Foto: Shutterstock
Tikko no krāsns izvilkts siltas maizes rieciens, kas devīgi pārziests ar kūstošu sviestiņu. Mmm... Ziemīgi vēsās dienas ir īstais laiks, kad izmēģināt spēkus maizes cepšanā, jo tur, kur cepas maize, valda siltums, omulība un patīkama smarža. Mājās ceptai maize ir vairākas priekšrocības. Pirmkārt, maizes cepšanas process ir ļoti interesants – mīcīt un raudzēt mīklu, veidot klaipiņus un sekot, kā tie cepas, otrkārt, cepot maizīti, vari eksperimentēt ar sastāvdaļām un droši zināt, ka nogrieztajā riecienā nebūs lieku E vielu un citu nevēlamu komponentu, treškārt – maizi cept ir stilīgi. Nav nozīmes, vai tu cepšanai izmantosi modernāko maizes mašīnu, cepeškrāsni vai atjaunotu lauku mājas maizes krāsni. Galvenais ir vēlme darboties un eksperimentēt. Mēs sagatavojām tev receptes un noderīgus padomus, kas palīdzēs ātrāk apgūt maizes cepšanas smalkumus.

Pirms mīklas iejaukšanas miltus pāris minūtes paturi nedaudz sasildītā cepeškrāsnī – tas palīdzēs maizei ātrāk izcepties.

Pirms maizes cepšanas miltus noteikti izsijā, lai tie bagātinātos ar skābekli. Tas palīdzēs mīklai labāk uzrūgt.

Maizes mīklu jāmīca tik ilgi, līdz tā vairs nelīp pie rokām.

Rūgstot mīklā izdalās spirts un ogļskābā gāze, kas paceļ mīklu un piebremzē rauga darbību. Raudzēšanas laikā mīklu vairākkārt atmīca atpakaļ, lai izvadītu uzkrājušos ogļskābo gāzi un rūgšana atsāktos ar jaunu spēku.

Foto: Shutterstock

Ieteicamā raudzēšanas temperatūra ir 28–30 grādi. Ja mīkla nerūgst, iespējams, temperatūra ir pārāk zema. Ja nolikšana siltākā vietā nelīdz, var gadīties, ka vainīgs zemas kvalitātes raugs.

  • Nereti maizes gatavošanai mēdz izmantot ieraugu. Kā to soli pa solim pagatavot mājās, uzzini, izlasot šo padomrakstu.

Ja mīklai pievienosi par daudz sāls vai cukura, rūgšana var palēnināties vai pat apstāties. Situāciju vari mēģināt glābt, piemīcot klāt jaunu mīklas porciju, kurai nav pievienots sāls un cukurs.

Lai maizes mīkla labāk rūgtu, tā ir jāapsedz. Parasti to pārklāj ar mitru drāniņu, bet noderēs arī celofāna maisiņš.

Receptēs norādītais miltu daudzums ir aptuvens lielums. Dažādi milti spēj uzņemt atšķirīgu šķidruma daudzumu. Ja mīkla izplūst un līp, tai jāpievieno vairāk miltu, ja iznāk cieta un sausa – pievieno vairāk ūdens.

Lai maizei piešķirtu īpašu garšu, pievieno olīvas, riekstus, sēklas, žāvētus augļus, garšaugus, kaltētus tomātus vai citas savas iecienītās garšvielas.

Foto: Shutterstock

Lai maizei veidotos trausla garoziņa, pirms likšanas cepeškrāsnī pārzied kukulīšus ar eļļu.

Nule kā uzzinātos padomus laiks pielietot praksē, izvēloties kādu no mūsu piedāvātajām 24 receptēm.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!