Latviešu iecienītās aukstās zupas košā krāsa ārzemniekiem bieži vien šķiet pārāk aizdomīga, liekot domāt, ka ēdienam noteikti pievienota kāda jiftīga ķimikālija, bet katrs letiņš zina, ka tā tiek iegūta, iemaisot kefīrā marinētas sarkanās bietes. Tiesa gan, ja ar mammas marinētajām bietēm šis triks izdodas vienmēr un katla saturs iekrāsojas cerētajā bārbijrozā tonī, tad veikalos nopērkamās bietes mēdz sagādāt vilšanos – zupai ne skata, ne garšas. Lai viestu skaidrību, kas tad slēpjas marinēto biešu burciņās, sarīkojām aklo degustāciju. Lasi un uzzini, vai augstāka cena vienmēr ir kvalitātes rādītājs, vai biešu krāsai ir sakars ar garšu, kuras burkas droši likt grozā, bet kuras labāk atstāt veikala plauktā.

Degustācijai tika izvēlēts vispopulārākais un Latvijas pircēju iecienītākais nišas produkts – salmiņos sagrieztas bietes klasiskā marinādē bez ķimenēm un citām ekstrām. Degustēšanai paredzētie produkti tika iegādāti dažādās tirdzniecības vietās. Mums izdevās "nomedīt" deviņus paraugus.

Izpētot etiķetes, apbēdināja fakts, ka no deviņiem paraugiem tikai viens ir ražots Latvijā, turklāt, diemžēl – kā vēlāk pierādīja degustācija – ne tas kvalitatīvākais. Četri produkti ir ražoti Lietuvā, divi Polijā, bet viens Zviedrijā. Lētākās ir "Extra Line" bietes, kas maksā 0,61 eiro, dārgākās ir "Spilva" – 1,56 eiro. Tiesa gan, "Spilvas" produktam ir arī vislielākā neto masa – 570 grami, kamēr pārējiem paraugiem tā variē 440-500 gramu robežās.

Pirmā degustācijas kārta – vizuālais novērtējums


"Aklajā" degustācijā piedalījās seši vienā mājsaimniecībā dzīvojoši dalībnieki vecumā no 10 līdz 60 gadiem, vērtējot katra parauga izskatu un garšu. Paraugi tika degustēti jauktā secībā, lai nodrošinātu maksimāli vienādus nosacījumus un nerastos situācija, ka visiem respondentiem pēdējās burciņas saturs vairs nešķiet tik gards tikai tādēļ, ka vēders jau ir pilns vai garšas receptori "piekusuši".

Katrai burciņai tika piešķirts savs kārtas numurs, lai dalībnieki nevarētu identificēt paraugus, un degustācija varēja sākties!

Jau iesākumā, papētot vēl neatvērto burku saturu, bija redzams, ka tas ir ļoti atšķirīgs – gan pēc krāsas, gan blīvuma un biešu struktūras. Kādi tad bija eksperimenta rezultāti un degustētāju sulīgie komentāri?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!