Foto: Shutterstock

Aknas ir ļoti garšīgs un vērtīgs produkts, kas bagātīgi satur vitamīnus B un A. Jo dzīvnieks ir jaunāks, jo aknu garša ir maigāka. Ļoti gardas aknas ir teļam, jēram, zosij, pīlei, vistai.

Svaigas aknas ir gludas, spīdīgas. Tās pārgriežot, griezuma vieta ir mikla un krāsa spoža, sarkanbrūna. Pirms aknu gatavošanas, tās jāatbrīvo no plēvēm un cīpslām, no garšvielām izmanto sāli un piparus. Kā tirgū atšķirt aknas?

Teļa aknas. Tām jābūt gaišā sarkanbrūnā krāsā. To struktūra ir ļoti maiga. Aknas sver apmēram 1 - 2 kg. No teļa aknām gatavo pastēti, tās cep šķēlēs, sutina mērcēs un pilda pīrāgos. Lai teļa aknas izceptos mīkstas un maigas, tās sāla pašās beigās, turklāt aknas nedrīkst cept pārāk ilgi.

Liellopa aknas. Tās ir tumšā sarkanbrūnā krāsā, sver apmēram 5 kg. Garšā sajūtama neliela rūgtuma nots, Lai liellopa aknas gatavojot kļūtu maigākas, tās dažas stundas mērcē pienā. No liellopa aknām gatavo dažādus cepto aknu ēdienus, tās arī grilē.

Cūkas aknas. Tās ir sarkanbrūnā krāsā, sver 1 - 2 kg. Cūkas aknām ir izteikta, specifiska garša. Pārgriežot tās ir nedaudz graudainas. No cūkas aknām gatavo aknu mērces, pastētes, pilda pīrāgos, tās arī grilē.

Jēra aknas. Tās ir nelielas un sver mazāk kā 1 kg. Šīm aknām ir ļoti maiga, patīkama garša, nedaudz pikanta un tās var saukt par delikatesi. Visgardākās tās sanāks, ja ceps lēnām, uz nelielas uguns sviestā.

Teļa aknas ar sīpoliem Venēcijas stilā

Foto: Shutterstock

Lasīt vairāk

Siltie cāļa akniņu salāti ar grauzdiņiem un bekonu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Siltie cāļa aknu salāti būs ātri pagatavojama, bet ļoti sātīga maltīte kādai vakariņu vai pusdienu reizei.

Lasīt vairāk

Pildītie aknu pankūku uzkodu rullīši

Foto: mosfood
Neparasta uzkoda viesību galdam - rullīši, kas pagatavoti no aknu pankūkām, sēnēm un burkāniem. Savdabīga un neticami laba garša, izmēģiniet un sapratīsiet, ka šī recepte ir tā vērta, lai to atkārtotu vēl un vēl.

Lasīt vairāk

Vistas akniņas krēmīgi saldskābā mērcē

Foto: DELFI
Vienkārša recepte slinkai svētdienas pēcpusdienai. Izrādās, maigās cāļa akniņas itin labi sader ar saldskābo tomātu mērci un tagliatelle pastu.

Lasīt vairāk

Pavasarīgie aknu salāti

Pavasarīgu salātu recepte, kurā galvenā loma - marinētām truša aknām. Receptes autors, šefpavārs Normunds Baranovskis iesaka pamēģināt šos salātus, izmantojot vistas, liellopa vai cūku aknas!

Lasīt vairāk

Aknu plācenīši

Foto: Shutterstock
Vienkārši un ātri, lēti un gardi - aknu plācenīši.

Lasīt vairāk

Aknu pastēte bērniem

Nav noslēpums, ka daudzi cilvēki pastiprinātu uzmanību pārtikas produktu sastāvam sāk pievērst tad, kad ģimenē paradās bērniņš. Sak, paši jau varam ēst šo un to, bet mazajam cilvēciņam tomēr gribas dot vislabāko. Tādēļ daudzi jaunie vecāki iecienījuši Berga Bazāra pastāvīgos tirgotājus – bioloģiski sertificēto zemnieku saimniecību "Laukgaļi", kas sestdienās uz Rīgu ved gan olas, gan cāļa gaļu, gan dažādus subproduktus un majās gatavotu gardu, maigu aknu pastēti.

Lasīt vairāk

Vistu aknu pastētes uzkodu maizītes jeb 'crostini'

Foto: Shutterstock
Crostino ir tipiska itāļu uzkoda, ko gatavo no nelielas grauzdētas maizes šķēles (parasti - ciabatai) ar dažādām piedevām - šķiņki, pastēti, pesto, tomātiem u.t.t.

Lasīt vairāk

Brieža aknu pastēte ar alū sautētiem pērļu sīpoliņiem, meža ogām, riekstiem, viršu medus - vinegreta mērci un egļu skuju eļļu

Foto: Michael Mintskovsky
Iedvesmojies no restorāna "Etage" šefpavāra Mareks Voitecka un pagatavo aromātisku aknu pastēti. Izsmalcināta delikatese, ko baudīt uz grauzdētas maizes šķēles. Brieža aknas noteikti vari aizstāt ar teļa vai liellopa aknām.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!