Foto: Shutterstock
Krāšņas vakariņas tagad var uzburt no dārzeņiem vien. Sildošas, bagātīgas garšas, brīnumjaukas smaržas un skaistums cepešpannā neaprakstāms. Karaliska maltīte savā vienkāršībā, tomēr – dažus trikus labāk zināt, pat kartupeļus cepot, kur nu vēl visus pārējos rudens gardumus krāsnī liekot.

Cik ilgi kas cepas

Lai nekas nepārceptos vai nepaliktu par cietu, jāatceras, ka dažādiem dārzeņiem ir dažāda cietības pakāpe un cukura līmenis, un līdz ar to arī cepšanās ilgums.

Vispirms – cepeškrāsns. Vislabāk to uzkarsēt līdz 200-220 grādiem. Jo ātrāk cepsies dārzeņi, jo mazāks risks, ka tie kļūs sausi un stiegraini. Krāsns jāuzkarsē pirms pannas likšanas krāsnī. Vislabāk visu cepamo sagriezt nelielos gabalos – gan ātrāk, gan vienmērīgāk izcepsies un izskatīsies labāk. Izņēmums var būt mazie ķirštomātiņi, Briseles kāposti un pavisam mazas sēnītes, piemēram šampinjoni vai baraviciņas.

Sparģeļus cep 5 līdz 10 minūtes. Seko Briseles kāposti, tiem pietiek ar 10-15 minūtēm.

15 līdz 20 minūtes cep brokoļus, veselus ķirštomātus, veselas zaļās pupiņas, puravus, papriku, kabačus, sīpolus, kā arī ziemas ķirbjus, piemēram, sviesta ķirbi.

20 līdz 25 minūtes cep burkānus, puķkāpostus, baklažānu, tomātu, nevārītas meža sēnes, austersēnes, pastinaku, kā arī saldos kartupeļus.

25 līdz 30 minūtes cep sarkanās bietes, seleriju, kartupeļus, kāļus, ķiplokus, rāceņus. Par kartupeļiem runājot – īpaši nesagriezti tie cepas briesmīgi ilgi, varbūt labāk tos pirms cepšanas mazliet pavārīt.

Foto: Shutterstock

Ko cept kopā, ko atsevišķi

Uz pannas un pēc tam šķīvī skaisti izskatās krāsainu dārzeņu mikslis, kurā ir visas krāsas un garšas. Ja ir vēlme cept visu kopā, zinot aptuveno cepšanās laiku katram dārzenim, tos var likt uz pannas dažādos laikos – sākt ar tiem, kas visilgāk cepas, beidzot ar tiem, kam pietiek vien 10-15 minūtes.

Ja ir vēlme katru no dārzeņiem tomēr pasnieg atsevišķā traukā vai izkārtot uz liela šķīvja kaudzītēs, iespējams sakombinēt dārzeņus tā, ka arī pannā tie cepas atsevišķi. Bet te jāņem vērā vēl kāda lieta – eļļa un garšvielas, kādā tiks cepti dārzeņi.

Eļļas, garšvielas un mērcītes – eksperimentē!

Eļļa, marināde, dažādas mērcītes un garšvielas krāsnī ceptiem dārzeņiem ir vienkārši nepieciešamas! Protams, var izlīdzēties arī, visu vienkārši apslakot ar olīveļļu vai kādu citu eļļu un uzberot piparus un sāli (beigās, lai dārzeņi nesāk suloties). Bet tā var palaist garām dažādus garšas priekus. Ir jauki ļauties eksperimentiem ar mērcītēm vien – medus un balzamiko, nedaudz sojas mērces un medus, eļļa, brūnais cukurs un ķiplociņš… Variantu daudz, rudens un ziema gara – visu var izmēģināt, lai atrastu mīļākās garšas. Un kur nu vēl bezgala plašā garšvielu un garšaugu pasaule – vēl bez rozmarīna, timiāna un pētersīļiem tajā mīt tik daudz brīnišķīgu augu!

Cepot dažādus dārzeņus vienā pannā, var gadīties, ka izcepušies visi dārzeņi garšos nedaudz vienādi. Ja lietosim tikai olīveļļu, sāli, piparus un vēl kādu garšvielu – kāpēc ne! Būs vienkārši un gardi un vienkārši gardi!

Taču dažreiz var un vajag apsvērt cepšanu atsevišķi vai vienā pannā, bet nejaucot dārzeņus kopā. Tad kartupeļus varam aplaistīt ar eļļu un pārbērt ar rozmarīna zariņiem – un tie garšos kā klasiskam krāsnī ceptam kartupelim jāgaršo. Savukārt burkāniņus, piemēram, varam pārliet ar balzamiko, eļļas un medus mērcīti – un tiem būs cita, interesanta garša. Ķirbim, šķiet, nekas cits neprasās kā eļļas šļuka un mazliet sāls, lai nekaitētu tā sviestainajam maigumiņam izpausties garšā. Kopā visi dārzeņi veidos īstu garšu kosmosu, ko veidos dažādu garšu, smaržu un struktūru kopums.

Foto: Shutterstock

Kas var noiet greizi


Liekas – kas gan var nesanākt, iešaujot krāsnī pannu ar dārzeņiem. Dažas lietas jāņem vērā, lai rezultāts ir tāds, kā cerēts.

Vislabāk dārzeņus cept uz cepampapīra – mazāks risks, ka tie piecepsies un būs vieglāk kontrolēt eļļas daudzumu. Eļļai nevajadzētu būt ne par maz (dārzeņi būs pasausi), ne par daudz (būs pajēli un nebūs gardais brūnumiņš). Daži uzlej mazliet eļļas uz cepampapīra, liek virsū dārzeņus un tos vēl mazliet apslaka ar eļļu. Ja dārzeņus pirms cepšanas vēlas pārliet ar kādu mērcīti, piemēram balzamiko un medus maisījumu, ideāls variants būtu dārzeņus uz mirkli ielikt bļodā ar mērcītes maisījumu, ar rokām viegli apmaisot – tad tie vienmērīgāk tiks noklāti ar mērci. Dārzeņus nevajadzētu tajā mērcēt - veikli apviļājam, un uz pannas!

Visus dārzeņus pirms cepšanas jāmēģina sagriezt apmēram vienādos gabalos, lai te izcepas vienmērīgi. Izņēmums ir mazas sēnītes, ķiploku galviņas, ko vienkārši pārgriež uz pusēm, un kartupeļi – ja tie pirms cepšanas mazliet jau apvārīti, pietiks tos pārgriezt uz pusēm.

Ļoti svarīgi ir neuzlikt uz pannas par daudz dārzeņu – tie var sākt sautēties, nevis cepties, un tas vairs nebūs ne tik gardi, ne tik skaisti. Tāpēc, ja ēdēji ir vairāk nekā divi, divas pannas vienmēr ir labāka opcija.

Cepšanās laikā dārzeņus pa laikam nepieciešams apgrozīt, lai apcepas no visām pusēm.

Dalāmies ar dažām krāsainām un sildošām idejām no "Tasty" rudens recepšu krājumiem!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!