Gluži kā bērnībā – padomi ideāliem biezpiena plācenīšiem un 16 receptes
Foto: Shutterstock

Biezpiena plācenīši ir kārums, ko baudīt tad, kad kārojas pamieloties ar ko gardu un ļoti pazīstamu. Ideālie biezpiena plācenīši ir zeltaini un nedaudz kraukšķīgi no ārpuses, bet izcepušies no iekšpuses. Skaidrosim, kā panākt, lai šis gardums ik reizi izdodas lielisks, un piedāvāsim 16 biezpiena plācenīšu – gan saldu, gan sāļu – variācijas no "Tasty" krājumiem.

Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Pirmā lieta, kas jāņem vērā, gatavojot biezpiena plācenīšus – piemērota biezpiena izvēle. Lai plācenīšu masa sajauktos vienmērīgi, izvēlies ne pārāk liesu un svaigu biezpienu. Ja biezpiens ir viendabīgs, to pirms pārējo sastāvdaļu pievienošanas sairdina ar dakšiņu vai samaļ gaļas mašīnā. Tas arī nodrošinās to, ka plācenīšu vidus izcepsies vienmērīgi.

Nākamā lieta, kas jāievēro – plācenīšu mīklai jābūt biezai. Ir atšķirība starp biezpiena pankūkām un plāceņiem – pankūkas uz karstās pannas izplūdīs, bet plācenīši saglabās formu. Lai mīkla būtu patiesi bieza, jārēķinās, ka nāksies izmantot pietiekami daudz miltu un olas. Uz kilogramu biezpiena, atkarībā no tā veida, vajadzēs pat 8–12 ēdamkarotes miltu. Turklāt ar vienu olu nepietiks – vajadzēs vismaz trīs.

Kas attiecas uz plācenīšu garšu – tos var gatavot gan saldus, gan sāļus. Jārēķinās tikai ar to, ka milti mīklai nedaudz "atņem" izteiksmīgo garšu. Tāpēc, ja pēc izcepšanas vēlies just, ka plācenīši tiešām ir saldi vai sāļi, pievieno nedaudz vairāk cukura vai sāls nekā ierasts.

Kad mīkla no visām receptē nepieciešamajām sastāvdaļām sajaukta, pārliecinies, ka tā ir patiešām bieza. Tai vajadzētu būt tādai, lai ar rokām viegli varētu veidot plāceņus delnas lielumā. Turklāt izveidotajiem plāceņiem nevajadzētu būt lipīgiem. Gludus plācenīšus izveidot vislabāk izdosies, ja ik pa laikam saslapināsi plaukstas aukstā ūdenī.

Lai nodrošinātu to, ka plācenīšu garoziņa būs zeltaina un kraukšķīga, plāceņus pirms likšanas uz pannas apviļā miltos vai mannā, kas sabērta uz šķīvīša. Cepot pārliecinies, lai taukvielas pannā būtu labi uzkarsētas, taču plīts liesmai nevajadzētu būt pārlieku lielai, citādi plācenīši no ārpuses ātri apdegs, bet vidū vēl nebūs gatavi.

Lai labi garšo!

Array ( [id] => 47951671 [title] => Ātrie biezpiena plācenīši jeb 'sirņiki' [is_paid] => [lastnews_mostread_disabled] => 0 [short_title] => [custom_small_title] => [lead] => Ātri pagatavojami biezpiena plācenīši jeb "sirņiki", ko vislabāk baudīt ar karoti skāba krējuma. Izmantojot tikai pāris katrā virtuvē atrodamas sastāvdaļas, drīz vien varēsi baudīt gardum gardas vakariņas. [url] => https://www.delfi.lv/tasty/receptes/atrie-biezpiena-placenisi-jeb-sirniki.d?id=47951671 [publish_date] => 2016-09-27 09:28:53 [picture_alt] => Ātrie biezpiena plācenīši jeb 'sirņiki' [targetblock_name] => [podcast_id] => [pictures] => Array ( [736x320] => https://g1.delphi.lv/images/pix/659x295/3RXa8lv5U5Q/sirniki-pankukas-mellenes-pusdienas-vakarinas-brokastis-ediens-47951685.jpg [768x438] => //g.delfi.lv/images/pix/768x438/z1N-hjE7fCs/sirniki-pankukas-mellenes-pusdienas-vakarinas-brokastis-ediens-47951687.jpg [418x240] => //g.delfi.lv/images/pix/418x240/FzcTjYLNpXs/sirniki-pankukas-mellenes-pusdienas-vakarinas-brokastis-ediens-47951683.jpg [360x240] => //g.delfi.lv/images/pix/360x240/g-Fb-EU8c3A/sirniki-pankukas-mellenes-pusdienas-vakarinas-brokastis-ediens-47951687.jpg [235x160] => //g.delfi.lv/images/pix/235x160/TGDv9uiEetc/sirniki-pankukas-mellenes-pusdienas-vakarinas-brokastis-ediens-47951687.jpg [150x150] => //g.delfi.lv/images/pix/150x150/Wwelo1UhzNo/sirniki-pankukas-mellenes-pusdienas-vakarinas-brokastis-ediens-47951681.jpg ) [icons] =>
[icons_array] => Array ( ) [children] => Array ( ) )
Ātrie biezpiena plācenīši jeb 'sirņiki' 

(3) 109

Array ( [id] => 51833285 [title] => Biezpiena plācenīši no pavārgrāmatas 'Latviešu ēdieni' [is_paid] => [lastnews_mostread_disabled] => 0 [short_title] => [custom_small_title] => [lead] => "Tieši šādi pagatavoti biezpiena plācenīši ir manas bērnības atmiņu garša un smarža. Pēc šīs grāmatiņas arī pati, maza būdama, esmu bieži palīdzējusi babiņai (tā es saucu savu vecmāmiņu) pagatavot ko gardu. Šī 1987. gadā izdotā pavārgrāmata man ir ļoti mīļa, jo, cik atceros sevi, tik atceros šo recepšu krājumu. Gan jau, ka katram ir kāda lieta, kas ceļo kopā pa dzīves ceļu, vai ne?!" pārbaudītu recepti iesaka "Instagram" konta "Čība gatavo" autore Sanda Seļezņova. [url] => https://www.delfi.lv/tasty/receptes/biezpiena-placenisi-no-pavargramatas-latviesu-edieni.d?id=51833285 [publish_date] => 2020-01-28 09:43:15 [picture_alt] => Biezpiena plācenīši no pavārgrāmatas 'Latviešu ēdieni' [targetblock_name] => [podcast_id] => [pictures] => Array ( [736x320] => https://g1.delphi.lv/images/pix/659x295/9wTYdS2dnRQ/jolo-virtuve-139-51833309.jpg [768x438] => //g.delfi.lv/images/pix/768x438/x0_WK3SLJ2I/jolo-virtuve-139-51833307.jpg [418x240] => //g.delfi.lv/images/pix/418x240/ubIQxJmL-ZI/jolo-virtuve-139-51833307.jpg [360x240] => //g.delfi.lv/images/pix/360x240/2H34AjuTfV0/jolo-virtuve-139-51833301.jpg [235x160] => //g.delfi.lv/images/pix/235x160/GcwFwc_PNBQ/jolo-virtuve-139-51833301.jpg [150x150] => //g.delfi.lv/images/pix/150x150/vcpl3KxW3qQ/jolo-virtuve-139-51833299.jpg ) [icons] =>
[icons_array] => Array ( ) [children] => Array ( ) )
Biezpiena plācenīši no pavārgrāmatas 'Latviešu ēdieni' 

Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form