Foto: Shutterstock
Aromātisku, intensīvas garšas buljonu var izmantot vienu pašu kā karstu dzērienu vai visbiežāk to izmanto kā pamatu garšīgai zupai, mērcei un sautējumam. To var izvārīt lielāku daudzumu, sasaldēt porcijās un izmantot pēc vajadzības. Buljonu var vārīt no gaļas, zivīm vai tikai no dārzeņiem.

Viens no galvenajiem dzidra buljona vārīšanas noslēpumiem ir tā vārīšana uz minimāla karstuma, nepieļaujot buljona strauju burbuļošanu. Patiesībā gatavošanas brīdī šķidrumam katlā tikai viegli jāvirmo. Vāra bez vāka, lai tvaiks var brīvi izdalīties.

Uzsākot vārīt buljong, gaļu un kaulus liek aukstā ūdenī. Iesākumā ūdeni vāra uz lielas uguns, lai ūdens pēc iespējas ārāk sāktu vārīties. Līdzko tas uzvāras, nogriež minimālu karstumu. Putas sāk parādīties īsi pirms vārīšanās, tās pēc iespējas ātrāk jānosmeļ. Ieteicams ar putu karoti gaļu un kaulus apmaisīt, lai putas varētu pacelties ūdens virspusē. Ja daļa putas nogrimst, karstajam ūdenim pievieno vienu glāzi auksta ūdens un putas atkal pacelsies augšup.

Vārīšanas laikā papildus ūdeni vairāk nepievieno, jo tas vājina buljona garšu un aromātu.

Gaļas buljonam sāli liek 30 minūtes pirms gatavības beigām, jo tā kā buljons vārās vairākas stundas un vārīšanās laikā tiek zaudēts šķidrums, tad sāls daudzumu iesākumā nevar pievienot pēc garšas. Zivju buljonam sāli pieliek uzreiz, sēņu buljonam pašās beigās.

Ja buljonā sāls ir pievienota par daudz, no tā var atbrīvoties, ieliekot buljonā rīsu paciņu un to vārot, tomēr ne līdz gatavībai, citādi rīsi saduļķos buljonu.

Kad putas nosmeltas un karstums noregulēts minimāls, buljonam pievieno garšvielas un garšaugus: piparus (gan melnos, gan smaržīgos), sīpolu ar visu mizu, lai buljons iegūtu skaistu, zeltainu krāsu, burkānu, pētersīļa un selerijas sakni, ķiploka daiviņu, puravu, fenheli, pētersīļu un diļļu kātus vai citus garšaugus. Lauru lapu pievieno 5 minūtes pirms buljona gatavības, bet vistas buljonam lauru lapu nepievieno. Ja lauru lapu pievieno jau sākumā, buljons var iegūt rūgtenu garšu.

Ja nepieciešams buljonu dzidrināt, tajā 10 minūtes vāra olu čaumalas gabalus. Olu pirms pārsišanas noteikti ir jānomazgā. Ja buljons nav pietiekami dzidrs, to var dzidrināt ar olu baltumu. Kad buljons jau gatavs, tam pievieno olu baltumu un ļauj vārīties 5 minūtes. Olbaltums sev pievilks un pievienos dažādas sīkvielas.

Beigās buljonu izkāš caur sietu. Ledusskapī glabā tikai jau izkāstu buljonu. Kad buljons ir atdzisis, tam var viegli noņemt sastingušo tauku kārtu.

Gaļas buljons būs aromātiskāks, ja kaulus pirms apliešanas ar ūdeni, cepeškrāsnī apbrūninās. Jēra gaļu pirms ielikšanas katlā applaucē ar vārošu ūdeni.

Ja buljonu izmanto zupas vārīšanai ar makaroniem vai pelmeņiem, tad, lai buljons nezaudētu dzidrumu, makaronus un pelmeņus vispirms apvāra sālsūdenī citā katliņā, bet pēc tam pārceļ uz buljona katlu.

Lai buljona vistas (ne cāļa) gaļa kļūtu mīksta, pēc pirmajām 20 minūtēm vistu izceļ no buljona un iemērc uz dažām minūtēm aukstā ūdenī, bet pēc tam liek atpakaļ karstajā buljonā un turpina vārīt. Ja vēlas, lai cūkas vai vērša gaļa ātrāk ir mīksta, to sagriež mazākos gabaliņos.

Lai buljons sildot, saglabātos dzidrs, to silda uz lēnas uguns un, līdzko uzvārās, to noņem no uguns, kā arī to silda ar vāku, kas nepieguļ cieši pie katla.

Izvēlies kādu no vasarīgajām Tasty zupām:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!