Foto: Shutterstock
Tā kā novembra vidus ir laiks, kad ne vienās mājās vien tiek darbināta cepeškrāsns un cepti cepeši svētku galdiem, laiks padomāt par to, ko iesākt ar to, kas atliek cepešpannā pēc tam, kad gaļas maltīte notiesāta. Pannas apakšā, pēc tam kad viss noēsts, paliek kāds ēst gatavošanai ļoti vērtīgs blakusprodukts – cepeša tauki. Tie, kas atceras vecmāmiņu paradumus, zinās, ka šo labumu ir vērts saglabāt kādā burciņā vai traukā, lai izmantotu vēlāk. Ko tad iesākt ar pāri palikušajiem cepešu taukiem?

Runa, protams, nav tikai par cepešu taukiem – ja uz pannas tiek apcepts kāds treknāks gaļas gabaliņš vai bekons, no tiem arī paliek pāri dzidri tauki, kas pēc tam var tikt izmantoti cepšanai un citiem mērķiem. Cepeša tauku lielākā priekšrocība ir tā, ka tajos saglabājusies sātīgā gaļas piegarša un aromāts – tātad, kad izmantosi tos apcepšanai vai tauku smēriņa pagatavošanai, tie maltīti padarīs garšīgāku.

Kā taukus izmantot uzreiz

Uzreiz pēc cepeša izņemšanas no krāsns (vai gaļas noņemšanas no pannas), no taukiem var pagatavot gardu mērci. Vienkārši nolej tauciņus, kas nostājušies no gaļas, ielej nelielā katliņā un uzkarsē uz lēnas uguns. Ja tauki palikuši pēc cepšanas pannā, tad deglazē pannu, tos vienkārši uzkarsējot. Lai mērce sanāktu gardāka, pielej klāt mazliet buljona vai vīna, kā arī pievieno ēdamkaroti miltu, lai tā sabiezētu. Mērci karsē kādu brītiņu – tiklīdz, tā sabiezē tā, kā iecerēts, ņem nost no plīts, pārlej mērces traukā un gatavs.

Ja bez cepeša paredzēts gatavot siltos dārzeņus, tad tos var nedaudz apsildīt uz pannas nelielā cepeša/gaļas tauku daudzumā. Tādā veidā dārzeņi uzsūks cepeša aromātu un mazliet garšu. Tāpat uzreiz vari pagatavot izcili gardus krāsnī ceptos kartupelīšus – tos izkārto cepamtraukā un aplej ar cepeša taukiem. Nedaudz apviļā un krāsnī iekšā.

Tauku saglabāšana vēlākai gatavošanai

Ja pāri palikušos taukus neplāno izmantot gatavošanā uzreiz, tos vari noglabāt vēlākam laikam. Vispirms notecini taukus kādā traukā, bet pēc tam izkās caur marli burciņā vai kādā citā cieši noslēdzamā traukā. Tā nokāstajos taukos nebūs gaļas krikumu, cepeša ādas gabaliņu vai piedegušo melnumu. Taukus pēc tam liec ledusskapī un glabā līdz brīdim, kad būs nepieciešami.

Pēc tam taukus vari izmantot ikdienas cepšanai – tajos apcepti dārzeņi un citi gardumi būs vēl apetītlīgāki. Vai arī pagatavo no taukiem tik garšīgo tauku smēriņu, ko ziest uz maizītes – apcep cūkas ādiņas uz pannas vai ļoti smalki sagrieztu cauraudzīti un iemaisi nedaudz izkausētos taukos. Gatavo smēriņu pēc tam vari ziest uz maizes un kāri kluncīt kādā uzkodu reizē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!