
Cieti novārītas olas ir pavisam ērts olbaltumvielu avots, ko pielikt dažādām maltītēm – brokastu avokado maizītei, svaigajiem salātiem un pat zupai. Ja gadījies izvārīt par daudz olu, liekās var ielikt ledusskapī. Tomēr cik ilgi un kā vispareizāk tās uzglabāt, lai būtu droši?
Sliktā ziņa ir tāda, ka svaigas olas ledusskapī var uzglabāt krietni ilgāk – mēnesi – nekā vārītas olas, norāda "Goodhousekeeping.com". Visdrošākais vārīto olu glabāšanas veids ir pēc vārīšanas tās noturēt istabas temperatūrā vismaz 15 minūtes, bet pēc tam (ja zini, ka neizmantosi uzreiz) ielikt ledusskapī, kas ir vismaz +4 grādus pēc Celsija vēss (un zemāka temperatūra). Nav nozīmes, vai vārītās olas ir nomizotas vai vēl čaumalā, ledusskapī tās drīkst uzglabāt nedēļu pēc izvārīšanas jeb septiņas dienas.
Virtuves eksperti no "Thekitchn.com" iesaka vārītās olas nevis vienkārši ielikt ledusskapja plauktiņā, bet gan ielikt atsevišķā traukā, lai tās nesaskartos ar citiem pārtikas produktiem un iepakojumiem. Ideālā gadījumā uz trauka uzliec zīmīti vai uzraksti datumu, kad olas izvārītas, lai nebūtu jāprāto, cik ilgi tās ledusskapī jau atrodas.
Nereti Lieldienās mēs grēkojam ar to, ka skaisti izdekorētās olas pavada groziņā uz galda visu dienu. Tas nav visai droši – vārītas olas istabas temperatūrā drīkst uzglabāt vien pāris stundas, norāda ASV Slimību un profilakses centrs. Turklāt ja telpā ir virs +30 grādiem, vārītas olas tajā drīkst uzglabāt vien stundu.
Kad olas sāk bojāties, tajās vairojas baktērijas, kas var izraisīt salmonelozi. Ja vārītām (un arī svaigām) olām ir nepatīkama smarža, kas atgādina puvuma vai sēra smaku, olas labāk uzturā nelietot.
Zemāk atradīsi gardas idejas, kā vārītas olas izmantot dažādās receptēs!