Foto: Shutterstock
Cieti novārītas olas ir pavisam ērts olbaltumvielu avots, ko pielikt dažādām maltītēm – brokastu avokado maizītei, svaigajiem salātiem un pat zupai. Ja gadījies izvārīt par daudz olu, liekās var ielikt ledusskapī. Tomēr cik ilgi un kā vispareizāk tās uzglabāt, lai būtu droši?

Sliktā ziņa ir tāda, ka svaigas olas ledusskapī var uzglabāt krietni ilgāk – mēnesi – nekā vārītas olas, norāda "Goodhousekeeping.com". Visdrošākais vārīto olu glabāšanas veids ir pēc vārīšanas tās noturēt istabas temperatūrā vismaz 15 minūtes, bet pēc tam (ja zini, ka neizmantosi uzreiz) ielikt ledusskapī, kas ir vismaz +4 grādus pēc Celsija vēss (un zemāka temperatūra). Nav nozīmes, vai vārītās olas ir nomizotas vai vēl čaumalā, ledusskapī tās drīkst uzglabāt nedēļu pēc izvārīšanas jeb septiņas dienas.

Virtuves eksperti no "Thekitchn.com" iesaka vārītās olas nevis vienkārši ielikt ledusskapja plauktiņā, bet gan ielikt atsevišķā traukā, lai tās nesaskartos ar citiem pārtikas produktiem un iepakojumiem. Ideālā gadījumā uz trauka uzliec zīmīti vai uzraksti datumu, kad olas izvārītas, lai nebūtu jāprāto, cik ilgi tās ledusskapī jau atrodas.


Nereti Lieldienās mēs grēkojam ar to, ka skaisti izdekorētās olas pavada groziņā uz galda visu dienu. Tas nav visai droši – vārītas olas istabas temperatūrā drīkst uzglabāt vien pāris stundas, norāda ASV Slimību un profilakses centrs. Turklāt ja telpā ir virs +30 grādiem, vārītas olas tajā drīkst uzglabāt vien stundu.

Kad olas sāk bojāties, tajās vairojas baktērijas, kas var izraisīt salmonelozi. Ja vārītām (un arī svaigām) olām ir nepatīkama smarža, kas atgādina puvuma vai sēra smaku, olas labāk uzturā nelietot.

Zemāk atradīsi gardas idejas, kā vārītas olas izmantot dažādās receptēs!

Makaronu salāti ar bekonu, šampinjoniem un ķiršu tomātiem

Foto: Ināra Lācarus

Kulinārijas entuziaste Ināra Lācarus šo recepti pirms vairākiem gadiem atradusi kādā žurnālā (iespējams, "Ievas Virtuvē"), to papildinājusi ar ķiršu tomātiņiem, svaigiem šampinjoniem, mājas pagatavoto krēmīgo mērci un slepeno, galveno sastāvdaļu – bekonu. Tiesa, ja gribas vairāk – vairāk krāsas, vairāk tekstūras un vairāk garšas, – tad tiešām bekons ir īstā atbilde. Šī recepte ir īsts trāpījums desmitniekā kāda rosīgas nedēļas dienas vakariņām.

Lasīt vairāk

Autentiskie Valmieras salāti. Gatavo valmieriete

Valmieras salāti popularitātes ziņā tur līdzi rasolam. Un spēj izraisīt tieši tikpat karstas diskusijas par pareizo recepti un proporcijām. Katram valmierietim ir sava Valmieras salātu recepte. Vienīgā un pareizā. Šī ir valmierietes Kristīnes ģimenes recepte.

Lasīt vairāk

Sezonālā proteīna bļoda

Foto: Shutterstock

Ēdiens, kas neprasa daudz laika pagatavošanai, taču ar uzturvielām bagāts un satur arī ļoti daudz olbaltumvielu. ''Bļoda'' ir universāls ēdiens: to var ēst gan brokastīs vai pusdienās, gan vakariņās. Vēl labāk – bļodas saturu lieliski var piemērot sezonai, proti, izmantot tos dārzeņus, kas tajā brīdī ir svaigi un aktuāli!

Lasīt vairāk

Pavasarīgās olmaizītes ar tunci, gurķiem un spinātiem

Foto: Shutterstock

Eleganti vienkāršas maizītes ātrām brokastīm. Olas un tuncis nodrošinās olbaltumvielu devu, sniedzot ilgstošu sāta sajutu, rupjmaize gādās par enerģiju, bet spināti un svaigā gurķa šķēles atgādinās par pavasari.

Lasīt vairāk

Pokijs ar lasi latviešu gaumē

Gada tumšajā laikā, kad saules ir maz, teju katram mūsu valsts iedzīvotājam īpaši jāpiedomā par papildu D vitamīna uzņemšanu – to atzīst gan uztura speciālisti, gan ārsti. D vitamīna rezerves var atjaunot ne vien ar dažādām aptiekā nopērkamām pārtikas piedevām, bet arī atbilstošu uzturu. Uztura speciāliste Jevgēnija Jansone sadarbībā ar veikalu tīklu "Elvi" piedāvā recepti pokijam* latviešu gaumē, kas ne vien labi garšos, bet arī papildinās tava organisma D vitamīna rezerves.

Lasīt vairāk

Lavaša rullīši 'Mimoza' svētkiem

Foto: Privātais arhīvs

"Viegli un ātri pagatavojama uzkoda svētku galdam – lavašs ar salātiem "Mimoza" pildījumā. Lavašs neizmirkst, jo ir viegli paņemt rokās un baudīt. Ļoti garšīgi!" tā recepti piesaka mūsu lasītāja Natalija Novikova.

Lasīt vairāk

Ātrie biešu un avokado salāti ar sieru

Foto: Privātais arhīvs

Ja ledusskapī "aizķērušās" pāris vārītas olas un vārīta biete, šos salātiņus varēsi pagatavot piecās minūtēs. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Biešu un siera salāti ar zirnīšiem un olām

Foto: Privātais arhīvs

Biešu un siera salāti ar zirnīšiem un olām – vienkārši pagatavojami un tik gardi, ka mēli var norīt! Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Sātīgās olu maizītes ar zaļumiem

Foto: DELFI

Brokastu ierastais ēdiens ir ne tikai sātīgas putras, bet arī vārītas vai ceptas olas. Ja nu gadījumā vārītas olas to klasiskajā ēšanas versijā ir apnikušas, tad var pagatavot fiksos olu salātiņus, kurus uzsmērēt uz baltmaizes rikām.

Lasīt vairāk

Skābeņu aukstā zupa ar lakšiem un olām

Foto: DELFI

Spirdzinoša skābeņu zupa, kurā sagaršojamas sinepju un mārrutku pikantās notis. Īpašu aromātu zupiņai piešķir ķiplokotie lakši, bet rīvētas olas nodrošina sāta sajūtu.

Lasīt vairāk

Pildītas 'zaļās' olas ar avokado, laimu un baziliku

Foto: Publicitātes foto

Pildītas olas ir tradicionāls svētku galda papildinājums Lieldienās, ko, interpretējot klasiku, pavisam vienkārši iespējams pagatavot arī modernās noskaņās, papildinot ar krēmīgu avokado, spirgtu laimu, maigu majonēzi un aromātiskām bazilika lapiņām.

Lasīt vairāk

Olu, ābolu un marinētu gurķu salāti

Foto: Shutterstock

Olu un ābolu salāti ar jogurta mērci būs gana sātīgi, lai pamielotos pusdienās vai vieglās vakariņās.

Lasīt vairāk

Olas ar tunča krēma pildījumu

Foto: Publicitātes attēls

Nedaudz pikantas pildītās olas – ar tunci un Dižonas sinepēm. Labs veids, kā notiesāt Lieldienās neapēstās olas vai pasniegt viesiem interesantu uzkodu.

Lasīt vairāk

Ar garnelēm pildītas olas

Foto: Shutterstock

Vienkārša un garda ballīšu uzkoda – pildītās olas ar garnelēm. Ja vēlies, olām vari pievienot kādu citu zaļumu un marinētos kaperus pikantumam.

Lasīt vairāk

Zaļo zirnīšu salāti ar olu un sīpolu

Foto: DELFI

Konservēti zaļie zirnīši, vārīta ola, nedaudz majonēzes un sīpols kraukšķīgumam – šos varētu saukt par salātiem "Kad mājās nekā nav". Ļoti ātrs brokastu vai launaga ēdiens, gatavošanas laiks – vien tik, cik novārīt olas!

Lasīt vairāk

Brokastu sendvičs ar avokado-olu salātiem

Foto: Shutterstock

Dienas pirmajai ēdienreizei jābūt sātīgai, un šeit vietā būs avokado un vārītas olas, kas izkārtojušās starp pilngraudu maizes riecieniem.

Lasīt vairāk

Kārtainie garneļu salāti glāzītē

Foto: DELFI

Salātu pasniegšana glāzītēs ir lieliska alternatīva reizēs, kad gaidāmi ciemiņi un nav ne jausmas, cik daudz salātus gatavot. Tik cik cilvēku, tik arī glāzītes, turklāt šādi pasniegti, tie izskatās daudz interesantāk, nekā vienā bļodā samaisīti, vienīgā bēda - pēc papildporcijas gan nevarēs pajautāt.

Lasīt vairāk

Spinātu salāti ar bietēm un olām

Foto: Shutterstock

Veselīgām un vieglām pusdienām – spinātu un biešu salāti. Pasniedz ar jogurta mērcīti vai tāpat ar eļļu.

Lasīt vairāk

Laša un vārītas olas vraps

Foto: Shutterstock

Ērta un garda uzkoda, kas būs piemērota gan pasēdēšanai nelielā draugu lokā, gan brīvdienu brokastīs ģimenei, gan paņemšanai līdzi uz darbu veselīgai uzēšanai pārtraukumā.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!