Foto: Shutterstock
Ja no rītiem, darba pārtraukumos vai starp ēdienreizēm vēlies sevi palutināt ar ko sātīgāku, vērts iepriekšējā vakarā vai, ja ir laiks, pusdienās sagatavot kādu smēriņu, ko ziest uz kārtīga sendviča. Lūk, dažas garšīgas idejas un padomi, ko ziežamu ātri pagatavot, lai notiesātu ar maizītēm vai paķertu līdzi uz darbu, ievīstot lavašā vai tortiljā!

Tā kā dažādu aknu pastētes ir lieta, kuru gatavošanai vajadzīgs vairāk laika, apzināti šos smēriņus sarakstā neiekļāvām. Bet, tas nenozīmē, ka "pastēti" nevar pagatavot no zivju konserviem, vārītām pupiņām, zirņiem vai pat sēnēm. Galvenais, lai maizīšu papildinājums ir garšām bagātīgs un pēc notiesāšanas rada sāta sajūtu.

Foto: Shutterstock

Pavisam ātrus smēriņus var pagatavot, izmantojot kādu svaigo sieru vai biezpienu. Piemēram, krēmsieram pievienojot sarīvētus redīsus, sasmalcinātu kūpinātu lasi vai olīvas, iegūsi ļoti gardu papildinājumu vien desmit minūšu laikā. Šeit gan noderēs vērtīgais padoms – visu kārtīgi sasmalcini! Lai krēmsiers, rikota vai biezpiens sajauktos ar piedevām, nepieciešams, lai pievienotās sastāvdaļas būtu pietiekami smalkos gabaliņos.

Pievieno krējumu, jogurtu, eļļu vai citronu sulu vieglākai ziešanai, ja vēlies, lai smēriņš iegūtu vislabāko tekstūru. Krējums un jogurts derēs krēmsieram un citiem sieriem. Citronu sula paspilgtinās jebkura smēriņa garšu un palīdzēs neapbrūnēt, piemēram, avokado. Bet eļļu pievieno pesto līdzīgajām kaltēto tomātu pastētēm un tapenādēm, kas pagatavotas no olīvām, pupiņām un citām sastāvdaļām – eļļa palīdzēs sastāvdaļām neapkalst.

Foto: Shutterstock

Lai iegūtu pavisam vienmērīgas konsistences ziežamos krēmus, vērts sastāvdaļas sasmalcināt ar virtuves kombaina palīdzību. Tā varēsi samalt gan apceptus šampinjonus, gan novārītās pupiņas, turku zirņus un pat cietos riekstus. Bet, kad smēriņš maizītēm pagatavots, centies to notiesāt pāris dienu laikā – tas būs pavisam svaigs un gards aptuveni 2–3 dienas. Ikdienā zied uz maizītēm, izmanto kā lavaša vai tortiljas pildījumu, bet svētku reizē ķeksē no trauciņa ar stienīšos sagrieztiem dārzeņiem, kukurūzas čipsiem, siera standziņām vai ķiploku grauzdiņiem.

Krēmsiera un kūpināta laša smēriņš maizītēm

Pikants kūpināta laša un krēmsiera smēriņš, kam pievienoti mārrutki. Interesanto "pastēti" zied starp pusdienu maizītēm vai pasniedz ar uzkodām.

Lasīt vairāk

Olu un lociņu smēriņš jeb salāti maizītēm

Ātrie olu un lociņu salāti maizītēm. Izmanto kā smēriņu, ziežot uz maizes ar nazi. Ja uzkodu vēlies pikantāku, pievieno vairāk sinepju.

Lasīt vairāk

Ātrā humosa recepte

Humoss ir lieliska veģetārā piedeva ne vien maizītēm, bet fantastiski garšo kopā ar dārzeņiem, ja to izmanto kā uzkodu mērci. Humusu itin ātri var pagatavot no konservētiem turku zirņiem, bet, ja to gribas autentisku ēdienu, tad izmanto kaltētos turku zirņus, pirms vārīšanas tos kārtīgi izmērcējot.

Lasīt vairāk

Brokastu krēmsiers ar redīsiem un garšaugiem

Ātri pagatavojams smēriņš brokastu grauzdiņiem – krēmsiers ar svaigiem, rīvētiem redīsiem un sakapātiem zaļumiem. Ņiprākām maizītēm vai stienīšos sagrieztiem dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Pikantais tomātu humuss ar baziliku

Gards turku zirņu smēriņš jeb humuss ar tomātiem, čili un baziliku. Baudi humusu ar kraukšķīgām sāļajām vafelēm, grauzdiņiem, dārzeņu gabaliņiem vai citām uzkodām. Recepti piedāvā raidījuma "Gatavo 3" kulināre Linda Vilmansone sadarbībā ar "Selga".

Lasīt vairāk

Sāļais avokado krēms

Kad skābā krējumā vai majonēzes vietā labprāt izvēlētos veselīgāku alternatīvu, vērts izmēģināt šo avokādo krēmu, kas ļoti labi garšos kā pildījums pankūkās, smēriņš uz maizītes vai tortiljās.

Lasīt vairāk

Kabaču pastēte jeb smēriņš

Ļoti viegli pagatavojama un aromātiska kabaču pastēte, kura lieliski papildinās rīta grauzdiņu vai pusdienlaika omleti. Kabaču daudzums dots aptuveni, galā iegūsi apmēram puslitru pastētes.

Lasīt vairāk

Rikotas un olīvu 'pastēte'

Papildinājums maizītēm vai uzkodu šķīvim – rikotas siera "pastēte" ar olīvām un svaigajām piparmētrām. Pastētes nosaukums dots vien tāpēc, ka smēriņam piemīt patīkama ziežamā konsistence.

Lasīt vairāk

Burkānu-siera humuss ar ceptiem dārzeņiem

Mazliet citādāks turku zirņu humuss ar burkāniem un sieru. Ideāli garšos kopā ar karstiem, krāsnī ceptiem dārzeņiem. Recepti piedāvā bloga "Divi10.com" autores Monika un Justīne.

Lasīt vairāk

Foršmaks jeb kreptīgā siļķu – ābolu pastēte ar grauzdētu saldskābmaizi

Ebreju virtuvē iecienītais foršmaks jeb siļķu pastēte pēc garšas līdzinās siļķei kažokā, bet ir daudz vienkāršāk pagatavojams. Īpaši labi tā garšos kā dūšu piesienoša uzkoda pie stiprāka mēriņa, bet ne mazāk labi foršmaks sader arī ar latviešu virtuves klasiku – vārītiem kartupeļiem un biezpienu.

Lasīt vairāk

Saulē kaltētu tomātu un mandeļu pastēte

Brīnišķīga veģetāra pastēte, kuru var smērēt uz maizītēm vienu pašu vai izmantot sviesta vietā, to papildinot ar siera vai gaļas šķēli. No dotajiem produktiem sanāks apmēram 500 ml.

Lasīt vairāk

Kārdinošā pupiņu un zirnīšu pastēte

Nosauksim šo uz maizes smērējamo pupiņu un zirnīšu masu par pastēti, jo tā šīs maizītes arī izskatās. Izcili apetītlīgs našķis, kas ir kā radīts baudīšanai starp trim lielajām ēdienreizēm.

Lasīt vairāk

Šķelto zirņu humuss ar ķiploku grauzdiņiem

Finansiāli izdevīga un ļoti garšīga uzkoda, kurai ir tendence zibenīgi nozust no šķīvja. Un, starp citu, tā lieliski sader ar alu, tādēļ patiks futbola un hokeja faniem. Garantējam, ka nākamreiz nāksies gatavot lielāku daudzumu.

Lasīt vairāk

Sēņu pastēte

Sēņu pastēte ir lieliska piedeva pie zupām un mērcēm, ar to var pildīt omleti un ar to var pagatavot gardas uzkodas, uzsmērējot to uz grauzdiņiem. Ar receptē dotajiem produktiem iznāks 250 ml sēņu pastētes. Derīgas būs jebkuras cepamās sēnes. Vari izmantot arī saldētas sēnes.

Lasīt vairāk

Kreftīgā šprotu-pupiņu pastēte

Gardu maizīšu vai pildīto groziņu pagatavošanai šprotu - pupiņu pastēte.

Lasīt vairāk

Kūpināta laša pastēte

Kūpināta laša pastēti pasniedz ar grauzdētu maizi, sāļajiem krekeriem un izmanto kā lavaša vai sāļo groziņu pildījumu.

Lasīt vairāk

Lēcu pastēte ar riekstiem un žāvētām plūmēm

Vai kādreiz ir nācies nobaudīt pastēti, kas nav no gaļas? Mūsdienu virtuvē veģetārās pastētes ieņem nozīmīgu vietu gandrīz katra labāka restorāna ēdienkartē. Bieži šie ēdieni var lepoties pat ar lielāku uzturvērtību un cilvēkam sniegto labumu. Īpaši tad, ja tā ir lēcu pastēte. Tā ir olbaltumvielām bagāta, turklāt aplaimos jūsu garšas kārpiņas ar valriekstu un žāvētu plūmju garšu.

Lasīt vairāk

Baklažānu un paprikas pastēte

Vasaras otrās puses gardums, ko novērtēs arī veģetārieši.

Lasīt vairāk

Foršmaks jeb siļķu pastēte ar olām un āboliem

Foršmaku gatavo no labas, iepriekš pienā vai melnajā tējā izmērcētas siļķu filejas.

Lasīt vairāk

Burkānu sviests

Burkānus var ne vien sarīvēt salātos, bet arī ziest uz maizes, pavisam ātri un vienkārši no tiem pagatavojot garšvielām pagātu un krēmīgu burkānu sviestu. Recepti piedāvā Linda Vilmansone-Virbule sadarbībā ar "Fiskars".

Lasīt vairāk

Viltotie ikri – siļķes smēriņš

Izmēģiniet šādu eksperimentu: lieciet viesiem aizvērt acis un nogaršot šīs uzkodu maizītes, minot, ko viņi ēd. Ne reizi vien pārbaudīts, visi kā viens atbild: "Tie ir sarkanie ikri!". Lēti un labi!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!