Foto: Shutterstock
Neticami kraukšķīgais un sātīgais sviesta kārtainās mīklas gardums kruasāns, par kuru varam no sirds pateikties franču konditoriem, ir viena no sarežģītākajām bulciņām, ko pagatavot. Taču tas nenozīmē, ka kruasānus izcept mājās ir neiespējami. Atliek vien ņemt vērā dažas vērtīgas viltības un viss izdosies kā pa diedziņu.

Protams, vieglākais īsceļš kruasānu gatavošanā ir gatavās kārtainās mīklas, ko var nopirkt veikalos. Taču neviena saldētā kārtainā mīkla neatspēkos paša gatavoto. Patiesi pufīgiem kruasāniem gan šāds variants nederēs, jo vispiemērotākā būs paša locīta un rullēta kārtainā mīkla. Lūk, noderīgas lietas, ko der ielāgot, ja gatavo kruasānus pēc jebkuras noskatītās kārtainās mīklas receptes, iedvesmojoties no "Gourmandize".

1. Loki vairākās kārtās, nekā noteikts receptē. Franču konditorejas tradīcijas un nerakstītie likumi iesaka mīklu locīt nevis septiņās kārtās, bet pat 80, lai kruasāni būtu jo īpaši gaisīgi. Protams, pārlocīt mīklu 80 reizes, nezaudējot vajadzīgo konsistenci un elastību, var būt sarežģīti, ja virtuvē ir ļoti silts, tāpēc loki tik daudz reižu, cik vien liekas piemēroti – pat, ja tās ir tikai 20 reizes.

2. Mīklas gatavošanai izmanto īstu krējuma sviestu, nevis margarīnu. Augstvērtīgu sviestu, kurā ir mazs mitruma sastāvs, būs daudz vieglāk ieberzt miltos un pēc tam ielocīt mīklas kārtā, nekā ātri uzsilstošo margarīnu. Turklāt, par īstiem kruasāniem Francijā uzskata vien tos, kuru gatavošanā 100% izmantots sviests. To var noteikt pēc kruasānu formas – ja tie ir taisni, tad mīklā izmantotā taukviela ir tikai sviests. Ja kruasāna radziņi noliekti uz leju, tas ir rādītājs, ka mīklā izmantots margarīns vai kāda cita taukviela.

3. Kruasānus labāk gatavot visai vēsā telpā, kuras temperatūra nepārsniedz 21°C. Tas tāpēc, ka sviests lielākā temperatūrā kusīs ātrāk un pārlieku iesūksies mīklā, lokot mīklas kārtas. Ja iespējams, attaisi virtuves logu, ielaid telpā vēsumu – tā nodrošināsies, ka mīklas rullēšana ritēs veiklāk un ik pēc piecām minūtēm tā nebūs jāliek ledusskapī atdzist.

4. Izvēlies vēsu darba virsmu un aukstus virtuves piederumus – arī tas ir viens no priekšnoteikumiem, lai mīkla izdotos, kā vajadzīgs. Mīklas rulli, nazi vai jebkuru citu rīku vienkārši atdzesē ledusskapī – tā panāksi, ka sviests mīklā neizkusīs.

5. Izmanto vēsu sviestu un sarīvē to pirms gatavošanas. Tā panāksi, ka sviests ar miltiem sajauksies vienmērīgi, mīkla būs vienas temperatūras un tev nenāksies ar rokām sildīt lielākos sviesta gabaliņus.

6. Nesteidzies! Ja jūti, ka mīkla kļūst elastīgāka, necenties ātri, ātri to salocīt. Paņem pauzīti, ieliec mīklu ledusskapī uz 15 minūtēm un pēc tam turpini.

7. Atbrīvo vietu ledusskapī. Pēc tam, kad mīkla būs sagatavota un laiks ķerties pie kruasānu rullēšanas, to būs nepieciešams noturēt ledusskapī. Var nākties, ka jau sagatavotos kruasānus pirms likšanas krāsnī nāksies vēl mirkli ielikt aukstumā, tāpēc, lai nenāktos steigā visu pārkārtot, iztīri kādu plašāku plauktiņu laikus.

8. Esi pacietīgs! Nebēdājies, ja pirmajā reizē kruasāni nepaceļas un nav tik gaisīgi, kā esi iedomājies. To gatavošana prasa iemaņas un pacietību. Vienmēr rūpīgi izlasi recepti un iegaumē, kā nāksies mīklu locīt un rullēt, lai gatavošanas procesā neapjuktu, un visu laiku nenāktos nemitīgi pārlasīt norādes.

Pufīgie jauktās mīklas kruasāni

Foto: Shutterstock

Pufīgie jauktās mīklas kruasāni - īsts gardums brīvdienu brokastīm! Ja vēlies, vari tos gareniski pārgriezt un pildīt ar krēmsieru, šķiņķi, ievārījumu, vārītu iebiezināto pienu vai ko citu pēc savas izvēles.

Lasīt vairāk

Kruasāni ar mandeļu krēmu un aprikozēm

Foto: Vida Press

Salda brokastu ideja, ja vēlies īpaši pārsteigt kādu kārumnieku.

Lasīt vairāk

Kārtainā mīkla ar etiķi

Foto: Shutterstock

Sajaucot kārtainās mīklas masu ir iespējams izvēlēties dažādas uzkodas, ko pagatavot. No kārtainās mīklas cep buljona pīrādziņus (divas receptes porcijas pietiks 60 pīrādziņiem), sālsstandziņas, saldus cepumus, tītās tūtiņas, mazus groziņus, austiņas, saldos pīrādziņus un citus gardumus.

Lasīt vairāk

Ātrā kārtainā mīkla

Foto: Shutterstock

Mājās ļoti viegli var pagatavot ātro kārtaino mīklu. Tās izmantošana ir līdzīga klasiskajai kārtainajai mīklai. Protams, ka veikalā var nopirkt kārtaino mīklu, bet reizēm ļoti noder vienkāršākais mājas variants. Ātrā kārtainā mīkla uzpūšas mazāk kā klasiskā kārtainā mīkla, jo tai nav izveidotas tik rūpīgas sviesta kārtiņas, bet tā joprojām ir kraukšķīga un trausla, un garda. Ja daļēji izmantosi cūku taukus, mīkla būs īpaši kraukšķīga. Gatavojot mīklu pēc šīs receptes, iegūsi 500 g mīklas.

Lasīt vairāk

Pašgatavoti kruasāni

Foto: Shutterstock

Kruasāni - rosība liela, bet garšīgi bezgala.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!