Foto: Shutterstock
Mērce dažkārt ir noteicošā sastāvdaļa izcili gardam rezultātam, taču nereti tās gatavošana šķiet laikietilpīga, tāpēc lemjam par labu jau gatavām, veikalā nopērkamām mērcēm. "Tasty" pierādīs pretējo – gardas mērces var pagatavot pats, turklāt labākais palīgs to gatavošanā var būt blenderis!

Kāpēc blenderis? Ar šīs ierīces palīdzību jebkura mērce būs krēmīgāka, sastāvdaļas vienmērīgi samalsies un sajauksies, turklāt var pagatavot lielāku daudzumu un daļu atlikt nākamajām gatavošanas reizēm.

Lai kā gribētos atteikties no majonēzes lietošanas uzturā, labāk to pagatavot pašam un izmantot nedaudz, bet kvalitatīvu majonēzi ar zināmas izcelsmes sastāvdaļām. Majonēzes gatavošanā blenderis būs neatsverams rīks – atliek vien salikt tajā sastāvdaļas, kult un ik pa brīdim liet klāt smalkā strūklā eļļu. Šādi majonēze izdosies dievīgi krēmīga, tumīga un garda. Pēc garšas patikas pievieno ķiplokus, garšaugus, kādu dārzeņu pulveri krāsai vai pat mazos gabaliņos sagrieztus kaperus.

Jogurta mērce ir ļoti universāla, un tās gatavošanā blenderis būs ļoti noderīgs, tikai jāievēro viena nianse – ierīcē neliec uzreiz visu jogurtu, bet tikai pusi vai pat mazāk. Ja jogurta mērci gatavo kopā ar svaigu gurķi, zaļumiem vai citronu sulu, tā kļūs šķidrāka un būs neatbilstoša, piemēram, uzkodu mērcēšanai. Tāpēc vispirms sablendē vienu daļu un tad sajauc kopā ar pāri palikušo bezpiedevu jogurtu. Pēc garšas beigās var pievienot vēl sāli, piparus un citus labumus.

Arī Cēzara salātu mērces pagatavošana mājās nav neiespējamā misija, turklāt blenderī to pagatavot būs divtik viegli! Blenderī var gatavot pesto, siera un tomātu mērces, kā arī vieglākas piedevas uz eļļas bāzes, piemēram, vinegreta mērci.

Izmēģināšanas vērta noteikti ir kāda pikantā čili mērce vai zemesriekstu mērce no riekstu sviesta, tāpat gvakamole izdosies īpaši krēmīga tieši blenderī! Mērces gatavošana blenderī nederēs, ja sastāvdaļās ir svaigs gurķis vai kādi citi dārzeņu gabaliņi, kam jābūt sakožamiem, nevis putriņā samaltiem, taču kādu reizi der izmēģināt arī šādu alternatīvu.

Nedrīkst aizmirst arī par saldajām mērcēm, piemēram, samalto ogu mērci, kuras gatavošanā bez blendera, šķiet, nemaz neiztikt!

Ja no mērces gatavošanas blenderī attur domas par ierīces mazgāšanu, tad iepazīsties ar šo padomu, kā to izdarīt 30 sekunžu laikā.

Smelies idejas no "Tasty" recepšu krājumiem!

Majonēze mājas gaumē

Foto: DELFI

Ikviens, kurš ir pamēģinājis pagatavot majonēzi mājās, zina, ka gardāku pēc tam ir grūti atrast. Šo visai vienkāršo majonēzes recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā kafejnīcas "Austra" šefpavāre Rūta Rietuma.

Lasīt vairāk

Allioli jeb ķiploku un olīveļļas mērce

Foto: DELFI

Allioli mērce ir ķiploku un olīveļļas mērce, aizgūta no arābiem, bet nu jau kļuvusi par spāņu virtuves klasiku. Allioli iek izmantota teju visiem sāļajiem ēdieniem. "Vieglāk pateikt, kur neizmanto," "Rito" un "Dienas Ēdienu" rīkotajā spāņu ēdienu meistarklases laikā ar smaidu sacīja šefpavārs Havjērs Garsija.

Lasīt vairāk

Pētersīļu pesto un dateļu jogurts salātiem no Artūra Taškāna

Foto: DELFI

Divas ārkārtīgi gardas mērces, kas papildinās jebkurus lapu salātus. Pesto garšas bagātību piešķirs pētersīļi un kale kāposts, bet saldenā jogurta un dateļu mērce ar to burvīgi kontrastēs. Mērces pasniedz kopā ar lapu salātiem (rukola, spināti, ledus salāti vai citi), mazliet ciedru riekstiem un marinētas skumbrijas gabaliņiem.

Lasīt vairāk

Ķiploku majonēze

Foto: Shutterstock

Pagatavot mājās majonēzi ir ļoti vienkārši un ātri. Tas burtiski aizņem dažas minūtes. Ja klasiskai majonēzei pievieno sinepes, tad ķiploku majonēzei sinepju vietā izmanto rīvētus ķiplokus.

Lasīt vairāk

Svaigs bazilika pesto

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Klasisks bazilika pesto, kuru baudīt pavisam svaigu. Pesto būs garda piedeva pastai, tomātu krēmzupai vai, piemēram, krāsnī ceptam lasim.

Lasīt vairāk

Jogurta mērce

Foto: Shutterstock

Jogurta mērce ar ķiplokiem un gurķiem.

Lasīt vairāk

Saulē kaltētu tomātu pesto

Foto: Shutterstock

Sarkanais pesto būs brīnišķīgi gards aizdars uzkodām, makaroniem, dārzeņiem - visam, kas ienāk prātā.

Lasīt vairāk

Grieķu jogurta un zilā siera mērce

Foto: Shutterstock

Zilais siers, Tobasko mērce un grieķu jogurts? Maigais jogurts un izteiktais siers būs patīkams pārsteigums tavām garšas kārpiņām. Ātri pagatavojama mērce ar asumiņu, kuru baudīt kopā ar uzkodām un dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Liellopa sānu steiks ar tsatziki mērci

Foto: Māris Lapiņš

Tiem, kam ierastais šašliks jau kļuvis apnicīgs, laiks pievērsties kaut kam neparastākam, un kāpēc gan tas nebūtu liellopa sānu steiks ar tsatziki mērci? Svaigā jogurta mērce lieliski papildina tikko grilēto gaļu, bet Lielvārdes alus kolekcijas jaunums - Citra alus, veiksmīgi izcels svarīgākās garšas nianses marinādē.

Lasīt vairāk

Cēzara salātu mērce

Foto: Shutterstock

Cēzara salātu mērce - recepte no portāla "Cālis.lv" lietotājas Machikas. Receptes pierakstā saglabāta autores oriģinālrakstība un stils.

Lasīt vairāk

Pikantā meksikāņu uzkoda – gvakamole

Foto: Shutterstock

Gvakamoli ēd ar grauzdētu maizi vai kukurūzas čipsiem, vai kā piedevu pie tortiljas.

Lasīt vairāk

Mājas majonēze ar ābolu etiķi

Foto: Shutterstock

Mājas majonēze gardāka par pirkto!

Lasīt vairāk

Krējuma - zaļumu mērce dārzeņiem, grauzdiņiem un čipsiem

Foto: Shutterstock

Krējuma - zaļumu mērce gardam aizdaram dārzeņiem, čipsiem un grauzdiņiem.

Lasīt vairāk

Lakšu pesto

Foto: DELFI

Šobrīd tirgū par smieklīgi zemu cenu var iegādāties kuplas lakšu buntes, taču tiem, kam trūkst ideju to izmantošanā, noteikti vērts pagatavot pesto. Protams, lakši jeb mežloki ir gardi arī svaigā veidā, taču pagatavotais pesto būs kaut kas paliekošs arī sezonām, kad lakši vairs mūs nelutinās.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!