Foto: Shutterstock
Ikkatrs no mums lepojas, ja atklājis vecmāmiņu noslēpumu, kā izcept sulīgas kotletes. Taču vai esat aizdomājušies, kā tik populārās gaļas bumbiņas, ko slavē katrs amerikāņu itālis un zviedrs, pagatavot mīkstas, sulīgas un tādas, kas kusīs mutē? Izrādās, visa lielā gatavošanas māksla slēpjas divu sastāvdaļu kombinācijā.

Sulīgo un mīksto gaļas bumbiņu noslēpums ir "panade", kas nākusi no Amerikas itāļu imigrantu virtuves. "Panade" ir vienkāršāka par vienkāršu – baltmaizes rīvmaize, kas sajaukta ar šķidrumu, piemēram, pienu, buljonu vai ūdeni, atklāj kulinārijas portāls "Allrecipes". Itāļu imigranti, ierodoties ASV, atklājuši, ka gaļa tur ir krietni lētāka un izcirtumi bagātīgāki nekā dzimtenē, tāpēc liekos atgriezumus samaluši.

Maltā gaļa cepšanas rezultātā saraujas un kļūst sīkstāka, ja tai neko nepievieno, tāpēc virtuozie itālieši sākuši pievienot "papildinājumus" maltās gaļas ēdieniem, tādus kā "panade". Turklāt šāda piedeva ne tikai palielina maltās gaļas masas apjomu, bet palīdz garšai un konsistencei saglabāties vienmērīgai.

Foto: Shutterstock

Kas tad īsti ir "panade"? Sakaltusi baltmaize vai tās rīvmaize, kas papildināta un uzbriedināta ar piena produktiem (piens vai saldais krējums), ūdeni vai buljonu. Turklāt, tas nav tālu no latviešiem tik pazīstamās metodes ar maizes izmērcēšanu pienā, kas sajaukta ar kotlešu masu. Tomēr "panade" metodei ir ievērojams pluss – tā kā rīvmaize ir smalkāka, tā labāk sajauksies ar gaļu. Baltmaizes rīvmaizi vienkārši pārlej un samaisa ar šķidrumu – ja šķidruma par daudz, to ar rokām izspied ārā. Tad rīvmaizes masu pievieno maltajai gaļai un kārtīgi visu samaisa, pārlieku nespaidot gaļu.

Kulinārijas zinātne te ir pavisam vienkārša – gaļai saskaroties ar karstumu, tajā esošās olbaltumvielas un šķiedrvielas "salīp" kopā, tāpēc gaļa kļūst sausāka un gaļas bumbiņas cietākas, norāda "Allrecipes". Rīvmaize ar šķidrumu šo procesu aizkavē, tāpēc gaļa gatavošanas laikā pārlieku nesaraujas un nekļūst sausa.

Pats labākais, ka rīvmaizes un piena masu maltajai gaļai nevajag pievienot daudz, pietiks vien ar dažām ēdamkarotēm, kas uzbriedinātas pienā, ūdenī vai buljonā, un efekts būs panākts. "Panade" šādā veidā var izmantot arī, gatavojot frikadeles, viltoto zaķi, maltās gaļas sacepumus vai klasiskās kotletes.

Varbūt pamēģināsi? Zemāk atradīsi receptes no "Tasty", kur gaļa tikai iegūs, ja pielietosi šo "maģisko triku".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!