Foto: DELFI

Maize ir viens no tiem produktiem, kas ir neatņemams pirkums teju katrā veikala apmeklējuma reizē, tomēr mājās cepts klaipiņš – tā jau ir pavisam cita vērtība. Protams, var izcept klasisko piena baltmaizi, rudzu maizi vai saldskābmaizi, taču vēl interesantāku rezultātu gūsi, ja pievienosi kādu interesantu garšvielu vai sastāvdaļu.

Miltu dažādība

Pašiem mājās izcept maizi – tas varētu kļūt par ļoti tīkamu ieradumu, bet, lai garša nekļūtu vienmuļa, variē ar dažādām sastāvdaļām. Piemēram, sēkliņas vai rieksti pat ļoti mainīs ierastā klaipiņa garšu. Daļu kviešu miltu var aizstāt ar riekstu miltiem, un arī ar to jau būs gana. Nesmādē arī zirņu, griķu, auzu miltus. Kaut nedaudz pievienoti, tie tomēr mainīs maizes klaipiņa konsistenci un arī garšu, un kāpēc gan nepamēģināt dažādot ierasto ar kaut ko jaunu?

Garšvielas

Arī ar garšvielu pievienošanu var ievērojami mainīt maizes garšu. Mīklā iejauc ķiploku sāli, amoliņu, smalki sakapāti rozmarīnu, jebkurus zaļumus, piemēram, baziliku vai dilles. Pievienojot tikai sāli, maizes garša ātri vien apniks, tāpēc ar garšām ieteicams variēt un tieši garšvielas spēj to panākt. Nebaidies arī no karija, čili pārslu, kanēļa, muskatrieksta, ingvera pulvera, citronpiparu un citu tīkamu garšvielu pievienošanas.

Pārtikas produkti

Ar miltu dažādību un garšvielu variēšanu radošās izpausmes vēl nav izsmeltas. Maize var garšot arī pavisam citādāk, ja tai pievienosi skābo krējumu, alu, kefīru, krēmsieru vai kādu sieru. Jebkurš piena produkts mīklu padarīs sulīgāku, taču ciabatas tipa maizei ideāli piestāvēs pesto, kas iesmērēts jau mīklā. To pašu var darīt ar gaļas gabaliņiem, saulē kaltētiem tomātiem, olīvām, kaperiem un citiem labumiem.

Vēl pēdējā laikā slavas gājienu guvušas maizes, kurām pievieno kādu dārzeni vai augli. Piemēram, brango kabaču ražu var visai labi izmantot, cepot maizi, arī burkāni, kartupeļi un pat bietes der maizes gatavošanai. No saldā gala var izvēlēties banānus, ābolus, dažādas ogas.

Ja šie priekšlikumi iedvesmojuši ķerties pie lietas un pagatavot kādu klaipu, aizņemies kādu no šīm oriģinālajām receptēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!