Foto: Shutterstock
Sācies bērzu sulu laiks. Bērzu sulas izsenis bijis mūsu spēka dzēriens un, labi norūdzis, – arī latviešu "šampanietis". Taču sākumā sulas gribas negausīgi dzert lieliem malkiem – tāpat vien, tīras.

Tas ir skaists pavasara rituāls – pasmelt no sulas spaiņa turpat pie bērza un baudīt pirmos sulas malkus. Mazliet salst zobi, bet sirds gavilē, un sajūta ir tāda godbijīga, it kā dzertu tīru dzīvību.

Tiesa, daudzi tagad izmanto modernākus sulas savākšanas paņēmienus, kad sula tek uzreiz maisā, tādējādi izvairoties no sīkiem kukainīšiem un gružiem, kas sakrīt sulas spainī.

Lai nu kā – īstais laiks bērzu sulas kūrei. Tiesa, pārspīlēt nevajag, 2 litri dienā ir maksimums, jo, pārspīlējot ar šķidruma uzņemšanu, var veidoties tūska.

Bērzu sula ir arī tievētājiem draudzīgs dzēriens, tomēr cilvēkiem, kas izvairās no cukura jāzina, ka litrā bērzu sulas ir apmēram 7 grami cukura, tātad tējkarote ar kaudzīti.

Bērzu sulās ir daudz vērtīgu vielu, tiesa, tik nelielā koncentrācijā, ka, dienas devu, tātad 2 litrus izdzerot, milzu veselības uzlabojumu nejutīsi – bet būs svaiguma sajūta un tā ne ar ko nesalīdzināmā sajūta, ko sniedz skaistā un varenā koka dzīvības sula. Tā kā sulā ir cukuri, tūlītējs enerģijas pieplūdums garantēts. Bieži cilvēki piedzīvo teju eiforisku svētku sajūtu, baudot pirmās bērzu sulas. Tam ir izskaidrojami iemesli – tie paši cukuri, bieži arī paša notikuma un situācijas radīts adrenalīns. Bet ir arī tas neizskaidrojamais, kas cilvēku pārņem katru pavasari, stāvot pie bērza zem pavasara debesīm, kas pilnas ar atlidojošo putnu kāšiem un jaunu cerību.

Kad pirmais tīrās bērzu sulas laimes skurbums pārgājis, var domāt arī par sulas raudzēšanu. Bērza sulas papildinot ar rozīnēm, upeņu zariņiem un noliekot raudzēties, sanāk arī gards padzēriens, kas, pareizi raudzēts un uzglabāts (uzglabāt sulas vēlams stikla traukos, un tiem jābūt sterili tīriem!), glabājams vēsā vietā līdz pat vasarai. Tad to bērzu "šampanieti" var raut vaļā un tīksmi baudīt auksto, skābeno dzērienu karstā vasaras dienā.

Visdrošākā metode, protams, ir bērzā ieurbt pašiem. Izlasi par diviem paņēmieniem, kā pareizi ieurbt bērzā sulas tecināšanai.

Protams, ne visiem laimējas ar savu bērzu, kurā ieurbt. Pērkot bērzu sulas, vajadzētu būt drošiem, ka tās nākušas no bērziem, kas neaug lielceļu tuvumā un blīvi apdzīvotās vietās. Pērkot arī jāskatās, vai sulas ir dzidras (ja sāk duļķoties, nekas slikts tas nav, tomēr tas nozīmē, ka sulas jau ierūgušas).

Foto: Shutterstock
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!