Foto: Shutterstock

Tieši garšaugi ir tie, kas piešķir ēdienam neatkārtojamu aromātu. Oregano jeb raudene ir viens no iecienītākajiem garšaugiem daudzu pasaules tautu virtuvēs, un jāteic – ne bez iemesla. Oregano ir raksturīga rūgtena, bet tajā pašā laikā ļoti izteikta garša un spēcīgs, patīkams aromāts. To var pievienot dažādiem ēdieniem – salātiem, dažādiem gaļas izstrādājumiem, kā arī izmantot, gatavojot picas un citus itāļu ēdienus. Portāls "Notefood" atklāj ne vien oregano daudzveidīgos izmantošanas veidus virtuvē un mājas aptieciņā, bet arī iesaka, ar ko nepieciešamības gadījumā var aizstāt šo aromātisko garšzālīti.

Oregano vārds ir atvasināts no tā latīniskā nosaukuma "origanum vulgare", un pats augs pieder pie panātru dzimtas. Par oregano dzimteni uzskata Eiropas ziemeļu daļu, lai gan tas sastopams dažādos pasaules reģionos. Oregano diezgan bieži ir sastopams Latvijā arī savvaļā. Augam ir diezgan zarains stumbrs, pie kā piestiprinātas ovālas un ieapaļas lapas. Šis garšaugs zied ar rozīgi violetiem ziediņiem.

Foto: Pixabay

Jau kopš seniem laikiem cilvēki ir izmantojuši oregano tā aromātisko īpašību dēļ, bet tam piemīt ne tikai garšas kārpiņas ierosinoša smarža un garša, bet arī labvēlīga iedarbība uz cilvēka veselību, tāpēc ir vērts šo garšaugu turēt pa ķērienam arī mājas aptieciņā.

Senajiem romiešiem un grieķiem oregano bija prieka un laimes simbols, pat tā latīniskais nosaukums tulkojumā no grieķu valodas nozīmē "prieka kalns". Savukārt Vidusjūras reģionā viduslaikos oregano sāka plaši izmantot kulinārijā, lai ēdienam piešķirtu īpatnēju, apetīti rosinošu aromātu.

Lasot tālāk, uzzināsi, kādu ēdienu papildināšanai izmantot oregano, kā tas var noderēt veselības uzlabošanai un kādos gadījumos šo garšvielu nebūtu ieteicams lietot.

Kādu ēdienu garšas uzlabošanai izmantot oregano

Foto: Shutterstock

Ar ko aizstāt oregano, gatavojot ēdienu

Foto: Pixabay

Kādas ir organo ārstnieciskās īpašības

Foto: Pixabay

Kam var kaitēt oregano lietošana

Foto: Shutterstock
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!