Foto: Privātais arhīvs
Kļavu ziedu burvīgā smarža, kņudinot degungalus, bagātīgi piepilda pavasarīgo gaisu. Dažviet kļavas jau zied pilnā sparā, citur nupat, nupat sākušas, tāpēc ir svarīgi nepalaist garām ziedēšanas laiku, ievācot kļavu ziedus un jaunās lapiņas, lai izmantotu dabas dziedējošo spēku pavasara ēdienkartes dažadošanai un veselības uzlabošanai.

Kā "Tasty" atklāj zāļu sieva, Māras dārza pirtiņas saimniece Māra Tīmane, tad kļava regulē ūdens sāļu līdzsvaru organismā, mazina sāpes, iekaisuma procesus un stiprina imunitāti. "Kļavu ziedu tējai ir burvīga garša un zeltaina krāsa. Ar savu medaino un prieka pilno enerģiju tēja ir ne tikai garšīga, bet arī tonizējoša un diktin labs līdzeklis vispārējai potences uzlabošanai vīriešiem - īsta pašmāju "viagra", turklāt tā labvēlīgi iedarbojas arī uz aknām."

Pirtnieces ieteikumi

Jaunās kļavu lapiņas Māra iesaka izmantot kompresēm, ko likt uz sāpošām locītavām. Var taisīt arī kļavu lapiņu novārījumu un to liet vannā, kurā kārtīgi izkarsēties. Dekoratīvie kļavu ziedi var tikt izmantoti arī pirts vai vannas skrubja sastāvā.

"Kļava pēc savas būtības ir līdzsvara koks, tā nomierina un harmonizē, iedod cilvēkam mieru, ticību sev un izturību. No ezotērikas viedokļa kļava piesaista naudas enerģiju un drosmi," skaidro pirtniece.

Kļavu ziedi ir garšīgi arī kā piedeva salātiem, tie piešķir ēdienam patīkamu saldskābu garšu. Jaunās, maigās kļavu lapiņas var izmantot pavasarīgos salātos. Tās nomazgā, smalki sagriež. Pievieno tām lociņus, dilles un sajauc ar krējumu, kefīru vai eļlu.

"Es kļavu ziedus vācu ar visiem čemuriņiem ziedēšanas sākumā, tāpat kā visas tējas, žāvēju tumsiņā, glabāju skapī aizskrūvētās stikla burkās, lai gaisma netiek klāt un aromāts "neizkūp" gaisā," iesaka Tīmane.

Lasi tālāk un uzzini dziednieces ieteikumus, kā izmantot kļavu ziedus un jaunās lapiņas potences, imunitātes un veselības uzlabošanai!

Dziednieces ieteikumi kļavu ziedu ievākšanai un izmantošanai

Foto: Shutterstock

Kļavu ziedu labvēlīgo ietekmi uz organismu apstiprina arī dziedniece Natalija Novikova: "Kļava sniedz daudz pozitīva un vērtīga - sākot jau no agra pavasara sulu tecināšanas laikā, tad ziedu un lapu ieguvei, pirtslotu siešanā, kļavu medus ievākšanai, līdz pat lapu vākšanai, ko likt zem maizes kukuļa cepšanas laikā. Kļavu ziedu un jauno lapiņu tējai piemīt virkne vērtīgu īpašību: pretiekaisuma iedarbība, spēja stabilizēt nervu sistēmu, aizkavēt novecošanās procesus, palielināt organisma aizsardzības spējas."

Dziedniece iesaka kļavu ziedus ievākt, nogriežot ziedu ķekarus sausā laikā, kurus pēc tam žāvēt tumšā, labi vēdināmā telpā: "Ziedus izklāj uz lina auduma vai sieta plānā kārtā. Lai ziediņi izžūtu vienmērīgi, tos ik pēc dienas apgroza. Tāpat ievāc un žāvē arī kļavas jaunās lapiņas. Gatavo pirtslotas no kļavas, kas palīdz pie ieilguša klepus, izsitumu un brūču dziedināšanā, savukārt pretsāpju iedarbība, tonizē ādu."

Kļavu ziedu tēju lieto kursa veidā: katru dienu pa glāzei, bet ne ilgāk par septiņām dienām. To var saldināt ar kļavu sīrupu vai kļavu ziedu medu.

Kā izmantot kļavu ziedu vai lapiņu novārījumu veselības uzlabošanai

Foto: Shutterstock

Ja nomoka bieži bronhīti, ir zema imunitāte, artrīts, artroze, tad dziedniece Natalija Novikova iesaka šādu recepti: izžāvētas jaunās kļavu lapas vai ziedus saberž, ņem 3 ĒK bez kaudzes, aplej ar 300 ml ūdens, uzvāra un atdzesē. Izkāš un dzer pa 100 ml trīs reizes dienā pirms ēšanas vienu mēnesi. Tad 10 dienas izlaiž un terapijas kursu atkārto trīs reizes.

Vīriešu potences paaugstināšanai 2 ĒK izžāvēto kļavu ziedu vai saberztu lapiņu aplej ar karstu ūdeni, lai ievelkas vienu stundu, tad nokāš un dzer pa 50 ml četras reizes diennaktī pirms ēšanas.

Radikulīta apkarošanai 2 ĒK žāvētu, saberztu kļavu lapu vai ziedu aplej ar 200 ml 40% degvīna. Nostādina tumšā vietā vienu nedēļu. Izfiltrē. Ierīvē sāpošās vietas.

Stomatītam un kakla iekaisumiem skalo kaklu ar kaltētu kļavu lapu vai ziedu novārījumu: 1 ĒK saberztu drogu pārlej ar 300 ml ūdens, uzvāra un atdzesē. Skalo kaklu reizes dienā.

Ādas problēmām lieto jauno kļavu lapiņu vai ziedu novārījumu, izmantojot kā toniku vai aplaistoties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!