Foto: Shutterstock
Iespējams, ne vienu reizi vien ir sanācis nepareizi sagatavot želatīnu, kad tas ir sagājis kunkuļos un kļuvis ķīselim, saldajam ēdienam vai kūkai neizmantojams. Kādas tad ir visbiežāk pieļautās kļūdas, un kā no tām izvairīties?

Viena no lietām, kas var sabojāt želatīnu, ir nepareiza ūdens temperatūra, kurā tas tiek izšķīdināts. Lietojot beramo želatīnu, tas vispirms ir jāieber aukstā ūdenī, un jāapmaisa. Neber želatīnu kaudzītē, bet izkaisi pa visu aukstā ūdens virsmu! Želatīna kaudzītē tā granulas var neuzbriest, ja tām nepiekļūs ūdens. 

Želatīnu var sabojāt arī pārāk ilga atstāšana bļodiņā, kurā tas piebriest. Stingri jāievēro uz paciņas norādītais laiks, kas parasti svārstās no piecām līdz desmit minūtēm. Tāpēc, kad želatīns piebriedis tā, ka tam ir sūklim līdzīga mīkstuma pakāpe, tas ir gatavs izmantošanai. 

Pirms lietošanas želatīns noteikti jāizšķīdina karsta ūdens peldē, tāpēc bļodiņu, kurā tas atrodas, jāliek lielākā traukā, kur ieliets karsts ūdens. Ūdens peldē esošo želatīnu samaisi, līdz tas izkūst, un izmanto uzreiz! Ja to uzvārīsi, un tas būs pārāk šķidrs, želatīnu nevarēsi izmantot. Tāpēc abām receptes masām, piemēram, krēmam un želatīnam, jābūt aptuveni vienā temperatūrā, lai tās varētu vienmērīgi sajaukt un nerastos kunkuļi. 

Tropiskie augļi, piemēram, svaigi kivi, ananāsi, mango un citi, ir produkti, kuri var sabojāt želatīnu. Šie svaigie augļi satur enzīmus, kas šķīdina želatīnā saturošos proteīnus. Tāpēc pirms pārklāt želatīnu virsū šiem augļiem, izkarsē tos verdošā ūdenī. 

Kakao želeja

Foto: Shutterstock
Kakao želeja vienkārši gardam desertam.

Lasīt vairāk

Paniņu - citronu želeja ar vaniļu

Foto: PantherMedia/Scanpix
15 minūtēs pagatavojamā paniņu - citronu želeja ar vaniļas aromātu.

Lasīt vairāk

Ātrā ābolu želeja

Foto: Shutterstock

Šī ir tiešām lieliska - vienkārša un ātra recepte, kurā vari izmantot arī mazos un neizkatīgos ābolīšus, kuri citādi ir nolemti iznīcībai. Tas nderēs kā siera plates papildinājums un,uzziests uz grauzdētas maizes šķēles vai pārliets ar pienu, būs fantastiski gards deserts.

Lasīt vairāk

Tomāti želejā

Foto: Shutterstock
Ziemas krājumiem - tomāti želejā bariņā ar sīpoliem.

Lasīt vairāk

Mango - jogurta želeja


Mājās taisīta mazkaloriju mango - jogurta želeja.

Lasīt vairāk

Panna cotta ar zemeņu sīrupu

Foto: Shutterstock
Krēmīgā panna cotta kombinācijā ar aromātisko zemeņu sīrupu būs piemērots deserts svinīgai vasaras maltītei.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!