Dažas gudrības un padomi aromātiskas un gardas zupas pagatavošanai
Foto: Shutterstock

Zupa ir tā maltīte, kas ne tikai patīkami sasilda vēsajā laikā un atveldzē karstumā (ja pagatavota aukstā zupa), bet arī ir tas ēdiens, kuru baudīt visdažādākajās variācijās, biezumos un sastāvdaļu bagātībā. Sastāvdaļu ziņā tā ir pateicīga – virtuvē varam droši eksperimentēt ar visu, kas atrodams ledusskapī un pieliekamajā, un kombinēt garšas pēc ēdāju kaprīzēm. Bet, lai veiksmīgi pagatavotu gardo viru pusdienām vai vakariņām, ir jāņem vērā dažas pamatlietas, pēc kuru apgūšanas var ne vien labāk izprast, kāpēc recepte ir tāda, kāda tā ir, bet arī paļauties uz intuīciju reizēs, kad maltīti gatavo improvizējot.

close-ad
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

1. Sīpolus un garšaugus apcep katliņā – ja zupai pievieno sasmalcinātu sīpolu, ķiploku, puravus un garšaugus, tos, pirms sākts vārīt zupu, apcep sviestā vai pavisam nelielā daudzumā eļļas. Tāpat pievieno arī sagrieztus burkāna gabaliņus, ja tos izmanto zupā. Šādā veidā tiks izveidots aromātisks pamats, kas noteiks zupas garšas notis.

2. Apdomā kārtīgi, cik ilgi katru sastāvdaļu nākas gatavot, līdz tā ir mīksta – ja zupā liec zaļos zirnīšus, tad tos noteikti liksi pēc tam, kad kartupeļi vai burkāni jau būs teju gatavi.

3. Ja vāri buljonu zupai pats, tad atceries to pietiekami ilgi novārīt un pievienot garšvielas. Buljonam ir jābūt dzidram un jāpaspilgtina dārzeņi un gaļa, kas pievienota pēc tam. Bet, ja buljonu nav laika vārīt, rūpīgi apsver to, kādus buljona kubiņus, koncentrēto buljonu vai citu ražojumu izmantosi.

4. Sāli pievieno beigās – ņemot vērā to, ka zupai tiek pievienotas dažādas sastāvdaļas, saldākas un sāļākas, sāli atstāj uz beigām. Piemēram, ja soļankai pievieno olīvas, kas pašas par sevi ir sāļas, tad sāls zupai būs vajadzīgs mazāk vai nebūs vajadzīgs nemaz.

5. Zupu vāri uz lēnas uguns – lai tā vienmērīgi izvārītos un visas sastāvdaļas būtu pietiekami mīkstas, virums jāvāra uz lēnas uguns, lai tas viegli burbuļotu. Pārāk strauji, uz lielas liesmas vārīta zupa nebūs baudāma, jo kartupeļi izšķīdīs pārāk ātri un tā paliks miltaina.

6. Dārzeņus griez nelielos gabaliņos – kas attiecas uz zupā liktajiem kartupeļiem, burkāniem, tomātiem, papriku, gaļu un citiem produktiem, tie jāsagriež tik lieli, lai ēdājiem zupas baudīšana nesagādātu grūtības. Tāpēc, kad griežot sastāvdaļas, jādomā par to, cik liela ir karote. Pārāk sīki gabaliņi zupu padarīs biezu un tumīgu, bet pārāk lieli gabali neļaus tā vienkārši karoti ielikt mutē.

7. Ja zupa padevusies pārāk šķidra nesteidzies nosmelt šķidrumu. Viens no veidiem, kā nedaudz sabiezināt gatavo zupu – auzu pārslas. Zupai pieber pavisam nedaudz auzu pārslu, kas ātri uzbriedīs un sabiezinās zupu. Tās pievieno pa nelielai porcijai un vēro, kas notiek ar virumu, lai tā no pārāk šķidras nekļūtu pārāk bieza.

8. Ja zupa sanākusi pārāk bieza vai sāļa, pievieno tai karstu buljonu. Šajā situācijā glābiņš būs verdošā ūdenī izšķīdināti buljona kubiņi. Pievienojot buljonu, jāskatās, lai tas būtu piemērots pašai zupai – dārzeņu zupām dārzeņu buljons, vistas zupām vistas buljons.

Smelies garšīgu iedvesmu no Tasty.lv recepšu krājumiem un pagatavo garšīgu zupu pusdienās pats!

Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!

Tags

Garšaugi Kartupeļi Zupas receptes Aukstās zupas Zupas un buljoni Buljons Burkāni Ķiploki Olīvas Puravi Sāls Sīpoli Tomāti
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form