Foto: Shutterstock

"Ņemam Provansas garšaugu maisījumu", "pievienojam Provansas garšaugus", – tā teikts ne vienā vien receptē. Kas tad īsti ir šie Provansas garšaugi un, kam jāaug dārzā, lai mēs paši varētu to pagatavot?

Provansas garšaugu maisījums, tāds, kādu mēs to zinām pašlaik, ir tikai nieka pusgadsimtu vecs, jo veikala plauktos tas parādījās tikai pērnā gadsimta septiņdesmitajos gados. Saprotams, ka šo maisījumu francūži pazina jau krietni senāk, taču līdz tam nevienam neienāca prātā, ka to, kas aug pie sētas pakša, vagā vai piemājas pļavā, varētu ņemt un pārdot.

Vai mēs mājas apstākļos varam paši pagatavot Provansas garšaugu maisījumu? Jā, protams, ja dārzā aug oregano, rozmarīns, timiāns, kalnumētra un majorāns! Provansas maisījumam šie ir galvenie spēlētāji un pamatu pamats. Tāds bija garšaugu maisījums, ko sāka ražot un tirgot lielos apjomos.

Tagad veikalos var atrast neskaitāmas Provansas garšaugu variācijas, kāda papildināta ar fenheļa sēklām, cita ar baziliku.

Kāds teiks, ka šajā maisījumā noteikti jābūt lavandu ziediem, jo Provansā taču ir lavandu lauki. Jā un nē! To, ka lavandām jābūt šajā maisījumā izdomāja amerikāņi, lai labāk notirgotu garšvielu maisījumu, jo "Provansa taču, lavandu lauki taču".

Tātad, galvenais, lai ir lieliskais piecinieks un pārējos garšaugus jau var pievienot pēc patikas – gan lavandas, gan oregano. Paši franči šos maisījumus bagātina gan ar estragonu, gan lupstāju, nesmādē arī kinzu un pētersīli.

Ja gribam būt pavisam atklāti, tad Provansas maisījuma robežas jau sen ir izplūdušas, ļaujot vaļu improvizācijai. Galu galā francūži taču ir lieli improvizētāji un nespringst uz sīkumiem.

Brīdī, kad garšaugi izžāvēti, tos var pārvērst maisījumā, ko pēc pieprasījuma un vajadzības pievienot ēdienam.

Provansas maisījums ir izcils gan pie gaļas un zivīm, gan dārzeņos. To var likt klāt marinādēm, aromatizēt eļļas, pārkaisīt salātiem vai pievienot, gatavojot svaigo sieru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!