Foto: PantherMedia/Scanpix
Ziemai sākoties, arī mūsu veikalu plauktos sāk parādīties brūnganie kastaņu bumbuļi. Pēc skata gluži kā vietējie, tomēr tie ir citi - ēdamie. Ja tev kādā lielāja Eiropas pilsētā gadījies baudīt uz oglēm ceptus kastaņus, tad zini, ka tas ir kārums, kuru sākot ēst, grūti apstāties. Vairākās Eiropas dienviddaļas valstīs sīrupā vārīti kastaņi ir tradicionāls Ziemassvētku našķis. Piemēram, franči tos glīti iesaiņo zeltītā papīrā un pārdod par bargu naudu. Bet kastaņi nav tikai našķis, tos arī vāra, cep un pasniedz kā piedevu. Mēs apkopojām žurnālā "100 labi padomi" (Nr.10/45-2014) publicēto informāciju, lai iedrošinātu tevi nogaršot šo mūsu valstī pagaidām vēl neierasto, bet ļoti garšīgo produktu.

Agrākos laikos Itālijā, Šveicē un citur, kur auga ēdamie kastaņi, tie skaitījās nabaga ļaužu ēdiens. Un, kā nu ne - šos nederīgos bumbuļus varēja izmantot dažādos veidos: cept, malt miltos, sasmalcināt biezenī, Turklāt tie bija noderīgi gan saldu, gan sāļu ēdienu pagatavošanai, tādēļ ļāva tautai izvilkt dzīvību rudenī uz ziemā. Tagad situācija ir glužī pretēja un kastaņi dažviet ir ieguvuši teju delikateses statusu.

Ir vairāku veidu ēdamie kastaņi. Vieni ir nelieli, pēc formas mazliet atgādina sirdi un ir garšīgāki nekā apaļīgie. Kā vieni, tā otri satur daudz kālija, magnija, B, C, un E grupas vitamīnus, kā arī citas cilveka organismam noderīgas vielas. Ēdamā kastaņa kodols ir liels, balts un saldens. Pēc garšas tas mazliet atgādina cūku pupas. 

Populārākās kastaņu izmantošanas iespējas:

- cepšana,
- pildījums putnu gaļas cepešiem (mizoti kastaņi),
- pamats desertiem,
- atšķaidot kastaņu biezeni ar buljonu un krējumu, iegūsi gardu sātīgu zupu,
- piedeva gaļas ēdieniem, kombinācijā ar āboliem un rožkāpostiem.

Cepti kastaņi

Visvienkāršākais un garšīgākais veids, kā pagatavot kastaņus, ir to cepšana. Ja gribi kastaņus uzcept, rīkojies šādi: uzkarsē cepeškrāsni ļoti karstu, katrā kastanī no "astītes" puses iegriez krustiņu, tad kastanis cepoties neeksplodēs (ir bijuši tādi gadījumi!), ber uz pannas, liec krāsnī un cep aptuveni 20–25 minūtes. Iegrieztais krustiņš palīdzēs kastani izlobīt.

Vārīti kastaņi

Kastaņus vārot, tie kļūst saldi un garšīgi. Mizu krusteniski iegriez un mazās porcijās liec kastaņus verdošā sālsūdenī. Vāri 3-4 minūtes un nokās. Tad izņem kastaņus no mizas.

Glazēti kastaņi

Kā jau minējām, kastaņi ir tradicionāls Ziemassvētku našķis, tādēļ vari šogad svētkos pārsteigt savus mīļos ar šādu gardu un neparastu, pašgatavotu dāvanu. Katliņā izkausē 50 gramus cukura, tajā uz brīdi iegremdē nomizotus kastaņus (50 g). Pievieno 3 ēdamkarotes medus un maisi, līdz kastaņi pārklājas ar glazūru. Pievieno 60 ml baltvīna, rūpīgi samaisi un turpini vārīt, līdz liekais šķidrums ir iztvaikojis un kastaņi parklāti ar devīgu karameles kārtiņu. Tad izņem kastaņus no glazūras, liec uz cepamā papīra un nogaidi, līdz tie atdziest un karamele sastingst. Tad vari tos iesaiņot.

Kastaņu krēms sviestmaizēm

Kastaņu krēms pēc konsistences un garšas ziņā atgādina labu aknu pastēti. Tas lieliski garšos uz grauzdētas maizes šķēles. Kastaņiem krusteniski iegriez mizu, liec tos verdošā sālsūdenī un vāri 30-40 minūtes. Tad tos nokās, nomizo un nolobi tumšo plēvīti. Vēl karstus kastaņus sablendē vai sasmalcini biezenī un atdzesē. Tad samaisi ar krējumu, citronu sulu, pievieno sāli un savas iecienītākās garšvielas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!