Labi saskaņots vīns un siers ir viena no dzīves baudām, uzskata ēdienu un dzērienu pazinēji. Lai saskaņošana izdodos perfekti, jāņem vērā vairāki aspekti, piemēram, siera tekstūra un pikantums. Padomu vīna un sieru saskaņošanā lūdzām Wine International Latvia vīnzinim Rolandam Rudānam.

Lielisku cieto sieru iegūst no izcili laba piena. Jo kvalitatīvāks ir piens, jo pikantāks top siers, turklāt ar katru izturēšana mēnesi siers smaržo un garšo arvien intensīvāk. Īsākais siera briedināšanas laiks ir 3 mēneši, bet ilgākais - pat 36 mēneši.

Populārākie cietie sieri, kas top Eiropā:

  • Šveices cietie sieri – Gruyère, Emmentālers, Appenzeller, Sbrincs;
  • Francijā – Bofora siers, Konte, Kantāls;
  • Italijā – Asiago, Pekorino, Montasio, Parmezāns, Grans Padano;
  • Spānija – Mančego;
  • Nīderlandē – Favorels;
  • Anglijā – Čeders.

Cietā siera un vīnu kopības izcelšanai parasti izvēlas klasisku vērtību – sarkanvīnu. Tomēr var piedāvāt arī ne tikai vīrišķīgos sarkanvīnus, bet arī nobriedušus vai izteiktus baltvīnus ar bagātīgu garšu vai pat saldus vīnus, dabīgos desertvīnus.

Nobrieduši baltvīni labi saspēlējas ar spēcīgos cieto sieru aromātiem, turklāt labi sader ar vieglo sāļumu. Piemēram, lieliski der Grüner Veltliner Burgundijas Chardonnay tipa vīni vai arī Riesling.

Bagātīgas un blīvas garšas sarkanvīni izceļ siera izsmalcināto garšu. Sarkanvīnos esošie tanīni būs labs pretspars sieru izteiktajai garšai un labi saspēlēsies ar sāļuma un treknuma niansēm. Harmoniski garšos Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir un Chianti vīni.

Pie spēcīgās siera garšas labi piestāvēs arī saldie vīni, lai gan iepriekš tika uzskatīs, ka salds vīns un pikants, sāļš siers nesader. Nu garšas eksperti uzskata, ka saldais ledusvīns jeb Ice vine vai saldais deserta vīns Trockenbeerenauslese, Riesling vai Riesling Spatlese kominbācijā ar cieto sieru veidos fantastisku garšas saskaņu.

Cietajam sieram Gouda klāt iesaka izvēlēties Burgundijas baltvīnus, Riesling šķirnes vīnus,Bordo reģiona sarkanvīnus, Merlot, Cabernet Sauvignon vai Zinfandel vīnogu vīnu.

Šveices sieram Gruyère ideāli pieskanēs sauss dzirkstošais vīns, ar atzīmi Brut vai Extra Dry, šampanietis Blanc de Blancs, gatavots no Chardonnay vīnodziņām. Pikantais Čeders "būs pārlaimīgs", ja svētku maltītei tā sabiedrībai piedāvāsiet Itālijas lepnumu no Pjemontas Barolo, kura miecvielām bagātā garša un skābenums tiks galā ar siera raksturu.Laba saspēle izveidosies arī ar  Chardonnay vīnu, kas izturēts ozolkokā, tāpat Cabernet Sauvignon, Zinfandel no Kalifornijas, Pinot Noir no Oregonas vai Sonomas vīna dārziem. Labi baudāms ar Francijas Ronas ielejas sarkanvīniem. Un, ja nu pavisam vīnu nav vēlme baudīt, šis siers labi garšo pat ar vienkāršu ābolu sulu!

Spāņu cietais siers Mančego, kas izturēts vismaz 2 gadus, būs labs sabiedrotais vīniem no Spānijas Rioja reģiona, ar atzīmi Reserva vai Francijas vīniem no Bordo reģiona vīna dārziem. Ne tik ilgi izturētam, jaunākam Mančego labs partneris būs Spānijas dzirkstošais vīns Cava, kas gatavots pēc Šampaņas tradicionālās metodes, kā gatavo īsto šampanieti. Palutiniet sevi ar jaunāku Mančego un heresu Fino vai Amontillado.

Cieto sieru klasika – Parmezāns - aperitīvā saskan ar atdzesētu itāļu dzirkstošo Prosecco ar izteiktu sausumu. Vakara turpinājumā noteikti ieprieciniet sevi ar tādiem Itālijas "dižvīniem" kā Amarone, Barolo, Barbaresco, Brunello Di Montalcino vai Chianti. Šo vīnu miesīgums, spēcīgā garša būs labs pretspars siera sāļajai garšai un tekstūrai.

Siers Edam vislabāk saskanēs ar sauso šampanieti vai dzirkstošo vīnu, būs labs arī Riesling un Pinot Noir sarkanvīns.

Lai sarīkotu izsmalcinātu un elegantu sieru un vīnu degustēšanas ballīti, sieru plati veido no vieglākiem un svaigākiem sieriem, vieglākiem vīniem un degustāciju noslēdz ar spēcīgākām garšas buķetēm. Sierus un vīnus "saprecināt" var arī ballītes viesi. Tiem, kam patīk lietu un procesu skaidrība, palīdzēs tabula, kurā piedāvāti jau gatavi "pārīši".

Lai labāk izjustu siera un vīna savienību, uzkodās piedāvā arī krekerus, svaigu maizi, riekstus, žāvētus un svaigus augļus un svaigu medu. Vienīgais, kas neiederēsies šajā platē, ir svaigas vīnogas.

Sierus platē parasti izvieto secīgi – no svaigākā un jaunākā siera uz izturētāko, stiprāko un cietāko sieru. To var noteikt arī pēc aromāta – jo tas ir spēcīgāks, jo vecāks un stiprāks ir siers. Neaizmirstiet, ka sierus pasniedz istabas temperatūrā.

SiersVīns
Mīkstie sieri 
CamembertChampagne Brut, Cava Brut,Chenin Blanc, Beaujolais, Pinot Noir, Bordeaux, St.Emilion, St.Estephe, Normandy cider,
BrieChampagne Blanc De Blanc, Champagne Rose, Sparkling Wine Dry, Beaujolais, Bordeaux, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Riesling, Pinot Noir
RobiolaDzirkstošais vīns Prosecco, Amarone, Barolo, Barbaresco
TaleggioBarolo, Barbaresco, Chianti Riserva, Nebbiolo,
Cietie sieri 
GoudaBurgundijas baltvīni, Chardonnay, Riesling, Chenin Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz.
CheddarCabernet Sauvignon California, Pinot Noir, Zinfandel
ParmesanAmarone, Barolo, Barbaresco, Brunello Di Montalcino, Chianti, Valpolicella Ripasso
Double GloucesterZinfandel, Syraz
PecorinoChianti Classico, Zinfandel, Primitivo, Valpolicella Ripasso
GruyereBurgundijas baltvīns vai sarkanvīns, Champagne Brut, Champagne Blanc De Blanc, Gewurztraminer, Chardonnay
FontinaBarbaresco, Barbera, Dolcetto, Pinot Grigio
Zilie sieri ar pelējumu 
GorgonzolaAmarone, Barbaresco, Barolo, Bordeaux, Zinfandel, Primitivo, Port,Sauternes, Late Harvest vīni
StiltonPiesātināti sarkanvīni, Sauternes, Port, Sherry, Late Harvest vīni, Ice Wine
BlueMadeira, Merlot, Sauterness, Bordeaux, Late Harvest
CambozolaChardonnay
Svaigie sieri 
RicottaChardonnay, Brachetto, Lambrusco, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio
MozzarellaCianti,Sangiovese, Greco Di Tufo, Orvieto, Sauvignon Blanc
GoatChablis, Bordo baltvīni, Chenin Blanc, Sancerre, Jaunzēlandes Sauvignon Blanc
FetaBeaujolais, Chardonnay, Retsina
BurrataTocai Friulano, Champagne Rose

Raksts tapis sadarbībā ar leģendāro sieru "Džiugas":

DŽIUGAS® - tas ir lielisks siers sarunu laikā! To garšojot, laiks paiet ātri, un sarunas raisās viena pēc otras, priecējot dvēseli. Pat mazs stingrā un cietā siera gabaliņš iepriecina aukslējas ar pikantu stiprumu, vieglu rūgtumu un patīkami sadrūp trauslos kalcija sāļu kristālos. Taču siera dažādas gatavības pakāpes izceļas ar dažādām izsmalcinātām garšām.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!