Foto: Shutterstock
Ja vien ir viss nepieciešamais aprīkojums un apņēmība galdā celt kraukšķīgus frī kartupelīšus, ikviens tos var pagatavot mājās. Tas nebūt nav sarežģīti, ja tiek sekots līdzi svarīgiem priekšnoteikumiem, lai frī kartupeļi mājas gaumē izdotos perfekti zeltaini un nepiedegtu.

Vispirms jāapbruņojas ar vajadzīgajiem piederumiem – dziļvāres katlu vai katlu, kas ir pietiekami liels un ar biezu dibenu, putu karoti, virtuves termometru, ko drīkst turēt eļļā, kā arī kādu rulli papīra dvieļu. No produktiem būs nepieciešami vārīšanai paredzēti kartupeļi (kāda šķirne, kurā ir mazāk cietes), fritēšanai paredzēta eļļa un garšvielas (sāls, pipari). Viens no drošākajiem garantiem, ka frī kartupeļi tiešām būs izdevušies kraukšķīgi, ir tos vārīt eļļā divreiz.

Kad viss ir sagatavots un pa rokai, uzsilda katliņā eļļu – eļļai jābūt 130°C karstai, jo tad kartupeļi nesadegs. Eļļu uzkarsē uz nelielas uguns un nekādā gadījumā neļauj tai burbuļot vai kūpēt – tā ir zīme, ka eļļa ir pārāk karsta. Eļļas temperatūru visērtāk ir izmērīt ar virtuves termometru.

Paralēli nomizotus kartupeļus sagriež ne pārāk resnos stienīšos, noskalo zem auksta ūdens un nosusina. Tas nepieciešams, lai kartupeļos nebūtu pārlieku daudz cietes, iesaka "BBC Good food". Tad kartupeļu salmiņus pa nelielām porcijām ievieto katlā ar eļļu un fritē 7–8 minūtes, lai tie diži nemainītu krāsu, bet kļūtu tikai nedaudz dzeltenāki. Ar putu karoti tad izņem kartupeļus un pārliek uz šķīvja, kas izklāts ar papīra dvieļiem. Kartupeļu stienīšiem ļauj atdzist turpat uz galda vai ledusskapī. Un tā, līdz visa ēšanai paredzētā partija ir nofritēta pirmo reizi.

Kamēr kartupeļi dziest, eļļu uzkarsē vēl karstāku – līdz 180°C. Jau vienreiz fritētos kartupeļus atkal gremdē karstajā eļļā un fritē pāris minūtes, līdz tie kļūst zeltaini brūni un pavisam kraukšķīgi. Ar putu karoti tos izņem no katla, pārliek uz papīra dvieļiem un ļauj notecēt eļļai. Un tā, līdz visi kartupeļi nofritēti otro reizi. Pēc tam, kad kartupeļi gatavi, tos apbārsta ar sāli un pipariem, un kārtīgi apmaisa.

Svarīgākais, kas jāatceras, gatavojot frī kartupeļus mājās – katliņu ar eļļu nevajag atstāt bez uzmanības. Ja katls pārkarst, to noņem karstajam plīts riņķim un ļauj atdzist. Tautas padomus no "Cālis" foruma, par to, kā frī kartupeļus saimnieces gatavo mājās, meklē šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!