Foto: Shutterstock
Gatavojoties grila pēcpusdienai vai vakaram, ir jāveic vairāki soļi, kas organizēs un atvieglos grilēšanas procesu un kas nodrošinās, lai grilētā gaļa izdotos nevainojama un garda. Kādi tie ir?

Aromatizē gaļu


Gaļa pirms grilēšanas ir jāaromatizē, jāapstrādā ar garšvielām un garšaugiem. Marinādēm izšķir divus veidus: sauso marinādi, kad garšvielu maisījumu ierīvē gaļas virsmā, un mitro marinādi, kad gaļu iemērc marinādē. Putnu gaļa un zivis iemarinējas daudz ātrāk nekā cūkgaļa, vērša vai jēra gaļa. Putnu gaļai un zivīm pietiks ar vienu stundu, bet pārējām gaļām ieteicams laiku pagarināt līdz 2 - 4 stundām, vai atstāt gaļu marinādē visu nakti.

Ja vēlme iekurt grilu radusies spontāni, tad var izlīdzēties ar dažādām mērcēm, kurās gaļu apvārta un kuras smērē uz gaļas arī tās cepšanas laikā.

Pievieno 'garšīgus' dūmus


Gaļa smaržos vēl apetelīgāk, ja grilēšanas laikā padomāsi par dūmu aromātu. Kokogļu dūmi ir nevainojami grilētas gaļas partneri, bet, ja gaļa tiek grilēta uz gāzes vai elektriskā grila, tad par dūmiem ir jāpiedomā un tie ir jānoorganizē. Dažādām koku sugām ir atšķirīgi dūmi. Vieni no "garšīgākajiem" ir alkšņu, ābeļu un riekstkoka dūmi.

Veido siltuma zonas


Grila pannā veido dažādas siltuma zonas. Ogles liec centrā, lai galvenais siltums būtu pašā vidū. Iesākumā liec produktu karstākajā zonā - pannas centrā, pēc tam pārbīdi to uz pannas malām, lai gaļa varētu turpināt lēnām cepties virs mazāk karstas zonas. Gāzes grilam zonas veido, kādu degli ieslēdzot intensīvāku, citu mazāk intensīvu.

Restītēm ir jābūt tīrām


Pirms uzsāc grilēšanu, pārbaudi, vai restītes ir tīras. Ja nepieciešams, tad tās nomazgā ar drāšu birsti. Netīras restītes uz produktiem var atstāt negaršīgus, rūgtus nospiedumus.

Ietauko restītes


Lai produkti grilēšanas laikā nepieliptu pie restītēm, tās ir jāieeļļo. Visērtāk to izdarīt ar rapšu vai augu eļļā iemērktu salveti, kuru tur ar pārtikas standziņām.

Nejauc kopā jēlo produktu ar gatavo


Laicīgi parūpējies, lai jēlai gaļai būtu savi šķīvji, bļodas, dakšas, standziņas un griežamie dēlīši, bet gatavai gaļai savs komplekts. Nekad nejauc kopā jēlo gaļu ar izcepto, lai izvairītos no nelabvēlīgu baktēriju pārceļošanas no jēlā produkta uz gatavo produktu.

Kārto rindas


Liekot produktus un iesmiņus uz grila, kārto tos rindās, lai būtu skaidri zināms, kurā malā produkti ir sākuši cepties ātrāk. Visērtāk, ja ievēro virzienu no kreisās malas uz labo.

Produktus, kas grilējās īsu brīdi un ir gatavi salīdzinoši ātri, piemēram, garneles, visērtāk kārtot riņķveida lokā. Tādējādi gatavie produkti vienmēr būs nodalīti no jēlajiem.

Nestumdi un neaiztiec


Grilēšanas laikā pārvari savu vēlmi stumdīt, grūstīt un bakstīt gaļu. Ļauj, lai uguns vispirms uz gaļas virsmas karamelizē garoziņu. Apgriez gaļu apkārt tika tad, kad var jau saskatīt karamelizētu maliņu.

Izmanto termometru un pulksteni


Grilējot lielākus gabalus, ļoti svarīgi, lai iekšējā temperatūra būtu atbilstoša drošai gaļas ēšanai. Gaļa no grila jānoņem dažus grādus pirms tā sasniegusi nepieciešamo temperatūru, jo arī pēc noņemšanas gaļa turpina cepties un iekšējā temperatūra pieaug. Vistas gaļu var pārbaudīt, biezākā vietā iedurot ar dakšiņu. No dūruma vietas ir jāizdalās dzidrām sulām. Kad pirmie gabaliņi izcepti, pārējiem būs vajadzīgs apmēram tāds pats laiks, lai izceptos. Izmanto pulksteni. Ja nepieciešams, lielākam gabalam uzliec zvanu.

Jūras veltes un zivis ir salīdzinoši ātri gatavas. To gatavību var noteikt pēc izskata. Garneles kļūst sarkanas, zivju gaļa iegūst matētu, pienainu izskatu, zaudējot caurspīdīgumu.

Atpūtini gaļu


Pēc grilēšanas gaļa noteikti ir jāatpūtina apmēram 10 - 15 minūtes. Lai tā neatdzistu, apsedz gaļu ar foliju. Jauku grilēšanu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!