Foto: Shutterstock
Tradicionāli, bet arī lēni un mazliet bīstami ir rīvēt dārzeņus ar rokām. Bet var rīkoties mūsdienīgāk – izejmateriālu salikt īpašā ierīcē, piespiest pogu, un pārdesmit sekundēs viss būs sarīvēts skaistās skaidiņās. Laika ekonomija un minimāla piepūle. Ar ko strādāt vieglāk: ar elektrisko smalcinātāju, virtuves kombainu, gaļas mašīnas uzgali vai ar profesionālajiem dārzeņu rīvētājiem, sauktiem par robotiem?

Ar profesionālo virtuves tehniku iespējams sasmalcināt jebkuru dārzeni un augli, turklāt tas notiek ļoti ātri un kvalitatīvi. Ja ir liela žāvētava vai saldētava, var nesteidzīgi sagatavot krājumus ziemai. Zibenīgi sarīvē vai sasmalcina, pēc tam tikai jāizkaltē vai jāsaliek maisiņos sasaldēšanai. Šādi var kaltēt bietes un burkānus (tiem, kam nav laba pagraba to glabāšanai), ko pēc tam pievieno zupām un mērcēm. Tāpat der izkaltēt pētersīļu, seleriju, cigoriņu un pastinaku saknes, kas ir aromātiska garšviela.

Kāda no lietotāja viedokļa ir laba elektriskā dārzeņu rīve?

Pirmkārt, tai nevajadzētu būt daudz sīku detaļu, ko grūti mazgāt. Vēl – lai darba traukam vai vākam var piekļūt ar mazgājamo sūkli, jo rievās vai izliekumos mēdz krāties netīrumi.

Otrkārt, ierīcei jābūt ērti saliekamai.

Treškārt, svarīga ir vienkārša konstrukcija – trauks, rīve, vāks un uzgalis, ar ko iestumj dārzeņus rīvē (gaļas mašīnas papildaprīkojumam ir vismazāk detaļu – apaļa rīve un turētājs).

Ceturtkārt, jaudīgs motors, kas strādā ātri, bet klusi.

Atsevišķa ierīce − dārzeņu smalcinātājs

Elektrisko smalcinātāju izvēle ir diezgan maza. Ar tiem dārzeņus var sagriezt 4–5 dažādos veidos: smalka, vidēja un rupja izmēra skaidiņās, šķēlēs un salmiņos (fritēšanai). Jauda parasti ir 300–400 W, retāk tie aprīkoti ar 500–700 W motoriem. Ražotāji tos nereti dēvē par virtuves kombainiem, lai gan funkciju ir maz. Vērts iegādāties, ja patiešām nav nepieciešams blenderis, putotājs un gaļas mašīna. Ja salīdzina līdzīgas jaudas ierīces, smalcinātājiem un virtuves kombainiem cena atšķiras aptuveni par 15–20 eiro. Pozitīvi, ka smalcinātāji ir ļoti viegli un aizņem maz vietas, ko nevar teikt par virtuves kombainiem vai lieljaudas profesionālajiem smalcinātājiem. Mīnuss – maza atvere, tāpēc, piemēram, kartupelis un biete jāsagriež vismaz četrās daļās. Nelielās jaudas un vāka konstrukcijas dēļ sarīvētais nevis pilnībā nonāk darba traukā, bet iesprūst starp vāku un disku. Rīvējot lielāku daudzumu, viss nosprostojas, ir jāapstādina motors, ierīce jāizjauc un jāiztīra. Smalcinātāji maksā aptuveni 50 eiro.

Papildaprīkojums gaļas mašīnai

Daudziem gaļas mašīnu modeļiem var pievienot piltuves ar 2–4 dārzeņu rīvēm. Kā tās darbojas? Ja jāsasmalcina pāris burkānu vai biešu, šī papildfunkcija noder. Tiklīdz ir vairāk, rodas būtiskas problēmas – skaidiņas, jo īpaši smalkās, mēdz iesprūst piltuvē, jo nav mehānisma, kas tās izstumtu laukā. Piltuve ir horizontāla, tāpēc nepalīdz arī gravitācijas spēks. Aptaujājot saimnieces, kuras ikdienā lieto gaļas mašīnu, jāsecina, ka rīvēšanas uzgaļi gandrīz netiek izmantoti. Sīpolus viņas samaļ kopā ar gaļu un ļoti reti piltuvveida smalcinātājā ieliek kādu burkānu. Piltuvi grūti izmazgāt, tāpēc neesot iedvesmas to darīt. Eksperimenta gaitā, izmēģinot dažādas piltuves ar rīvēm, jāatzīst: patiešām grūti izmazgāt, un sastrēgumi rodas ik pēc katra otrā dārzeņa. Bet tā notiek tikai lētākajiem modeļiem, kas maksā ap 50 eiro. Vidējās klases un profesionāļiem domātās ierīces (maksā 100–150 eiro) ar smalcināšanas papildfunkciju tiek galā apmierinoši.

Kombainam pa spēkam itin viss?

Kvalitatīvs virtuves kombains bez atlikumiem sarīvē jebkuru dārzeni vai augli, ātri smalcina, sablendē, puto, sašķēlē, maļ un kuļ. Šo ierīču komplekti atšķiras, tāpēc pirms iegādes rūpīgi jāapsver, kuras funkcijas ir svarīgas, lai vēlāk nepietrūkst kaut kā būtiska. Savukārt retāk darāmo var paveikt ar rokas ierīci, un nav vērts pārmaksāt par elektriskā virtuves kombaina papildaprīkojumu.

Virtuves kombaini ir aprīkoti ar atšķirīgām rīvēm. Komplektā parasti ir viens disks, kam var izmantot abas puses: vienu – smalcināšanai šķēlēs, otru – rīvēšanai vidēja izmēra skaidiņās. Mēdz būt arī 4–5 nerūsējoša tērauda diski šķēlēšanai, smalcināšanai, rīvēšanai un kartupeļu griešanai salmiņos. Dažiem modeļiem disku iespējams regulēt tā, lai iegūtu 1–7 mm biezas šķēlītes. Ar tādu rīvi pāris minūtēs var sarīvēt burkānus salmiņos, gurķus plānās šķēlītēs, kāpostus skaidiņās, kartupeļus frī gabaliņos, kabačus akurātās ripiņās.

Komplektā var būt tikai viens plastmasas disks, kam vienā malā var ielikt dažādas nerūsējoša tērauda rīves. Ja rīvi lieto intensīvi, plastmasa reizēm ieplaisā, tāpēc vairāki tērauda diski ir labāks variants.

Izmēģinot vairākus virtuves kombainus dārzeņu smalcināšanai, jāatzīst, ka liela nozīme ir motora jaudai. Rīvējot daudz augļu un dārzeņu, mazjaudīgi kombaini piekūst – sakarst un atsakās pildīt nākamo uzdevumu. Vēl sliktāk, ja lielas slodzes gadījumā motors nav aizsargāts pret pārkaršanu un sadeg.

Kāda ir vēlamā jauda virtuves kombaina ierīcēm? Tie ir 700–900 W, turklāt motoram jābūt aizsargātam pret pārkaršanu. Ar ierīcēm, kam jauda ir mazāka par 500 W, ilgi smalcināt nav iespējams.

Ir vēl kāda problēma attiecībā uz dārzeņu šķēlēšanu. Rīves traukam virs diska lielākoties ir fiksējams vāks, kam ir neliels paaugstinājums. Joprojām pārdošanā ir neveiksmīgi modeļi ar mazjaudīgiem motoriem, kam ir nepareizi aprēķināts vāka augstums un izliekums. Tas stipri traucē, jo daļa skaidiņu iestrēgst šajā paaugstinājumā, tāpēc ierīce jāapstādina un sasmalcinātie dārzeņi jāiztīra. Lieljaudīgām ierīcēm tas nav raksturīgi, jo viss nonāk darba traukā. Reti kuram virtuves kombainam ir liela atvere, kurā var ielikt veselu kartupeli vai bieti. Tāda iespēja ir tikai dārgākajām ierīcēm, kas maksā, sākot no 150 eiro.

Roboti smalcinātāji

Profesionālā tehnika jāmeklē pie izplatītājiem, jo sadzīves tehnikas veikalu plauktos tā tikpat kā neparādās. Profesionāļiem domātajiem mazjaudīgākajiem modeļiem un mājsaimniecībām paredzētajām dārgākajām ierīcēm cenas mazliet izlīdzinās, tāpēc sludinājumos var meklēt lietotu profesionālu tehniku.

Profesionāli smalcinātāji visu pārstrādā ātri, nekas neiestrēgst, ir liela atvere – var ievietot pat vairākus veselus kartupeļus un bietes, lielus burkānus. Attēlā redzamais modelis, kam jauda ir tikai 500 W, spēj sasmalcināt 40 kg stundā. Piemēram, 20 kg cidoniju tas sagrieza plānās šķēlītēs pusstundas laikā. Tās tikai vajadzēja nomazgāt, iebērt atverē, pēc tam apkaisīt ar cukuru, izkaltēt – un sukādes gatavas. Plašs rīvju klāsts smalcināšanai jebkura biezuma ripiņās, šķēlītēs, salmiņos, kubiciņos. Var likt uzreiz kilogramu smagu siera gabalu, 4–5 tomātus, vairākus lielus kartupeļus, prāvu sauju cidoniju. Savukārt dārzeņiem, kas jāsadala vienādās šķēlēs, ir atsevišķa atvere. Ģimenes pusdienām kartupeļus salmiņos sarīvē pāris minūtēs. Šķiet, nevar nosaukt smalcināšanas veidu, kas nebūtu pa spēkam šai tehnikai, bet tā maksā 600–800 eiro.

Svarīgi

Jebkura veida elektriskajiem dārzeņu smalcinātajiem svarīgs ir nevis ātrumu skaits (tas var būt no 1 līdz 9, papildus arī impulsa režīms), bet gan motora jauda un asmeņu dažādība. Ideāli, ja ir nerūsējoša tērauda diski, lai gan profesionālajām ierīcēm tie ir no tik biezas un izturīgas plastmasas, ka atšķirību nejūt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!