Foto: Shutterstock
Jau pēc pāris dienām sāksies pēdējais ziemas mēnesis, bet visiem zināms, ka pēdējie metri pirms finiša taisnes ir visgrūtākie. Mūsu pēc saules izslāpušie organismi arvien uzstājīgāk sāk prasīt ko svaigu, atspirdzinošu, kraukšķīgu, kas kaut attāli līdzinātos vitamīniem pārpilnajiem un sulīgajiem pavasara zaļumiem. Kaut ziedkāpostus nevar uzskatīt par īsti sezonālu produktu, šobrīd ir īstais brīdis iekļaut tos savā ēdienkartē. Šie maigie un kraukšķīgie dārzeņi remdē izsalkumu tikpat labi kā kartupeļi un rīsi, tomēr ir daudz veselīgāki, jo tajos esošais C vitamīns stiprina organisma aizsargspējas pret saaukstēšanās slimībām, nodrošina smaganu un zobu veselību, un veicina brūču sadzīšanu. Turklāt ziedkāposti satur nelielu kaloriju daudzumu (17 Kcal uz 100 gramiem) un ir laba diētas uztura izvēle, vienlaikus rūpējoties par nepieciešamajām barības vielām, ar kurām apgādāt organismu, – kalciju, dzelzi, fosforu, kāliju un vitamīniem A, K un C.

Kā pareizi vārīt ziedkāpostus?

Lai ziedkāposti vārot saglabātu skaistu krāsu un izskatu, jāievēro sekojoši nosacījumi:

  • ziedkāposti jāvāra emaljētā traukā,
  • ziedkāpostus labāk sutināt pienā,
  • pirms vārīšanas ziedkāpostus ieliec aukstā ūdenī, kuram pievienots nedaudz etiķa vai citrona sulas, tad vāri to traukā bez vāka uz straujas uguns,
  • brīdī, kad ūdens sāk vārīties, pievieno tam tējkaroti cukura un tējkaroti citrona sulas vai šķipsnu citronskābes.

Ziedkāpostu karijs ar Indijas riekstiem

Foto: Shutterstock
Recepte gavēņa laikam - sātīgs ziedkāpostu karijs ar Indijas riekstiem, pupiņām, zirnīšiem un rozīnēm.

Lasīt vairāk

Ziedkāposti Singapūras gaumē

Ziedkāposti Singapūras gaumē garšos gan bērniem, gan pieaugušajiem. Pieliekot vien nedaudz pūles, ar mājās gatavotu ēdienu var radīt restorāna sajūtu!

Lasīt vairāk

Rostbifs ar kartupeļu un ziedkāpostu biezeni

Rostbifs ir liellopa filejas gaļas gabals, kas parasti tiek cepts uz grila, tomēr to var gatavot arī pannā. Galvenais noteikums - gaļai jābūt izcilas kvalitātes! Ņem vērā, rostbifu pasniedz sarkanīgu, gaļa iekšpusē nav izcepta līdz galam!

Lasīt vairāk

Ziedkāposti mīklā

Foto: Shutterstock
Ziedkāpostus mīklā pasniedz ar tomātu mērci un dillēm.

Lasīt vairāk

Krabju nūjiņu salāti ar ziedkāpostiem

Foto: Shutterstock
Vienkārši un ātri pagatavojami ziedkāpostu salāti ar krabju nūjiņām,kukurūzu un puraviem, kas garšos arī tiem, kuri citā veidā izmantotos produktus neēd.

Lasīt vairāk

Ziedkāpostu sacepums ar tomātiem un sieru

Foto: Vida Press
Maigas ziedkāpostu rozetes krēmīgā siera mērcē, kuru papildina rīvmaizes drumstalas un ķirštomātu spirdzinošais skābumiņš - lieliska maltīte visai ģimenei.

Lasīt vairāk

Puķkāpostu pīrādziņi

Pannā cepti puķkāpostu pīrādziņi - garda uzkoda svētkiem. No norādītajiem daudzumiem sanāks 25 – 30 kūciņas.

Lasīt vairāk

Puķkāpostu un siera sacepums

Vienkārši pagatavojams ēdiens, kas būs piemērots arī veģetāriešiem.

Lasīt vairāk

Ziedkāpostu biezenis ar zaļajiem zirnīšiem

Foto: Shutterstock
Vienā no brīvdienām neviļus tapa pavisam vienkārša, bet ļoti garda recepte - bērni vēlējās kartupeļu biezputru, taču atklājās, ka mājās beigušies kartupeļi. Pētot saldētavas krājumus, atklāju, ka tur aizkavējušies ziedkāposti no pagājušās ražas, tādēļ nolēmu, ka kartupeļu vietā gatavošu tos.

Lasīt vairāk

Vistas krūtiņa ar ziedkāpostu biezeni

Vienkārša ideja vakariņām - vistas krūtiņa ar ziedkāpostu biezeni! Recepti piedāvā šova "Mūsdienu Latvijas garša" finālists, restorāna "Tex-Mex Republic" ēdienkartes autors Artūrs Freibergs.

Lasīt vairāk

Cepti ziedkāposti ar brokoļu mērci

Foto: Shutterstock
Garda, visnotaļ vienkārši pagatavojama recepte no ēdienu mākslinieka, britu virtuves virtuoza Džeimija Olivera repertuāra. Iespējams, liela daļa no nepieciešamajiem produktiem jau atrodama mājās, kāpēc gan nepamēģināt ko jaunu? Šai receptei labi var izmantot gan saldētus, gan arī svaigus dārzeņus. Ēdiena garša mainīsies, ja tiks izmantotas dažādas siera šķirnes.

Lasīt vairāk

Vistas biezenis ar kartupeļiem un ziedkāpostiem

Foto: Shutterstock
Vistas biezenis ar kartupeļiem un ziedkāpostiem pagatavojams 12 minūtēs.

Lasīt vairāk

Cepti puķkāposti ar cieto sieru un jogurta mērci

Foto: Privātais arhīvs
"Puķkāposts ir ļoti pateicīgs dārzenis to var cept, vārīt, sautēt, ēst svaigu. Atkarībā no tā, kādu rezultātu vēlamies sasniegt. Ja mūsu plāns ir pagavot sātīgu, bet pavasarīgi vieglu maltīti, iesaku puķkāpostu cept krāsnī kopā ar olīveļļu un garšvielām. Šī ēdiena īpašā sastāvdaļa ir cietais siers.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!