Foto: Shutterstock
Ja salātiem tiktu organizēti skaistumkonkursi, tad grieķu salāti noteikti iekļūtu favorītu vidū – gurķu spilgtais zaļums, koša paprika, sārtie tomāti un violetās sīpolu ripiņas rada krāšņu fonu krēmīgi baltajam fetas sieram, savukārt melnās olīvas un dzintardzeltenā olīveļļa ir kā punkts uz "i" šajā kulinārajā meistardarbā. Kurš gan varētu atteikties nogaršot ko tik sulīgi kraukšķīgu un garšām pārbagātu? Daudzi mēģina tos gatavot, bet nereti krīt kārdinājumā pievienot vienkāršajiem grieķu salātiem dažādas nevajadzīgas sastāvdaļas, kas ne vien neuzlabo garšu, bet arī neatgriezeniski sabojā to perfekto izskatu.

Starp citu, par grieķu salātiem tos sauc vienīgi aiz Grieķijas robežām. Grieķijā tos saprotamu iemeslu pēc dēvē par lauku – horjatiki (χωριάτικη σαλάτα) salātiem.

Klīst vairākas leģendas par to, kā esot radušies grieķu salāti, bet to visu centrālais motīvs ir fakts, ka visas salātu sastāvdaļas ir Grieķijā katram pieejami produkti: dārzeņi, mīkstais siers, zaļumi un olīveļļa. Skaidrs, ka šis ēdiens, kā jau daudzi izcili ēdieni kulinārijas vēsturē, radies ne jau augstmaņu pilīs, bet nabadzīgās būdiņās, jo tas acīmredzami nav radīts, lai kādu pārsteigtu ar izmeklētām sastāvdaļām, īpaši izstrādātu receptūru vai pasniegšanas veidu. Tādēļ vārds, kas jāpatur prātā, gatavojot grieķu salātus, ir "vienkāršība", jo šie salāti tiešām ir tik vienkārši, ka tos varētu pagatavot pat bērns, tomēr nenāks par ļaunu iegaumēt pāris padomus, kas padarīs tevi par īstu meistaru.

Dārzeņi un zaļumi


Šiem salātiem derēs tikai svaigi, izcilas kvalitātes dārzeņi bez plaisām un bojājumiem. Tomātiem ir jābūt sulīgiem, bet stingriem-nekādā gadījumā neizmanto miltainus dārzeņus. Arī ziemā nopērkamie, bezgaršīgie tomāti nederēs grieķu salātu gatavošanai. Salātus vari pirms pasniegšanas pārkaisīt ar bazilika lapiņām. Pat nemēģini baziliku aizstāt ar pētersīļiem vai dillēm! Visi dārzeņi tiek sagriezti palielos gabalos, jo grieķu salāti nav nekāds rasols. Sīpolus griež glītās ripiņās.

Siera izvēle un sadalīšana


Viens no svarīgākajiem elementiem, kas nosaka šo salātu garšu, ir siers, jo pikanti krēmīgā Feta patīkami kontrastē ar sulīgajiem dārzeņiem. Nereti Feta tiek aizstāta ar brinzu, bet ja vēlies nobaudīt autentisku garšu, labāk pieturies pie klasiskās receptes. Daudzi pukojas, ka fetas siers ir grūti sagriežams- tam ir tendence lipt pie naža un lūzt. Lai izvairītos no šīm likstām, uzglabā sieru ledusskapī līdz pat brīdim, kad tas jāpievieno salātiem, jo auksts siers būs daudz vieglāk sagriežams.

Pirms griez sieru, nazi brīdi paturi zem auksta ūdens strūklas. Ja vēlies sieru sagriezt tiešām nevainojamās plāksnītēs, izmanto izturīgu diegu vai makšķerauklu.

Mērce


Tici vai ne, bet grieķu salātu aizdaram tiek izmantota tikai un vienīgi labas kvalitātes olīveļļa. Tai vari pievienot nedaudz oregano. Un ne balzametiķi, pesto vai kādus citus debesu brīnumus! Jau uz sava šķīvja uzliktus salātus vari pārslacīt ar nelielu daudzumu citrona sulas un pārkaisīt ar svaigi maltiem melnajiem pipariem.

Salātu pasniegšana


Klasiskajā receptē, pretēji mums ierastajiem variantiem, siers netiek smalcināts sīkos gabaliņos. Šādi salāti saglabā savu pievilcīgo un eleganto izskatu, jo mazie siera gabaliņi, it īpaši, ja tos samaisa ar dārzeņiem, veido nepievilcīgu, duļķainu mērci, kurā pēc laika peld atsulojušies tomātu un gurķu gabali.

Grieķi katra ēdāja šķīvī izkārtoto krāsaino dārzeņu krāvumu vainago ar aptuveni divus centimetrus biezu fetas siera plāksni, ko pārkaisa ar raupji saplucinātu baziliku, dāsni pārlej ar olīveļļu un, ja vēlas, papildina ar citrona sulu un svaigi maltiem melnajiem pipariem.

Tas tiešām ir tik vienkārši, kā izklausās! Ja radās ierosme gatavot, piedāvājam izmēģināšanai grieķu salātu receptes no "Tasty" krājumiem.

Fiksie grieķu salāti ar arbūzu

Foto: Shutterstock

Grieķu salāti ar arbūzu, kas būs pagatavojami 10 minūtēs.

Lasīt vairāk

Ātrie grieķu salāti Vidusjūras gaumē

Foto: PantherMedia/Scanpix

Lieliski piemēroti maltītei, kad gribas ko svaigu un gardu, tomēr laika un iedvesmas varoņdarbiem virtuvē trūkst.

Lasīt vairāk

Grieķu salāti ar valriekstiem

Foto: Shutterstock

Grieķu salāti ar valriekstiem - un sajutīsi saulaino Grieķiju.

Lasīt vairāk

Grieķu salāti ar pastu

Kas notiek, ja vienā šķīvī savieno tik populāros grieķu salātus ar pilngraudu pastu? Izrādās, tā ir lieliska kombinācija, jo ir sātīgāka par salātiem un veselīgāka par pastu krējuma mērcē. Piemērota lielam cilvēku skaitam (piemēram, ballītēm). Recepti iesaka kulinārā bloga Lindasvirtuve.lv autore Linda Tellgrena.

Lasīt vairāk

Svaigu dārzeņu salāti ar brinzu un olīvām

Foto: Shutterstock

Vieglai maltītei - svaigo dārzeņu salāti ar brinzu un olīvām. Brinzas siera vietā droši vari izmantot arī fetas sieru.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!