Foto: Shutterstock
Gluži kā modes pasaulē ir savas tendences, tā arī kulinārijā ir lietas, piedevas un produkti, kas kādā mirklī kļūst aizvien populārāki un iekaro ne vien gatavotāju, bet arī ēdāju sirdis. Pēdējā laikā aizvien biežāk, rokoties pa recepšu krājumu kalniem un meklējot kārdinošākās idejas, nākas sastapt dažādus saldos krēmus jeb "curds".

Saldie smēriņi liekami ne vien glāzītēs, lai pasniegtu tos kopā ar stingru putukrējumu vai svaigā siera krēmu, bet arī smērējami uz kēksiņiem, biskvīta kārtām, plātsmaizēm, kārtainās mīklas bulciņām un pat vienkārši maizītēm. Taču pavisam lieliski, piemēram, citronu krēms garšos likts uz mazām bezē kūkām vai lielas Pavlovas kūkas, kur citrona skābums kontrastēs ar saldo olbaltumu. Bet, pielāgojoties sezonai, saldi skābo, spridzīgo krēmu var pagatavot arī no dzērvenēm vai smiltsērkšķiem.

Citronu krēms

Foto: Shutterstock

Gardais un spilgtais citronu krēms noteikti atsvaidzinās jebkuru desertu – tas piestāvēs ne vien citronu kēksiņiem, bet arī pilnīgi pretējas garšas saldajam ēdienam. Tā kā citronu krēma vienas burciņas porcijā ir veseli četri skābie augļi, tas garšas ziņā būs izteikti piesātināts, norāda "Thekitchn". Bet pats jaukākais – garšīgais rezultāts.

Kā jau minēts, pagatavošanai būs vajadzīgi četri citroni, no kuriem tiks izmantots teju viss, jo apstrādāta tiks gan miziņa, gan mīkstums. Trim citroniem nogriež miziņu, izspiež no tiem sulu (aptuveni 100 ml). Pēc tam virtuves kombainā vai pārtikas smalcinātājā ber cukuru (ap 150 gramiem) un plānās šķēlītes sagrieztas citronu miziņas, maļ, līdz izveidojusies vienmērīga masa. Pēc tam pievieno mīkstu sviestu (astoņas ēdamkarotes), piecus olu dzeltenumus, citronu sulu un šķipsniņu sāls. Tajā pašā virtuves kombainā visu sakuļ pārdesmit sekundes, lai samaisītos.

Pēc tam masu lej stikla bļodā, kuru ieliek katliņā, verdoša ūdens peldē. Krēmu maisa un karsē 12–15 minūtes, līdz tas kļūst patīkami biezs. Pēc tam gatavo krēmu izkāš caur sietu, lai tajā nebūtu citrona miziņu, un glabā noslēgtā burciņā ledusskapī. Šādi var pagatavot saldo piedevu teju ar visiem citrusaugļiem, piemēram, greipfrūta, no kura sanāks viegli rozā krēms, vai laima. Garšīgs būs arī krēms ar ananāsiem.

Vaniļas krēms

Foto: Shutterstock

Vaniļas krēms būs viena no noderīgākajām lietām, kuru glabāt ledusskapī, ja bieži tiek gatavotas smalkmaizītes un kūkas. Krēms lieti noderēs, piemēram, gatavojot šo vīnogu maizīšu recepti. Iegūtais rezultāts būs salds un smaržīgs, pateicoties vaniļas pākstij. Pagatavošanai būs nepieciešami seši olu dzeltenumi, viena vaniļas pāksts, pūdercukurs (35 grami) un saldais krējums (ap 450 mililitriem).

Olu dzeltenumus liek nelielā katliņā un viegli sakuļ. Pēc tam pievieno saldo krējumu un sastāvdaļas apmaisa. Vaniļas pāksti pārgriež uz pusēm, izņem sēkliņas un ieber tās katliņā. Pēc tam visam pievieno pūdercukuru un sāk karsēt krēmu uz vidējas uguns, neļaujot krēmam uzvārīties. Kad krēms sāk biezēt, pavaktē, lai tam būtu vienmērīga un bieza konsistence, un, kad tā iegūta, katliņu liek aukstā ūdens peldē, lai tas beigtu karsēties. Galvenais – kārtīgi apmaisīt. Gatavo krēmu glabā burciņā ledusskapī. Ziež virsū maizītēm, kūkām, kēksiņiem un visam citam, ko sirds kāro.

Sezonas aktualitāte – dzērveņu vai smilstērkšķu krēms

Foto: Shutterstock

Tagad, kad sācies dzērveņu laiks, tās var pagatavot gardā krēmā, kā tas darīts ar citroniem un vaniļu. No veselīgajām ogām sanāks izteikti rozā, vitamīniem bagāts gardums, kuru pielietot kā visus citus krēmus. Īpaši garšīgs krēms būs, ja to izmantos kādam smilšu mīklas pīrāgam, ziežot krietnu kārtu pa virsu un izcepot.

Lai pagatavotu dzērveņu krēmu, aptuveni četras saujas svaigu lielo dzērveņu ber katliņā, pārlej ar ūdeni un uz lēnas uguns vāra. Kad dzērvenes mīkstas un atsulojušās, tās izspiež caur sietu, iegūstot sarkanu biezeni. Biezeni liek atpakaļ tajā pašā katliņā un ļauj tam kādu mirkli atdzist. Tikmēr trīs olu dzeltenumus sakuļ kopā ar vienu veselu olu, līdz iegūta vienmērīga masa – maisot pieber klāt arī aptuveni 200 gramus cukura un kuļ, līdz iegūta bāli dzeltenas krāsas masa.

Olu masu pēc tam pielej klāt dzērveņu biezenim un visu kārtīgi samaisa. Katliņu liek uz vidējas uguns un karsē, regulāri maisot ar koka karoti, aptuveni astoņas līdz desmit minūtes. Pēc tam karstajā krēmā pakāpeniski iemaisa četras ēdamkarotes mīksta sviesta. Gatavo krēmu pēc tam pilda stikla burciņā un liek ledusskapī.

Smiltsērkšķu krēms

Foto: Shutterstock

Tieši tāpat var pagatavot vēl vienu kulināro šedevru – smiltsērkšķu krēmu. Rezultāts būs skābeni svaigs krēms koši oranžā krāsā, kas piestāvēs rudenīgām kūkām un smalkmaizītēm, kā arī kārtainajiem desertiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!