpostgalvu, pirms iegrimt dīgstu audzēšanā uz palodzes. Kā tad ieskābēt kāpostus, ko varēsi glabāt ledusskapī pat vairākus mēnešus?

Pirmais, ar ko sākt – sagatavo burku, kādu tīru akmeni vai citu atsvaru, kas nospiedīs tajā kāpostus, un rīvi, ja zini, ka kāpostu nevarēsi smalki sagriezt. Tāpat noderēs arī palielāka bļoda, kurā kāpostus samaisīt. Tāpat noderēs kāda drāniņa, ar kuru apsegt kāpostu burku, kamēr tie skābēsies.

Kāpostgalvu smalki sagriez vai sarīvē ar rīves palīdzību. Tad dārzeņa gabaliņus saber palielā bļodā un apber ar sāli. Vienai kāpostgalvai pietiks ar 1–2 ēdamkarotēm sāls. Kad kāposti apbērti ar sāli, tos ar tīrām rokām kārtīgi maisi aptuveni 10 minūtes – kāposti sāks suloties un to gabaliņi kļūs mīkstāki.

Līdzko mani, ka kāposti izsulojušies un kļuvuši mīkstāki, pārber tiem krietnu tiesu ķimenes, piemēram, ēdamkaroti. Tās piešķirs skābētajiem kāpostiem to raksturīgo garšu. Pēc tam kāpostus liec tīrā un sterilizētā burkā, kārtīgi tos nospiežot. Neaizmirsti kāpostus pārliet ar bļodā satecējušo kāpostu sulu – tā vajadzīga, lai tie ieskābētos!

Kad kāposti salikti burkā, tos kārtīgi nospiež, uzliek virsū kādu plastmasas vāciņu no mazākas burciņas un uzliek izvēlēto atsvaru. Tad burkai uzliek kokvilnas drāniņu, ko nostiprina ar gumiju, un liek ledusskapī, kas nav pārāk auksts vai kādā vēsākā vietā virtuvē, kur nebūtu tieši saules stari. Pēc 24 stundām aplūko kāpostu burku – ja tie manāmi izsulojušies, nopresē kāpostus un ļauj tiem skābēties tālāk. Ja šķidruma mazāk, kāpostus var pārliet ar mazliet sālsūdens.

Burku atkal apsedz un turpini skābēt kāpostus vēl divas dienas. Kopumā pēc trim dienām kopš kāpostu ieskābēšanas, nelielajai porcijai būtu jābūt tik gatavai, ka tos jau var ēst. Kāpostu skābēšana var ieilgt līdz pat nedēļai, lai tie iegūtu kāroto skābuma garšu. Kad tie gatavi, pārliec kāpostus cieši noslēgtā burkā un glabā ledusskapī.

Piezīmes: ja skābēšanas laikā mani, ka kāpostu sulā ir burbulīši – nesatraucies. Tas ir normāls fermentācijas process, kas nozīmē, ka kāposti skābējas, kā tam vajadzētu būt, norāda "Thekitchn" speciālisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!