Foto: Vida Press
Radošo pamācību ciklu noslēdzot, piedāvājam iepriecināt mazos kārumniekus, izveidojot jautro pingvīnu kūku, kas atgādinās sniegotos kalnus un kadrus no multfilmām. Pēc šādas kūkas meistarošanas un baudīšanas tā vien gribēsies doties piedzīvot ziemas priekus gan bērniem, gan pieaugušajiem.

Nepieciešamās lietas:

  • Gatava augļu kūka, kas izgriezta apaļā formā 20 cm diametrā (recepte šeit)
  • 2 kg baltās krāsas cukura mastikas
  • 1 kg marcipāna
  • Zilas krāsas dekoratīvais pulveris
  • 6-10 ēd.k. aprikožu džema
  • 125 g melnas krāsas masas konditorejas dekoriem
  • 50 g oranžas krāsas masas konditorejas dekoriem
  • Nedaudz baltas, zaļas, sarkanas un dzeltenas krāsas konditorejas dekoriem
  • Koka irbulīši
  • Kūkas veidne 30 cm diametrā
  • Ass maizes nazis ar robainu asmeni kūkas sagriešanai
  • Marcipāna rullēšanas piederumi
  • Apaļa cepumu forma 5 cm lielumā
  • Sirds forma 12 mm lielumā

Liec kūku uz pasniegšanas šķīvja un no augšpuses ar naža palīdzību gar vienu kūkas malu veic mēness formas iegriezumu. Sāc griezt no augšējās malas un, virzoties uz priekšu, pakāpeniski griez arvien dziļāk, lai sasniedzot otru kūkas galu, nazis atdurtos pret pamatni. Lai to izdarīt būtu vienkāršāk, vari kā šablonu izmantot šķīvi un griezt gar tā malu.

Slīpi atdali izgriezto mēness formas kūkas daļu un nostiprini to uz kūkas augšējās malas tā, lai izskatītos ka kūkai ir trīs stāvi (skaties šeit).

Pārkaisi darba virsmu ar pūdercukuru. Izmantojot marcipāna rullēšanas piederumus, izrullē masu aptuveni 5mm plānā kārtā. Ar maziem marcipāna gabaliņiem aizpildi kūkas iedobes, lai tā no visām pusēm būtu gluda.

Pārklāj kuku ar aprikožu džemu. Izmantojot izrullēto marcipāna kārtu, noklāj ar to visu kūku. Ja nepieciešams masu stingrāk piespiest pie kūkas, lai neatstātu pirkstu nospiedumus, izmanto krēma izlīdzināšanas lāpstiņu,

Izrullē baltās krāsas cukura masu plānā kārtā un noklāj ar to visas vertikālās kūkas malas, atstājot nenosegtas kūkas augšējās kārtas.

Izmantojot plastmasas irbuli vai pildspalvas ārējo apvalku, iespied vertikālajās kūkas malās dažāda platuma un dziļuma vertikālu rakstiņu.

Kūkas sānu iespiedumu vietas nevienmērīgi pārkaisi ar zilās krāsas dekoratīvo pulveri.

Izmantojot atlikušo baltās krāsas cukura masu, izrullē biezāku kārtu, ar ko noklāt neaizpildītās kūkas virspusēs. Lai šī kārta atgādinātu sniega gubu, nevienmērīgi pārklāj to pāri kūkas malām un nedaudz atloki tās.

Gatavo kūkas dekorācijas. Izmantojot melnās krāsas masu, izveido pingvīna ķermeņa formu. No baltās krāsas masas saplacini ovālu, ko piestiprināt pie pingvīna ķermeņa, lai tas atgādina vēderu. Šādā veidā izveido četrus vai vairāk pingvīnus.

Ar sirds veida formas palīdzību izveido pingvīna astes galu no melnās krāsas masas. Nedaudz saplacinot izspiestās sirds formas, piestiprini tās katram pingvīnam mugurpusē, ar asāko leņķi uz ārpusi.

No baltās masas un sirds formas izspied katram pingvīnam vienu formu un piestiprini to virs pingvīna vēdera tā, lai tas izskatītos pēc sejas. No melnās krāsas masas izveido katram pingvīnam divas nelielas rokas un piestiprini tās sānu daļā.

Izmantojot dzeltenās krāsas masu, plāni izrullē to ar koka irbulīti, un ar sirds formu iespied kontūras, kas kalpos, kā pingvīna kājas. Katram pingvīnam nepieciešamas divas šādas formiņas.

Ar dzelteno birstošo pūderi viegli pārklāj pingvīna balto vēdera daļu.

Atlikušo dzelteno masu izmanto pingvīna knābju izveidošanā. Šo procesu atvieglos koka irbulītis.

No melnās masas palīdzību izrullē ļoti tievu strēmelīti, ko sadalot vairākās mazās daļās, un savirpinot, izveido pingvīnu acis.

No sarkanās masas izveido slēpes pingvīniem. Izrullē masu pāris milimetru biezumā, izgriez nelielas strēmeles, kuru galus nedaudz uzloki uz augšu. Piestiprini tās pingvīniem zem kājām.

Ja vēlies, no atlikušajām dažādo krāsu masām vari izveidot citas krāsas slēpes, bumbiņas, vai kādus citus dekoratīvus elementus, ar ko papildināt kūkas vizuālo noformējumu. Baltā masa noderēs kā materiāls sniega piku veidošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!