Foto: Shutterstock

Tā kā mandarīni šogad veikalu plauktos nonāca īpaši agri – jau novembra pirmajā pusē – to sezonu pavisam noteikti varam saukt par atklātu. Jo aktuālāki tie kļūs pavisam drīz – decembra svētku laikā, kad ne vienās vien mājās tos patērēs kilogramiem. Tomēr, lai nenāktos vilties un apēst kādu pavisam skābu šo augļu eksemplāru, labāk zināt jau laikus – kā nopirkt pašus labākos augļus.

Izvēloties mandarīnus, jāņem vērā daži faktori – gan iegādes laiks, gan augļu izmērs un pat miziņas reljefs. Lai veikalā neapjuktu un no milzu kastēm atlasītu pašus labākos, ar noderīgiem padomiem dalās portāls "Thekitchn".

Vispirms ir noderīgi saprast, vai mandarīnu sezona ir plaukumā. Visgardākie un gatavākie tie ir decembrī, bet sezona noslēdzas februārī. Tāpat noderīgi ir pievērst uzmanību tam, no kurienes mandarīni ievesti. Jau iepriekš rakstījām par to, ka padomju laikos visi mandarīni tika ievesti no Gruzijas, bet šobrīd veikalos iespējams iegādāties spāņu, turku un pat marokiešu mandarīnus, kas ir daudz saldāki.

Izvēlies iepakojumu, kurā ir mazāka izmēra mandarīni. Izrādās, izmērā mazākie (5–7 centimetri diametrā) mandarīni būs daudz labāki, jo tiem ir izteiksmīgāka garša. Lielāka izmēra mandarīni garšas ziņā ir pliekani, lai gan tos varētu šķist ērtāk mizot un ēst.

Tāpat arī apgāz safasēto mandarīnu kastīti otrādi – bieži vien gadās, ka kastītes apakšā ir kāds mandarīns, kas paspējis suloties un pat sapelēt. Šādu mandarīnu iepakojumu labāk neizvēlēties, jo tas var nozīmēt to, ka arī pārējie augļi ātri sabojāsies.

Meklē mandarīnus ar gludu, spīdīgu un izteiksmīgi oranžu miziņu – tā ir zīme tam, ka mandarīni tiešām būs garšīgi. Mandarīniem jābūt gludiem un vienmērīgas krāsas. Izvairies no tādiem, kas ir blāvi oranži, ar zaļiem pleķiem – šādi augļi ir vēl negatavi.

Patausti, vai mandarīni ir stingri – gataviem augļiem ir jābūt pietiekami stingriem, bet ne cietiem, tos pataustot. Ja jūti, ka mandarīni ir pārāk mīksti, tie visticamāk ir pārgatavojušies. Tāpat mandarīnus pacilā rokās – visgardākie būs tie, kas plaukstā liksies smagnēji savam izmēram.

Ja uzticies savam degunam – pasmaržo mandarīnus, pirms liec maisiņā. Patiešām gataviem mandarīniem būs izteiksmīga, tikai šiem augļiem raksturīga smarža. Ja auglis neatgādina citrusīgo smaržu, bet drīzāk smaržo pēc mazliet pastāvējuša, tad šādu labāk neizvēlēties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!