Foto: Shutterstock
Bez veselīgās rupjmaizes un gardās graudu maizes aizvien lielāku popularitāti ieguvušas dārzeņu maizes. Turklāt ne tikai vegāniskās vai bezglutēna versijas, ar ko dižojas attiecīgā uztura piekritēji dažādos forumos, bet arī pavisam vienkāršas maizītes, kuru mīklā bez dārzeņiem ir arī milti. Lūk, daži padomi, kā sadraudzēties ar dārzeņiem maizes mīklā un kā panākt, lai mājās ceptā dārzeņu maize būtu patiesi garda!

Pirmā lieta, par kuru jāpadomā – kādu dārzeņu maizi cept. Šim mērķim noderēs sakņu dārzeņi, kas gatavajai maizei piešķirs tekstūru. Bet tāpat noderēs kāds mīkstāks saldais dārzenis, kas aizvietos olas un mitrās sastāvdaļas. No sakņu dārzeņiem noderēs bietes, burkāni. Tāpat var mēģināt pievienot pastinakus, mazliet kāļus. Viena no vispateicīgākajām piedevām būs kabači un ķirbji (kas faktiski ir oga, nevis dārzenis).

Pēc tam dārzeņus sagatavo – ja maizi gribas pēc iespējas viendabīgāku un netīk sīki dārzeņu gabaliņi, no tiem pagatavo biezeni. Tad dārzeņi būs jāsagriež smalkos gabaliņos, kārtīgi jānovāra un jāsamīca līdz putriņas konsistencei. Taču, ja ēdāji nav izvēlīgi un kāds gabaliņš burkāna vai kabača nebaida, tad dārzeņus vienkārši sarīvē ar smalku rīvi.

Mīklai vari izvēlēties visdažādākās miltu un dārzeņu attiecības, atkarībā no tā, cik dārzeņiem bagātīgu maizi vēlies. Ja biešu maizei vēlies tikai piešķirt krāsu, pietiks vien, ja izmantosi 200 gramus biešu biezeņa, bet lielākoties mīklā būs milti. Ja netraucē tas, ka maize nebūs divkārši pacēlusies cepšanas laikā, mīklā liec vairāk sarīvētu dārzeņu, bet mazāk miltu. Te noderēs pat attiecība 1:1 – tādā veidā maize būs patiesi dārzeņiem bagātīga.

Tāpat ļaujies eksperimentiem un recepšu dažādībai. Dārzeņu maizes izdosies gan ar raugu, gan cepamo pulveri. Galvenā atšķirība starp abām mīklas piedevām – rauga mīkla jāraudzē un cepšanas laikā tā pacelsies, bet mīkla, kurā būs cepamais pulveris, būs gatava cepšanai uzreiz, tik ļoti nepacelsies, bet tekstūras ziņā būs poraina tāpat, norāda "Breadexperience.com". Ja pievienotie dārzeņi ir īpaši sulīgi, atceries – mīklai papildu šķidrumu pievieno mazāk, nekā norādīts receptē. Tā izvairīsies no tā, ka mīkla ir pārāk šķidra.

Ja nevēlies dārzeņu maizes mīklai izmantot olas, tās vari aizvietot ar kādu citu sastāvdaļu, kas mīklā pildīs to pašu lomu. Tam noderēs gan banāns, gan ābolu biezenis, gan bezpiedevu jogurts. Turklāt uz mīklas apjomu saldenie augļu aizvietotāji būtiski nemainīs maizītes garšu. Tāpat nevajadzētu aizmirst arī par garšvielām – šķipsniņa sāls noderēs vienmēr, taču maizes mīklu vari papildināt arī ar maltu koriandru, šķipsniņu muskatrieksta, kaltētiem garšaugiem vai ko citu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!