Gaisīgi sviesta kruasāni: vērtīgi padomi, lai mājās izceptu visgardākos
Foto: Shutterstock

Neticami kraukšķīgais un sātīgais sviesta kārtainās mīklas gardums kruasāns, par kuru varam no sirds pateikties franču konditoriem, ir viena no sarežģītākajām bulciņām, ko pagatavot. Taču tas nenozīmē, ka kruasānus izcept mājās ir neiespējami. Atliek vien ņemt vērā dažas vērtīgas viltības un viss izdosies kā pa diedziņu.

close-ad
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Protams, vieglākais īsceļš kruasānu gatavošanā ir gatavās kārtainās mīklas, ko var nopirkt veikalos. Taču neviena saldētā kārtainā mīkla neatspēkos paša gatavoto. Patiesi pufīgiem kruasāniem gan šāds variants nederēs, jo vispiemērotākā būs paša locīta un rullēta kārtainā mīkla. Lūk, noderīgas lietas, ko der ielāgot, ja gatavo kruasānus pēc jebkuras noskatītās kārtainās mīklas receptes, iedvesmojoties no "Gourmandize".

1. Loki vairākās kārtās, nekā noteikts receptē. Franču konditorejas tradīcijas un nerakstītie likumi iesaka mīklu locīt nevis septiņās kārtās, bet pat 80, lai kruasāni būtu jo īpaši gaisīgi. Protams, pārlocīt mīklu 80 reizes, nezaudējot vajadzīgo konsistenci un elastību, var būt sarežģīti, ja virtuvē ir ļoti silts, tāpēc loki tik daudz reižu, cik vien liekas piemēroti – pat, ja tās ir tikai 20 reizes.

2. Mīklas gatavošanai izmanto īstu krējuma sviestu, nevis margarīnu. Augstvērtīgu sviestu, kurā ir mazs mitruma sastāvs, būs daudz vieglāk ieberzt miltos un pēc tam ielocīt mīklas kārtā, nekā ātri uzsilstošo margarīnu. Turklāt, par īstiem kruasāniem Francijā uzskata vien tos, kuru gatavošanā 100% izmantots sviests. To var noteikt pēc kruasānu formas – ja tie ir taisni, tad mīklā izmantotā taukviela ir tikai sviests. Ja kruasāna radziņi noliekti uz leju, tas ir rādītājs, ka mīklā izmantots margarīns vai kāda cita taukviela.

3. Kruasānus labāk gatavot visai vēsā telpā, kuras temperatūra nepārsniedz 21°C. Tas tāpēc, ka sviests lielākā temperatūrā kusīs ātrāk un pārlieku iesūksies mīklā, lokot mīklas kārtas. Ja iespējams, attaisi virtuves logu, ielaid telpā vēsumu – tā nodrošināsies, ka mīklas rullēšana ritēs veiklāk un ik pēc piecām minūtēm tā nebūs jāliek ledusskapī atdzist.

4. Izvēlies vēsu darba virsmu un aukstus virtuves piederumus – arī tas ir viens no priekšnoteikumiem, lai mīkla izdotos, kā vajadzīgs. Mīklas rulli, nazi vai jebkuru citu rīku vienkārši atdzesē ledusskapī – tā panāksi, ka sviests mīklā neizkusīs.

5. Izmanto vēsu sviestu un sarīvē to pirms gatavošanas. Tā panāksi, ka sviests ar miltiem sajauksies vienmērīgi, mīkla būs vienas temperatūras un tev nenāksies ar rokām sildīt lielākos sviesta gabaliņus.

6. Nesteidzies! Ja jūti, ka mīkla kļūst elastīgāka, necenties ātri, ātri to salocīt. Paņem pauzīti, ieliec mīklu ledusskapī uz 15 minūtēm un pēc tam turpini.

7. Atbrīvo vietu ledusskapī. Pēc tam, kad mīkla būs sagatavota un laiks ķerties pie kruasānu rullēšanas, to būs nepieciešams noturēt ledusskapī. Var nākties, ka jau sagatavotos kruasānus pirms likšanas krāsnī nāksies vēl mirkli ielikt aukstumā, tāpēc, lai nenāktos steigā visu pārkārtot, iztīri kādu plašāku plauktiņu laikus.

8. Esi pacietīgs! Nebēdājies, ja pirmajā reizē kruasāni nepaceļas un nav tik gaisīgi, kā esi iedomājies. To gatavošana prasa iemaņas un pacietību. Vienmēr rūpīgi izlasi recepti un iegaumē, kā nāksies mīklu locīt un rullēt, lai gatavošanas procesā neapjuktu, un visu laiku nenāktos nemitīgi pārlasīt norādes.

Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form