Foto: Shutterstock
Vista no jūras – tā mēdz dēvēt plaši pieejamo un ērti pagatavojamo tunci. Ja vēl tas ir konservēts, šaubu nav, ka virtuves pieliekamajā tam atradīsies stabila vieta, jo bundžiņā tas uzglabājams gadiem. Daudzi gan tunča bundžiņām iet garām ar līkumu domādami, ka no tā taču neko prātīgu nepagatavot. Bet tie ir dziļi maldi!

Protams, konservētu tunci (savā sulā, ūdenī vai eļļā, nemaz nerunājot par izvirtīgām dažādu garšvielu marinādēm) var vienkārši izķeksēt no nelielās bundžiņas, saspaidīt ar dakšu un uzlikt uz kādas čabatas maizes šķēlītes, kurai ir kārdinoši kraukšķīga garoziņa. Tomēr konservēts tuncis ir pietiekami plaši pielietojams, lai nesmādētu turēt mājās vismaz pāris bundžiņas, it īpaši, ja nomedītas akcijas plauktiņā.

Kas konservētā tuncī labs?

Lai gan konservēts tuncis gatavots no dažādu tunzivju sugām, vienojošs tieši bundžiņā sagatavotajai zivij ir tas, ka tās ir labs olbaltumvielu avots ar salīdzinoši zemu tauku saturu. Pat ja tuncis ir mazāk trekns nekā tik populārais lasis, arī konservēts tuncis var kalpot par labu omega-3 taukskābju avotu, norādīts vietnē "Healthline". Jāņem gan vērā, ka mazāk trekns būs tuncis, kas konservēts savā sulā, marinādē vai ūdenī, nevis eļļā un dažādās mērcēs.

Enerģētiskā vērtība un uzturvielu daudzums gan atšķiras katrai bundžiņai – tas tāpēc, ka katrs ražotājs izmanto mazliet citas proporcijas un sastāvdaļas savā produktā. Kopumā gan tuncī vienmēr būs tik noderīgais D vitamīns, selēns un jods.

Kāpēc ēst tieši konservētu tunci? Pirmkārt, tas ir labs un ekonomisks olbaltumvielu avots, kas ļauj ik pa laikam iekļaut ēdienkartē tik ļoti nepieciešamās zivis un jūras veltes. Omega-3 taukskābes, savukārt, ir nozīmīgs avots sirds, acu un smadzeņu veselībai.

Foto: Shutterstock

Tomēr konservētu tunci noteikti nevajadzētu ēst katru dienu! Ūdens piesārņojuma rezultātā tuncis ir viena no tām zivīm, kurā ir augsta dzīvsudraba klātbūtne (tas ir arī citās zivīs). Un tā kā tunzivis barojas ar citām zivīm, risks var būt augstāks, ka dzīvsudrabu no, piemēram, konservēta tunča uzturā uzņemsim paši.

Pozitīvais ir tas, ka tunča konservus pārsvarā gatavo no mazajām un lētākajām tunzivīm (svītrainā tunzivs, dzeltenspuru tunzivs, makreļtunzivs), kuru sastāvā dzīvsudraba procents ir mazāks, nekā milzīgajās tunzivīs. Tāpēc labāk uzturā lietot konservētu tunci, nekā saldētas tunča filejas, kas nākušas no lielākajiem sugasbrāļiem. Piemēram, ASV Pārtikas un zāļu aģentūra (FDA) brīdina, ka garspuru tunzivs (T. alulunga) konservus pieaugušais drīkst lietot uzturā aptuveni 113 gramus nedēļā augstā dzīvsudraba satura dēļ.

Konservēts tuncis plus… muļķudrošas garšu kombinācijas

Kas piestāv konservētam tuncim? Pamatā vari raudzīties vienkāršu garšu virzienā, kas atrodas ledusskapī – tas labi sader ar majonēzi, tāpēc nekautrējies tunci pievienot svaigajiem salātiem ar majonēzes mērci (ne velti tunča salātus iecienījuši amerikāņi). Tāpat konservētais tuncis tikai iegūs, ja to ēdīsi kopā ar mazajām kaperu odziņām. Tunci no bundžiņas vari izmantot uzreiz, tikai nokāšot, uzsildīt uz pannas, iemaisīt, piemēram, kādā dārzeņu zupā vai pievienot makaronu sacepumam. Lūk, vēl dažas kombinācijas, kuras iesaka ēdiena pazinēji vietnē "Epicurious".

Foto: Shutterstock

Teju visvienkāršākais veids, kā reizi nedēļā pusdienās vai vakariņās nobaudīt kādu tunča bundžiņas saturu, ir pievienot to… makaroniem! Un kuram gan negaršo makaroni? Ja tīk makaronus gatavot ar siltajām mērcēm, pamēģini saldā krējuma vai tomātu mērcei pielikt gabaliņos sadalītu tunci no bundžiņas un pēc tam iemaisīt visā makaronus. Tuncis piestāvēs arī aukstajiem makaronu salātiem, kam klāt pielikta majonēzes mērce, kā arī Vidusjūras gaumes makaronu salātiem.

Tuncis + siers: tuncim piestāvēs izteiksmīgie sieri, piemēram, Čedaras vai kāds no Šveices sieriem. Groziņu pildījumiem gards variants būs sajaukt tunci ar svaigo sieru, sakapātiem zaļumiem, kaperiem un mazliet citronu sulas.

Tuncis + maize: klasiskākais variants, kā maizes šķēlītēm pievienot tunci, ir ar tunča salātu palīdzību, amerikāņi apliecinās, ka šī kombinācija ir pavisam droša. Avokado brokastu grauzdiņa cienītāji var pamēģināt šim duo pievienot saspaidītu tunci, apbērt ar pipariem un čut-čut sāls, lai brokastīs baudītu ko nebijušu. Un vēl – tuncis dievīgi garšos arī uz picas, klāt liekot tomātus, sieru un olīvas!

Tuncis + pupiņas: atvērt divas bundžiņas it nemaz nav sarežģīti, vai ne? Tuncis lieliski piestāv baltajām pupiņām, tāpēc pamēģini šo pārīti salātos kopā ar selerijām, salātlapām un kādu tomātu un gurķi.

Tuncis + olas: olbaltumvielu superkombinācija. Tuncis ar olām ļoti saskan, tāpēc pamēģini Nicas salātiem pievienot konservēta tunča gabaliņus. Tāpat tunci vari iecept olu sacepumā vai paslēpt omletē. Bet visgardākais variants būs pagatavot pildītās olas, kur olu dzeltenumi sajaukti ar tunci, mazliet majonēzes un kādu čili pipariņu.

Zemāk atradīsi pārbaudītas receptes no "Tasty.lv" krājumiem, kurās tunci no bundžiņas gardi pagatavot!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!