Foto: Shutterstock
Tvaicēta vai cepta forele ir nemainīgi garda un vienkārši pagatavojama – lieliska un veselīga svētku galda alternatīva smagajiem gaļas ēdieniem. Lielākoties grēkojam, baidoties izmēģināt ko jaunu, tādēļ nemainīgi pasniedzam šo cēlo zivi ar tvaicētiem rīsiem vai, labākajā gadījumā, ar dārzeņu salātiem, bet ir arī daudzas citas garšu kombinācijas, ko noteikti vajadzētu izmēģināt.

Ideāla foreles piedeva ir šobrīd sezonā aktuālie sparģeļi. Šo produktu salikumu ir iecienījuši gardēži visās pasaules malās, un ne velti – sparģeļi delikāti paspilgtina zivs garšu, nenomācot to, kā arī piešķir maltītei tekstūru, kraukšķīgumu un priecē aci ar veselīgi košo krāsu. Arī no uzturzinātnes viedokļa šis duets ir atzīstams par veiksmīgu, jo zivs palīdz organismā uzsūkties sparģeļu sastāvā esošajai vitamīnu un minerālvielu pārbagātībai, savukārt sparģeļi gādā par to, lai zivs būtu vieglāk sagremojama un olbaltumvielu šķelšanas procesā nerastos kaitīgi savienojumi.

Foreli ar sparģeļiem visvienkāršāk un figūrai draudzīgāk var pagatavot cepampapīra aploksnē (kā to darīt, stāstījām šajā rakstā), un jau pēc 15-20 minūtēm varēsi baudīt veselīgu un karaliski gardu maltīti.

Foto: Shutterstock
  • Izlasi šo rakstu, lai smeltos citas idejas, ar kādām piedevām celt galdā foreli.

"Ja runājam par šīs zivs garšu, tad forele ir maigās zivs garšas etalons. Mūsdienās ir pieejams plašs zivju klāsts, bet atminos, ka deviņdesmitajos, kad tikko sāka "mosties" Latvijas restorānu virtuve, forele bija viena no pieejamākajām zivīm, principā pirmā, ko gatavojām restorānos, un tā bija ļoti pieprasīta zivs. Recepšu tolaik nebija daudz – visbiežāk cepām kopā ar mandelēm vai tvaicējām ar etiķi tā saucamās "zilās foreles"," atminas "Re'chef" šefpavārs Ingmars Ladigs.

Foreli, kas ir augusi tīros un tekošos ūdeņos, labāk baudīt svaigu, kā filmā "Limuzīns Jāņu nakts krāsā" - ar sāli, pipariem un sīpola ripiņu
Ingmars Ladigs, šefpavārs

Vaicāts par vienkāršāko foreles pagatavošanas veidu, Ladigs iesaka šādu recepti: "Foreli iemarinē ar garšvielām – sāli, pipariem un citrona sulu. Piemērota lieluma pannā dāsni lej eļļu, lai eļļa būtu 0,5 cm augstumā. Foreli apcep no vienas puses, tad apgriež un zem vāciņa cep no otras puses – kopā cepšanas laiks aizņem apmēram 15 minūtes. Pēc apgriešanas foreli var pārbērt ar mandeļu skaidiņām, lai, zivij cepoties, tā piesūcas ar riekstu garšu – tā ir ideāla saderība." Apcepto zivi šefpavārs iesaka pasniegt ar ar daiviņu citrona un blanšētiem brokoļiem.

Lai pagatavotu Latvijas restorānu deviņdesmito gadu klasiku –"zilās foreles" –, nepieciešamas šādas sastāvdaļas:

  • 2 foreles (katra ap 300 g);
  • 40 ml baltvīna etiķa;
  • 400 ml ūdens;
  • 1 bļodiņa dārzeņu (puravs, pētersīļi, burkāns,sīpols), sagriezti salmiņos:
  • 100 g sviesta;
  • 1 citrons;
  • sāls un pipari pēc garšas;
  • kulinārijas diegs.

Foreles nomazgā tekošā ūdeni, ieberzē ar garšvielām. Tvaicējamā katlā liek apceptus dārzeņus, pārlej ar etiķi un uzkarsē, līdz jūtama smarža. Pielej ūdeni un liek virsū uz dārzeņiem foreles. Tām iepriekš ar kulinārijas diegu apsien astes un piesien pie galvas, lai zivis izlokas gredzenā un ir glīts skats pie pasniegšanas. Tvaicē 15 minūtes, liek uz šķīvja, pārlej ar izkausētu sviestu, pasniedz ar citronu. Labi sader ar tikko vārītiem kartupeļiem, dārzeņiem (brokoļiem, sparģeļiem).

Kā foreles atbrīvot no dūņu piegaršas

Tā kā Latvijā foreles parasti tiek audzētas saldūdenī, zivīm var būt dūņu piegarša. Klasisks paņēmiens nevēlamo aromātu neitralizēšanai ir zivs noturēšana pienā. Vai ir vēl kāds pārbaudīts veids, kā neitralizēt netīkamo piegaršu, vaicājam profesionālim? "Ja forele augusi dīķos vai ne tik caurtekošā ūdenī, tad godprātīgu audzētāju labā prakse ir zivi pirms realizācijas noturēt tīrā ūdeni, līdz zivs attīrās un garša ir patīkama. Es pats iegādājos foreles no pārbaudītiem piegādātājiem, kur šāda prakse ir pašsaprotama, bet, ja jūtas dūņu garša, to var mazināt, zivi pirms cepšanas iemarinējot. Uz vienu aptuveni 1 kg lielu foreli jāparedz 2 ĒK etiķa, viens sīpols un krietna šķipsna sāls."

Foto: Shutterstock

"Foreli, kas ir augusi tīros un tekošos ūdeņos, labāk baudīt svaigu, kā filmā "Limuzīns Jāņu nakts krāsā" – ar sāli, pipariem un sīpola ripiņu," tā Ladigs.

Lūk, vēl 13 receptes, kā pagatavot foreli svētku galdam. Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!