Foto: Vida Press

Turpinot radošo pamācību ciklu ar tradicionālās Ziemassvētku augļu kūkas dekorēšanu, šajā reizē piedāvājam pagatavot mazas kūkas, kas atgādinās iesaiņotas dāvanas. Šis dekorēšanas veids ir nedaudz sarežģītāks par jautrā ziemeļbrieža kūku, un šeit par pamatu tiek izmantots marcipāns, tomēr rezultāts attaisnos ieguldīto darbu.

Nepieciešamās lietas:

  • Gatava augļu kūka, kas izgriezta izgriezta kvadrāta formā 18 x 18 cm (recepte šeit)
  • 8-12 ēdamkarotes aprikožu džema
  • 1,5-2 kg marcipāns
  • 1,5-2 kg gaiši zaļas krāsas cukura mastikas
  • 150 g sarkanas cukura mastikas
  • 150 g baltas cukura mastikas
  • Sarkanas krāsas pārtikas tintes pildspalva
  • 4 x 13 cm kūkas pasniegšanas šķīvji vai kūkas paliktņi
  • Kūkas smērēšanas lāpstiņa marcipāna noklāšanai
  • Picas nazis
  • Cepumu forma ar nelielas zvaigznes kontūru
  • Smalks konditorejas uzgalis

Izmantojot lielu un asu nazi, sagriez kūku četrās, vienādās daļās.

Apsmērē katras kūkas virskārtu un sānus ar aprikožu džemu.

Ņem ceturtdaļu daļu marcipāna masas un maigi izrullē to uz ar pūdercukuru izbārstītas galda virsmas. Izrullē marcipānu tik lielu, lai tas varētu noklāt vienu mazo kūciņu līdz pat apakšai un vēl nedaudz, lai to varētu nolocīt zem kūkas. Tādā veidā izrullē četras marcipāna plāksnes.

Ar izrullēto marcipānu noklāj visas četras kūkas tā, lai masa stingri sedz kūku un nekur nav gaisa burbuļi vai plaisas. Kūkas apakšdaļā marcipāna masu apslaki ar ūdeni un noloki uz iekšpusi, lai kūka būtu pilnībā noklāta ar marcipānu.

Ņem ceturtdaļu gaiši zaļās krāsas cukura mastikas un maigi izrullē to uz ar pūdercukuru izbārstītas galda virsmas. Arī šo masu izrullē četrās daļā tā, lai ar to varētu noklāt katru mazo kūciņu. Pārklāj katru kūkas gabaliņu ar zaļās krāsas cukura mastiku tā, lai visas malas ir nosegtas un apakšdaļā masa atlokās zem pamatnes.

Ņem sarkanās un baltās krāsas cukura mastikas un kārtīgi samīca, lai masa vieglāk pakļautos un tā būtu vieglāk veidojama. Pēc tam ieliec katru masu plastikāta maisiņā nedaudz "atpūsties".

Ņem sarkanās krāsas masu un to plāni izrullē. Ar picas naža palīdzību izgriez garas strēmeles, kas pārklāsies pāri katrai kūkai kā dāvanu lentes. Katrai kūkai nepieciešamas divas garās lentes, un divas mazākas strēmeles pušķa izveidošanai.

Ar pāris ūdens pilienu palīdzību pielīmē sarkanās lentes katrai kūkai tā, lai izskatās pēc pārsietas dāvanas.

Uz ar pūdercukuru pārbārstītas galda virsmas izrullē baltās krāsas cukura mastiku un ar formas palīdzību izspied zvaigžņu figūras. Ar ūdens pilieniem piestiprini tās kūkai. Īpaši skaisti izskatīsies, ja pāris zvaigznes daļēji paliksi arī zem sarkanās joslas.

No baltās cukura masas var izgriezt nozīmītes katrai kūkai, kur ar konditorejas uzgaļa palīdzību iespied nelielu caurumiņu katrā. Šo dekoru kūkai piestiprina pašās beigās.

No atlikušās sarkanās masas izveido katrai kūkai divas nelielas strēmeles bantēm. Ar ūdens palīdzību sastiprini lenti, veidojot pušķi.

Ar ūdens pilienu palīdzību salipini kopā izveidoto lenti, un uzpilini ūdeni arī pušķīša vidū.

Ņem īsu sarkanās masas strēmeli un pārloki pāri pušķa centram, lai dekors izskatās pēc īstas bantes.

Uzpilini nedaudz ūdeni kūkas vidusdaļā un rūpīgi piestiprini izveidoto dekoru.

Pēc brīža, kad viss ir kārtīgi piestiprinājies pie kūkas, ar konditorejas tintes pildspalvu var uzrakstīt dāvanas saņēmēja vārdu uz izveidotās nozīmītes, un pielīmēt to pie kūkas ar ūdens pilienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!