Foto: Shutterstock
Cukura lietošana var radīt diezgan daudz problēmu, sākot ar lieko svaru, zobu bojāšanos un beidzot ar sirds nepietiekamību, tomēr saldums organismam ir nepieciešams. Ja organisms saņem nepietiekamu daudzumu glikozes, tad parādās galvassāpes, pazeminās darba spējas, ir nomākts garastāvoklis un rodas nepārvarama vēlēšanās apēst kaut ko garšīgu. Daudzi jautās, vai maz ir iespējama salda dzīve bez cukura. Bet, protams, un vēl kāda! Šoreiz atklāsim tev sešus tiešām garšīgus cukura aizstājējus, kuri veselīgo ēšanu padarīs daudz patīkamāku.

Portāla "Healthline" speciālistu ieteiktie vērtīgie dabiskie cukura aizvietotāji, ļoti cerams, liks tev aizmirst cukuru uz visiem laikiem.

Banāni

Foto: Shutterstock

Ja gribi izcept kaut ko ne tikai saldu un garšīgu, bet arī veselīgu, tad receptē paredzētā cukura vietā vari izmantot banānus. Būs pietiekoši gan salduma, gan varēsi pievienot mazāk taukvielu, jo banāns piešķirs kūkām, kēksiņiem un tortes pamatnei ilglaicīgu sulīgumu.

Cepšanai vislabāk izmantot ļoti gatavus vai pat pārgatavojušos banānus, jo tad tos pat īpaši nevajadzēs blendēt. Banānus cukura aizvietošanai īpaši ieteicams izmantot kā kēksu, mīksto cepumu un saldās maizes sastāvdaļu. Organisms tev būs pateicīgs, ja banānus cukura vietā pievienosi arī pankūkām, pudiņiem, saldējumam un krēmīgam pīrādziņu pildījumam.

Te atradīsi kārdinošas receptes iedvesmai, bet, lasot tālāk, uzzināsi, kādi ir pārējie pieci dabīgie cukura aizstājēji un kā tos vislabāk izmantot.

Medus

Foto: Shutterstock

Vēl viens paņēmiens, kā līdz minimumam samazināt cukura lietošanu, ir medus izmantošana. Tā kā medus ir daudz saldāks kā cukurs, tad dzīves saldināšanai būs vajadzīgs daudz mazāks tā daudzums. Lai arī medus ir kalorijām bagātāks, tomēr tā glikēmiskais indekss ir daudz zemāks nekā cukuram un tā sastāvā nav holesterīna, līdz ar to medus būs mazāk kaitīgs organismam un, saprātīgos daudzumos lietots, neveicinās liekā svara rašanos.

Vislabāk medu lietot kopā ar tēju, citronu un ingveru, jo šādā salikumā medus pastiprināti stimulē vielmaiņu un paaugstina imunitāti, tomēr medu vislabāk iemaisīt tējā, kad tā jau nedaudz atdzisusi, jo tam nepatīk augstas temperatūras - saskarē ar karstu šķidrumu medus zaudē ne vien aromātu un garšas īpatnības, bet arī dabīgos tā sastāvā esošos enzīmus.

Kokosriekstu cukurs

Foto: Shutterstock

No kokospalmas iegūst kristālisku kokosriekstu cukuru, kurš ir bagāts ar dažādiem vērtīgiem vitamīniem un minerālvielām, piemēram, satur kāliju, kalciju, cinku, kā arī C vitamīnu. Zemā glikēmiskā indeksa dēļ šis cukurs ir kļuvis ļoti populārs tieši sportistu un veselīga uztura piekritēju vidū. Par vienu no kokosriekstu cukura labajām īpašībām tiek uzskatīta arī tā salīdzinoši dabīgā iegūšanas metode.

Pērkot kokosriekstu cukuru, īpaša uzmanība jāpievērš produkta sastāvam, jo bieži vien negodīgi ražotāji tam pievieno cukurniedru cukuru, kas ir tikpat kalorijām bagāts kā baltais cukurs. Kokosriekstu cukuru vari izmantot kā labu alternatīvu savās iemīļotajās našķu receptēs parastā baltā cukura vietā. Tas piedos ēdienam karamelizētu garšu, mazliet vairāk uzturvielu kā parastais baltais cukurs. Īpaši aizrauties ar kokosriekstu cukura lietošanu ikdienā tomēr nebūtu prātīgi, jo tas satur tikpat lielu kaloriju daudzumu kā parastais cukurs.

Stēvija

Foto: Shutterstock

Pēdējos gados arvien vairāk uzslavas iegūst stēvija, kas ir unikāls dabiskas izcelsmes cukura aizstājējs. Šis ir viens no retajiem augiem, kura vērtību varam novērtēt arī paši, jo to var izaudzēt Latvijas klimatiskajos apstākļos arī dārzā, neskatoties uz to, ka tas savvaļā aug Dienvidamerikā.
Tā kā stēvija ir krietni saldāka par cukuru, to jāizmanto krietni mazākās devās. Īpaši priecējošs ir fakts, ka stēvija nesatur kalorijas, tādēļ to ieteicams izmantot tievētājiem, diabēta slimniekiem un veselīga uztura atzinējiem.

Stēvijas labvēlīgās īpašības tiek izmantotas ne tikai pie tējas vai ievārījuma gatavošanā, bet arī ārstniecībā, jo lapām piemīt spēja mazināt apdegumu un kukaiņu kodumu sāpes, kā arī veicināt brūču dzīšanu. Vislabāk visas vērtīgās stēvijā esošās vielas var uzņemt ar lapām svaigā veidā, tāpēc tās var pievienot kokteiļiem, marinādēm, ēdiena dekorēšanā, kā arī ievārījumu, saldo ēdienu, dzērienu un dažādu ēdienu gatavošanā. Izžāvējot lapas, saldinošās īpašības joprojām saglabājas, tāpēc tās var izmantot arī kaltētā veidā vai pēc tam samalt pulverī. No svaigām stēvijas lapām var gatavot uzlējumu, ko pēcāk izmantot cukura vietā.

Kļavu sīrups

Foto: Shutterstock

Kanādas simbols – slavenais kļavu sīrups, ir vēl viens ļoti populārs saldinātājs, kurš ideāli noder gan dažādiem desertiem, gan arī kā piedeva vafelēm un pankūkām.

Īsts kļavu sīrups nesatur nekādas piedevas un konservantus. Tas, tāpat kā stēvija, satur cinku, dzelzi, mangānu, kā arī dažādus antioksidantus. Tomēr pārāk daudz šo vērtīgo saldinātāju arī nevajadzētu lietot, jo tas, kaut noteikti vērtīgāks par parasto cukuru, tomēr ir kalorijām bagāts - 100 grami satur 260 kilokalorijas (100 g parastā cukura – 387 kcal).

Dateles

Foto: Shutterstock

Saldās dateles, kuras tiek iegūtas no dateļpalmām, ir ne vien garšīgas, bet arī satur veselu kaudzi vitamīnu, mikroelementu un aminoskābju. Tās palīdz stiprināt sirds muskulatūru, paaugstina hemoglobīna līmeni un, protams, ir arī garšīgas. Nav nekāds brīnums, ka saldās, sātīgās un ļoti veselīgās dateles arī tiek izmantotas kā cukura aizvietotājs dabīgajos enerģijas batoniņos un veselības kokteiļos – smūtijos. Veikalos var atrast pat dateļu sīrupu, ko var lietot cukura vietā dažādos ēdienos, kā arī pievienot tējai un kafijai.

Dateles ir ļoti pateicīga saldo ēdienu sastāvdaļa. Žāvētā veidā tās ir pietiekami saldas, bet to mitrā, pat mazliet ķepīgā tekstūra fantastiski kontrastē ne vien ar kēksu un mafinu sausumu, bet arī ir lielisks cepumu un mīklas aizvietotājs, ja dateles sablendē kopā ar riekstiem un izklāj par pamatu svaigajām kūkām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!