Foto: Shutterstock

Bešamela jeb baltā miltu mērce ir viena no pazīstamākajām siltajām mērcēm, ko gatavo no trīs pavisam vienkāršām sastāvdaļām – sviesta, piena un miltiem, pievienojot trīs vienkāršas garšvielas – sāli, piparus un muskatriekstu. Bešamelu izmanto par pamatu daudzām citām mērcēm un receptēm, prasmīgi pagatavota, tā ēdienam piešķir neatkārtojamu garšu, bet, ja gatavošanā kas misējas, iegūstam klīsterveidīgu masu, kas daudziem kalpojusi par pamatu bērnības traumai un nemīlestībai pret šo ēdienu. Galvenais noteikums, lai mērce būtu garšīga, tai jābūt bez kunkuļiem un pareizā konsistencē.

Lai mērce izdotos perfekta, noderēs ieteikumi no spāņu izdevuma "Saber Cocinar", kas veltīts vienkāršai un patīkamai ēst gatavošanai.

Apgrauzdē miltus. Pannā liek sviestu un tikai tad, kad tas pilnībā izkusis, pievieno miltus. Karsē, ik pa laikam apmaisot, lai visi milti būtu nedaudz apgrauzdēti.

Silts piens. Miltu un sviesta maisījumam ļauj atdzist un tikai tad pievieno uzsildītu pienu, ko iemaisa ar putojamo slotiņu. Pateicoties karstumam, sviests ātri izkusīs un mērce nesaies kunkuļos.

Lēna uguns. Lai mērce nepiedegtu, to gatavo uz lēnas uguns, nepārtraukti maisot, līdz virums sabiezē.

Garšvielas – pašās beigās. Tikai tad, kad mērce sabiezējusi, tai pievieno garšvielas – sāli, baltos piparus, maltu muskatriekstu), šādi mērce būs daudz aromātiskāka.

Trīs variācijas par bešamela mērci:

Vieglā bešamela mērce – to izmanto pie pastas, zivīm, gaļas. Tiek gatavota, izmantojot mazāku miltu un sviesta daudzumu (40–50 gramus uz litru piena).

Bāzes jeb krēmīgā mērce – šī variācija ir nedaudz tumīgāka, to izmanto, gatavojot kaneloni, lazaņju, dārzeņus un gratēnus jeb sacepumus. Šo variāciju gatavo, izmantojot 50–60 gramus miltu un sviesta uz litru piena.

Biezā mērce – tā tiek lietota, lai pagatavotu kroketes. Šajā mērces variācijā uz litru piena jāņem 110 gramus miltu un sviesta, kā arī to nepieciešams vārīt nedaudz ilgāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!