Foto: Shutterstock
Lielisks olbaltumvielu avots un perfekta struktūra. Tie ir divi galvenie stūrakmeņi, kādēļ no kviešu glutēna darinātais gaļas aizstājējs seitans ir iemantojis lielu popularitāti ne tikai veģetāriešu vidū. Ar to labprāt mielojas arī visēdāji. Kas tad tas seitans tāds ir?

Dažās kompānijās pateikt vārdus "vegāniska gaļa" ir kā iemest dzirnaviņās kafijas pupiņas un nospiest slēdzi. No pupiņas paliks tikai samalta masa.

Bet spēks ir dažādībā! Un cik gan lieliski būtu, ja mēs dzīvotu pasaulē, kur viens otram neuzspiestu pareizo vai nepareizo viedokli! Garšo gaļa? Ēd gaļu! Negaršo vai pārliecība neļauj! Neēd! Taču, mīlīši, neuzspiedīsim savu pārliecību citam! Ja ejam viesos pie visēdāja, neraucam pieri par kotletēm, ja ejam pie vegāna, nemeklējam ceptas olas! Protams, ja esi namatēvs ar plašu sirdi, tad būsi parūpējies, lai visi viesi laimīgi. Ideālā pasaulē veģetārietis būs uzservējis prušuto ar meloni, bet visēdājs piegriezis vairākas plates ar dārzeņiem un dažādām veģetārām uzkodām.

Vēl viena izcila lieta ir dalīšanās ar receptēm un jaunatklātām garšām. Lūk, šodien apskatīsim vegānu un veģetāriešu iecienīto gaļas aizstājēju seitanu, ko angliski izrunā līdzīgi vārdam "sātans".


Skeptiķi gan oponēs, ka desas, cīsiņus un sardeles vispār nevar saukt par gaļas produktiem, bet šoreiz ignorēsim šos iebildumus, jo stāsts mums ir par seitanu.

Tātad, seitans. Galvenā tā sastāvdaļa ir kviešu lipeklis jeb glutēns. Par šo produktu mēs paldies varam sacīt ķīniešiem. Tur dažādi glutēna brīnumi tika gatavoti jau 6.gadsimtā. Rietumus šis kviešu lipeklis sasniedza 17.gadsimtā un tika atzīts par labu gaļas aizstājēju un veselības uzlabotāju diabēta slimniekiem.

Par savējo to atzina arī no Amerikas nākusī Septītās dienas Adventistu draudze. Draudzes locekļi nelieto alkoholu, nesmēķē un fokusējas uz veselīgu dzīvesveidu – veģetārieši un vegāni šajā draudzē bieži sastopami.

Taču pats nosaukums “seitan” nāk no Japānas un pirmo reizi minēts pagājušā gadsimta 60.gados.
Seitanu var gan nopirkt gatavu, gan, ja jūti iedvesmu – pagatavot pats. Jāteic, ka neliela ņemtne ir, bet, ja katli, pannas un produkti virtuvē nav tikai dekorācijas, tad galā tiksi!

Foto: Shutterstock

Glutēnu var nopirkt specializētos veikalos, tam tad klāt jāpievieno rauga pārslas, dažādas garšvielas, sākot ar ķiplokiem, paprikas pulveri un beidzot ar tomātu mērci. Ja gribi seitanu ar latvisku piesitienu, tad noteikti pievieno dilles!

Kad visi sausie produkti sajaukti kopā, lēnām jāsāk pievienot dārzeņu buljons un jāturpina maisīt, līdz izveidojas mīkla, ko gluži kā šokolādes desu satin pārtikas plēvē. Gatavo rulli liek apmēram uz stundu vārīties katlā. Pēc izvārīšanas atdzesē un tālāk jau rīkojas pēc ieskatiem – liek salātos, cep brokastīs, griež un liek uz maizes. Faktiski dara to pašu, ko visēdājs darītu ar gaļas gabalu!

Foto: Shutterstock

Seitana pagatavošanu mājas apstākļos var iemācīties "jūtūba akadēmijā", meklētājā ievadot vārdu salikumu "home made seitan".

Ja neesi gatavs seitanam, tad vari izmēģināt kādu citu vegānu vai veģetāru recepti! Lai izmēģinātu kaut ko jaunu, īstais laiks ir – tagad!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!