Foto: Shutterstock
Tagad, kad notiek sparīga konservēšana un krājumu gatavošana ziemai, bez ievārījumiem, marinētām sēnītēm un kompotiem noteikti nedrīkst aizmirst arī par zaļumiem. To svaigo smaržu ziemā sajust un maltītēs izgaršot ir tikpat patīkami, kā uz pankūkām ziest paša vārītu zemeņu ievārījumu decembra rītā, vai ēst ķiršu kompotu karotēm vien februārī.

Tāpēc, lai no savā vai kāda cita dobē izaudzētā saglabātu maksimāli daudz arī turpmākajiem mēnešiem, ilgi pēc tam, kad vairs nav tik viegli saraut lociņus un dillītes, lai piegrieztu jaunajiem kartupeļiem, zaļumi rūpīgi jāsagatavo. Pētersīļus, lociņus, koriandru, baziliku, dilles, rozmarīnu un citus zaļumus var gan saldēt tāpat, eļļā vai pagatavot no tiem garšīgu sviestu. Vajag tikai zināt, kura metode kādam garšaugam ir piemērotākā.

Pētersīļi saldēti plastmasas maisiņā

Foto: Delfi Foto

Bet ir vēl viens ērtāks garšaugu saldēšanas veids. Pētersīļus itin viegli var sasaldēt ruletēs, kā vēsta "TheKitchn". Nomazgātus un nosusinātus pētersīļus lielā daudzumā ar visiem kātiņiem ber saldējamā plastmasas maisiņā. Ar rokām nospiež pētersīļus uz maisiņa leju tā, lai tie būtu tikai apakšā. No maisiņa izspiež gaisu un lēnām rullē maisiņu ciet, veidojot ruleti. Kad maisiņš satīts, to aizspiež un aptin riņķī vienkāršu gumiju, lai nekas neizspruktu, un liek saldētavā. Pēc tam, kad pētersīļi būs vajadzīgi mērcēm vai zupām, vienkārši nogriež vajadzīgo daudzumu no saldētā "cigāra".

Saldēts baziliks un tā pesto

Foto: Shutterstock

Visērtākais veids, kā kaut nedaudz saglabāt vasaras smaržīgo baziliku arī rudenim, ir bazilika lapiņas sasaldēt ledus trauciņos baziliku kubiņos. Izteiksmīgai garšai baziliku pirms saldēšanas sablendē smalkas putriņas konsistencē, gluži kā pesto. Kad baziliks ielikts ledus formiņā, tam pa virsu uzlej pavisam nedaudz ūdens vai eļļas. Saldētos bazilika kubiņus pēc tam varēsi uzreiz likt uz pannas vai zupas katlā.

Pesto noteikti ir vasaras mērce, kuras burvību ir vērts iekonservēt arī ziemai. Tāpēc, lai saglabātu pagatavoto mājas pesto ilgāk smaržīgu un svaigu, sasaldē to nelielās porcijās vai ledus trauciņā, un glabā kastītē saldētavā. Tādā veidā pesto ērti varēs pievienot makaroniem, saldēto kubiņu pievienojot karstajai pastai, lai tas izkustu. Jāņem vērā, ka, lai pesto sasaltu patiešām labi un garšas nianses saldētajam pesto neatšķirtos no svaigā, saldēšanai paredzētajam pesto nepievieno sarīvēto sieru. To iemaisi atlaidinātā pesto.

Sīpolloki eļļā vai ar sviestu izteiktākai garšai

Foto: Shutterstock

Sīpolloki ir tie zaļumi, bez kuriem nav iedomājamas zupas, tikko vārīti, karsti kartupeļi, kā arī salāti. Lai smaržīgos zaļumus varētu baudīt arī ziemā, vislabākais veids, kā saglabāt to garšu, ir saldēt lociņus olīveļļā, vai pagatavot no tiem garšaugu sviestu. Lociņus eļļā saldē gluži tāpat, kā visus citus garšaugus – saldējamos trauciņus piepilda ar sakapātiem lokiem, bet pa virsu pārlej nedaudz eļļas.

Bet garšaugu sviestu gatavot ir vēl vienkāršāk. Ņem vienkāršu saldkrējuma sviestu, notur to istabas temperatūrā, lai tas būtu mīksts. Tam pievieno sakapātus lociņus lielā daudzumā, pētersīļus, koriandru un citus garšaugus pēc patikas, visu samaisa un garšaugu sviests gatavs. Sviestu ar zaļumiem izlieto uzreiz, glabā ledusskapī vai sasaldē, atkarībā no tā, cik daudz pagatavots.

Saldēts koriandrs un eļļa pret zaļumu brūnēšanu

Foto: Shutterstock

Koriandrs, lai cik smaržīgs un maltīti paspilgtinošs zaļums arī nebūtu, ir tas garšaugs, kuru nevis gatavo, bet gan ēdienam pievieno kā pēdējo, noslēdzošo noti. Tāpēc vislabākais veids, kā vasarā izaudzēto baudīt arī ziemā, tāpat kā ar baziliku un lociņiem, ir to sasaldēt. Koriandra lapiņas pārāk nesmalcinot sapilda ledus trauciņā, pārlej pāri eļļu un saldētavā iekšā.

Viens no iemesliem, kāpēc garšaugus vislabāk ir saldēt tieši eļļā – tā ne tikai pasargā zaļās lapiņas no pārlieku lielas apsaldēšanās, bet arī saglabā zaļo krāsu. Pie reizes, izmantotā eļļa piesūcas ar garšaugu smaržu un garšu. Šādus kubiņus pēc tam ir visai viegli likt uz pannas un katliņā, gatavojot mērces, zupas, apcepot gaļu vai vienkārši pievienojot kartupeļiem vai makaroniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!