Foto: Shutterstock
Dzestri rudenīgais laiks liek ne tikai apvilkt kādu biezāku adīto jaku, bet arī meklēt garšīgus veidus, kā sasildīties. Jau kādu laiciņu zupu sezonu esam pasludinājuši par atklātu un priecējam sevi un mājiniekus ar ķirbju un citu dārzeņu krēmzupām. Taču agrāk vai vēlāk, kad ideālās ķirbju zupas recepte izkopta līdz sīkumiņam, nākas nonākt pie domas, kā to padarīt interesantāku. Šādās reizēs glābiņš ir pareizi un piemēroti izvēlētas piedevas. Ar ko tad ir vērts papildināt zupas bļodiņu, lai ēdāji nepaliktu ar mazuma sajūtu?

Protams, visklasiskākais un ērtākais variants, kā papildināt ķirbju, tomātu, burkānu, zaļo zirnīšu, puravu un citas krēmzupas, ir iepriekš sagatavoti maizes grauzdiņi. Taču arī pie tiem vari piestrādāt un padarīt tos kaut soli pārākus par veikalā nopērkamajiem. Mājās atliek vien sagriezt sevis izvēlēto maizi (derēs gan baltmaize, gan rupjmaize, gan graudu maize) nelielos gabaliņos, sabērt uz cepešplāts, apbērt ar garšvielām un apliet ar eļļu. Pamēģini grauzdiņiem pievienot saspiestu ķiploku, aromātisko rozmarīnu vai, piemēram, aso paprikas garšvielu maisījumu, kas jo īpaši izcelsies ķirbju zupā.

Vēl viens pārbaudīts krēmzupu papildinājums – sēkliņas. Tām piestāvēs kā ķirbju sēkliņas, tā apgrauzdētas saulespuķu sēkliņas un sezama sēkliņas. To maisījumu arī pašam pagatavot it nemaz nav grūti – atliek vien sabērt katru sēkliņu veidu burciņā, visu sakratīt un gatavs. Bet, lai panāktu to, ka tām ir izteiksmīgāka garša un riekstaināks aromāts, sēkliņas pirms pārbēršanas zupas šķīvim nedaudz apgrauzdē uz sausas un tīras pannas, pavisam lēnas uguns. Tāpat sēkliņām vari pievienot rupji sasmalcinātus riekstus – lazdu riekstus, mandeles, zemesriekstus, Indijas riekstus un citus. Tā panāksi, ka piedeva ir vēl kraukšķīgāka.

Foto: Shutterstock

Saldais un skābais krējums, kā arī bezpiedevu jogurts, mīksts krēmsiers un kausētais siers pilda divas funkcijas tad, ja kādu no šīm sastāvdaļām pievieno zupai. Pirmkārt, piena produkti padara sablenderēto zupu vēl krēmīgāku. Otrkārt, šie produkti nedaudz atvēsina zupu, kas ir būtiski, lai neapdedzinātu mēli ēdot. Tāpat jogurts īpaši noderēs asajām krēmzupām, kuru gatavošanā izmantots ingvers – jogurts kontrastēs ar spēcīgo garšu un neļaus zupai būt pārāk asai.

Krēmzupas bļodiņas vidū vari "iesēdināt" arī marinētus un nedaudz pannā apceptus dārzeņus. Tie piešķirs zupai izteiksmīgāku garšu un mazliet kraukšķīguma. Ja konservēšanas sezonas laikā pamanījies pagatavot marinētus burkānus, kabačus, ziedkāpostus un citus dārzeņus, tad tie piestāvēs ikvienai krēmzupai. Bet, ja marinēti dārzeņi netīk, apcep pannā, kur izkausēts sviests, burkānu, biešu vai Šalotes sīpolu gabaliņus.

Ja garšaugu un eļļas mērces ļoti garšo, biezzupām vari pievienot arī tās. Piemēram, bazilika vai pētersīļa pesto, olīveļļas un kapātu olīvu tapenādi vai kādu citu kārumu. Pietiks, ja zupas bļodiņai pievienosi vien 1–2 tējkarotes, lai panāktu svaigu garšas niansi.

Foto: DELFI

Mazliet neikdienišķākas piedevas krēmzupām varētu būt bekons, izteiksmīgie sieri (zilais, brī un Parmas), kā arī turku zirņi. Taču no šīm piedevām nevajadzētu vairīties, jo, kā vairākkārt pierāda ne vien pavāru veikums dažādās kafejnīcās un restorānos, bet arī pārbaudītas receptes – šīs sastāvdaļas ir kā punktiņš uz "i" zupas šķīvī. Šāds garnējums jo īpaši iepriecinās vīriešus, kas bieži vien ar nievājošo izteiksmi izturas pret krēmzupām – bekons būs tik ļoti vajadzīgais gaļas papildinājums un sniegs sāta sajūtu. To pašu funkciju pildīs zilā siera kubiņi un sarīvēts cietais siers, kā arī kraukšķīgie konservētie turku zirņi.

Svarīgākais, ko der atcerēties par krēmzupu garnēšanu ar dažādām piedevām – tev nav obligāti jāpieturas tikai pie viena. Kombinē dažādas piedevas un izrotā ar tām zupas bļodiņu gluži kā virtuozs mākslinieks. Pēc tam ar karoti varēsi nobaudīt katru komponentu un to, kā tā garša saskan ar maltītes pamatu – pašu krēmzupu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!