["46028887","45979709","45962123","45928613","45893673","45811001","45879449","45711958","45506436","43622851","45352026","45309548","43623215","44395879"]
Izcept gaļas šķēli ir samērā vienkārši, jo tās gatavību vairāk vai mazāk var vizuāli noteikt, papildus izmantojot zināšanas, ka, piemēram, cūkgaļai ir jābūt caursilušai viscauri, bet liellopa steikam vidū jābūt sārtam. Toties cepeškrāsnī ieliekot cepeša gabalu vai grilējot biezāku gaļas šķēli, vizuālais novērtējums vairs nelīdzēs. Kā tad noteikt, cik ilgi kura gaļa būtu jācep?

Lai visi ieteikumi tiešām tev noderētu, gaļai jābūt istabas temperatūrā, pirms to ieliek karstā cepeškrāsnī. Gaļu cep 190ºC. Ja tu izmanto cepeškrāsni ar ventilatoru, tad 170-180ºC.

Izceptas gaļas iekšējā temperatūra


Visdrošāk cepeti cept, izmantojot termometru, jo katram gaļas veidam, kad tas ir gatavs, ir atbilstoša iekšējā temperatūra:

  • liellopa un jēra gaļa (viegli apcepta) - 52ºC
  • liellopa un jēra gaļa (vidēji cepta) - 58ºC
  • liellopa un jēra gaļa (caurcepta) - 75ºC līdz 80ºC
  • cūkgaļa - 75ºC līdz 80ºC
  • putnu gaļa (vista, pīle, zoss, tītars) - 75ºC līdz 80ºC

Tomēr ne visiem mājās ir termometrs un arī cepeškrāsns durvis visu laiku nevar virināt, lai izmērītu gaļai temnperatūru. Tādēļ ir noderīgi zināt, cik ilgi katrs gaļas veids apmēram jācep.

Gaļas cepšanas ilgums atkarībā no svara

  • liellopa un jēra gaļa (viegli apcepta) - 10 minūtes uz katriem 450 g, plus 15 minūtes
  • liellopa un jēra gaļa (vidēji cepta) - 15 minūtes uz katriem 450 g, plus 15 minūtes
  • liellopa un jēra gaļa (caurcepta) - 25 minūtes uz katriem 450 g, plus 25 minūtes
  • cūkgaļa - 30 minūtes uz katriem 450 g, plus 30 minūtes
  • putnu gaļa (vista, pīle, zoss, tītars) - 25 minūtes uz katriem 450 g, plus 25 minūtes

Cepeša gatavības pārbaudīšana

Ļoti svarīgi, lai cūkgaļa un putnu gaļa būtu caursilusi viscauri. Tādēļ temperatūra jāmēra visbiezākajā cepeša vietā, kā arī to vajadzētu izmērīt vairākās vietās. Gatavību novērtē pēc zemākā temperatūras rādītāja.

Ja nav termometrs, tad gaļu var pārbaudīt, ar karoti vai nazi caurdurot ādu pie kājas locītavas, tādējādi izdalīsies gaļas sula, kurai vajadzētu būt gaiši zeltainai un dzidrai. Ja sulā ir redzamas joprojām asinis, tad gaļa nav gatava.

Cepeša atpūtināšana

Lai cepetis patiešām būtu sulīgs, tas pēc cepšanas noteikti ir jāatpūtina. Šajā brīdī gaļa turpina gatavināšanos, sulas sasūcas atpakaļ gaļas šķiedrās un cepetis kļūst sulīgs. Kamēr gaļa atpūšas, sasedz to ar foliju, lai tā neatdziest. Mazākus gabalus atpūtina apmēram 10 minūtes, lielākus 20 - 30 minūtes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!