Foto: Shutterstock
Vakar vārītie rīsi nereti piedzīvo bēdīgu likteni, tiekot aizmirsti kādā tālākā ledusskapja nostūrī vai, nākamajā dienā konstatējot, ka tie ir nedaudz apkaltuši, rīsi vieglu roku tiek ielidināti mēslainē. Šāda rīcība nav ne maciņam, ne videi, ne vēderam draudzīga, jo vakardienas rīsus var likt lietā, pagatavojot no tiem gan dažādas interesantas ēdienu piedevas, gan gardas uzkodas, gan izmantojot ātrai salātu, sautējumu un zupu uzfrišināšanai.

Protams, no iepriekšējā dienā vārītiem rīsiem diezin vai izdosies pagatavot suši, izcili gardu un irdenu plovu, paelju vai krēmīgu risoto, bet ir vesela virkne ēdienu, ko vakardienas rīsi ne tikai nesabojās, bet padarīs pat gardākus.

Kā piedevu pamatēdienam

Ja vēlies vakar vārītos rīsus arī nākamajā dienā izmantot kā piedevu kādam pusdienu vai vakariņu ēdienam, tad, kamēr rīsi vēl silti, tos saber cieši noslēdzamā (aizvelkamā) plastmasas maisiņā un liek ledusskapī.

Kad rīsus iecerēts uzsildīt atkārtoti, maisiņu ar rīsiem liek mikroviļņu krāsnī un silda aptuveni minūti. Sildīšana mikroviļņu krāsnī maisiņā radīs tvaicēšanas efektu, kas "atdzīvinās" rīsus, un tie atkal garšos tikpat labi, kā nesen izvārīti.

Lasi tālāk un uzzini, kā izmantot vakar vārītos rīsos daudzos garšīgos veidos.

Zupu un sautējumu papildināšanai

Foto: Shutterstock

Vakardienas rīsus vari izmantot ātrai zupu un sautējumu iebiezināšanai, šādi saīsinot gatavošanas laiku. Kad zupa vai sautējums teju gatavs, pievieno rīsus, iemaisi karstajā virumā un nogriez liesmu. Šādi būs arī daudz vienkāršāk "pieregulēt" zupas vai sautējuma biezuma pakāpi, jo nereti gadās, ka pievienojot nevārītus rīsus, it īpaši iesācējiem pavārmākslā, nākas pāršaut pār strīpu un šausmināties, ka pēc laiciņa rīsi piebriestot "kāpj ārā" no katliņa.

Gaļas tefteļiem, tīteņiem un pildītiem dārzeņiem

Foto: Shutterstock

Rīsus nereti mēdz pievienot arī maltās gaļas masai, ko izmanto kāpostu tīteņu, paprikas, kabaču vai baklažānu pildīšanai. Vakardienas rīsi būs ideāli piemēroti šim mērķim, jo tas būs dubultekonomisks risinājums – rīsi neaizies zudībā, un varēsi izmantot mazāku gaļas daudzumu.

Pievienojot vārītos rīsus maltajai gaļai un papildinot visu ar rīvētu burkānu, kabaci, seleriju vai kāpostu, iegūsi masu, no kā vari pagatavot gardus gaļas tefteļus, ko tvaicēt, cept cepeškrāsnī vai apcept pannā, pēc tam pārlejot ar, piemēram, konservētiem tomātiem vai pasniedzot ar gardu mērci.

Te atradīsi mērču receptes, kas tefteļus, frikadeles, kotletes un citas gaļas bumbiņas padarīs vēl gardākas.

Rīsiem ķīniešu gaumē

Foto: Shutterstock

Rīsi ar olu, sīpoliem, zirnīšiem un citiem gardumiem, ir klasiska ķīniešu virtuves ēdienu piedeva, kā gatavošanai vari izmantot vakar vārītos rīsus.

Lai pagatavotu rīsus ķīniešu gaumē, pannā uzkarsētā eļļā apcep sakapātus sīpolus, līdz tie ir brūngani, tad noņem no pannas.

Pannā lej 1/2 ĒK eļļas, maisot ielej divu olu maisījumu, kas sakults ar pāris pilieniem sojas mērces. Kad olas sāk veidot burbulīšus, apgriez omleti, noņem no pannas un sagriez mazos gabaliņos.

Uzsildi pannā 1 ĒK eļļas, lieciet iekšā kubiņos sagrieztus burkānus, atkausētus zaļos zirnīšus un ceptos sīpolus un cep pāris minūtes. Tad pievieno rīsus, zaļos lociņus un maisot cep vēl pāris minūtes. Visbeidzot pievieno 2 ĒK gaišās sojas mērces un sagriezto omleti rīsu maisījumam, samaisi un nogriez liesmu.

Fritēšanai eļļā un plācenīšiem

Foto: Shutterstock

Ja vēlies celt galdā gardas uzkodas, aizņemies lielisku ideju no itāliešiem: viņi ir iemanījušies no rīsiem, kas papildināti ar sieru un panēti, veidot arančini – gardas bumbiņas, kas tiek pildītas ar sieru, vārītu vistu, spinātiem, koncervētu tunci un citiem labumiem pēc katra gaumes un ieskatiem. Tad zeltainās bumbiņas tiek fritētas eļļā un pasniegtas ar kādu gardu mērcīti.

Mēs iesakām arančini(receptes meklē šeit) pasniegšanai pagatavot tzatziki mērci (recepte te) vai Marinara mērci, sekojot šīs receptes norādījumiem.

Šeit atradīsi gardu, kraukšķīgu un vienkārši pagatavojamu rīsu plācenīšu recepti, ko vari baudīt gan kā uzkodu, gan kā piedevu zupai vai salātiem.

Salātu gatavošanai

Foto: Shutterstock

Rīsi ir arī daudzu salātu neatņemama sastāvdaļa. Vakar vārītie rīsi būs gana labi, lai tos izmantotu šādam mērķim, jo, papildināti ar sulīgām salātu sastāvdaļām un kādu gardu mērcīti, rīsi ātri vien atgūs zaudēto mitrumu, piesūcoties ar jaunām garšām un aromātiem.

Mēs jau raksta sākumā bildām, ka no vakardienas rīsiem neizdosies pagatavot suši, bet šī ēdiena cienītāji noteikti priecāsies visas suši garšas sajust "Donburi" salātos (recepte te), kuru gatavošanai gan var izmantot vakar vārītos rīsus.

Lai iedvesmotu tevi neaizlaist zudībā vakar vārītos rīsus, sagatavojām plašu recepšu kolekciju.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!